Milagro Sala in njen britoff

Aktualno-politična novica

OSMA

Francoski predsednik Francois Hollande je stavkajočim sindikalistom in delavcem dejal, da imajo vsi odgovornost, da izpeljejo prihajajoče evropsko svetovno prvenstvo brez incidentov. Zato naj delavci pokažejo nekaj zrelosti in ne uresničijo svojih napovedi o stavki med prvenstvom. Delavci sicer dobro vedo, kje boli, saj je ena od aktualnih groženj, da bodo stavkali na liniji podzemne železnice, ki vodi do stadiona Stade de France. Hollandu sicer ni prišlo na misel, da je morda kriva vlada, ki tudi ne popušča in se ne obnaša odgovorno do tako svetih ljubiteljev nogometa.

Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z demokratskim pretendentom Bernijem Sandersom tudi uradno podprl njegovo nasprotnico Hillary Clinton. Dejal je, da nikoli ni bilo bolj kvalificiranega kandidata za to mesto, in proglasil “I’m with her!” Prvič se bosta predsednik in njegova nekdanja protikandidatka skupaj na predvolilnih zborovanjih bojda pojavila že v sredo. Po omenjenem sestanku je Hillary podprl tudi Sanders, ki je dejal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da prepreči, da bi Donald Trump postal predsednik.

Po vseh preštetih glasovih bo novi predsednik Peruja očitno ekonomist Pedro Pablo Kuczynski, ki je zbral 50,12 odstotka glasov in tako res za las ugnal svojo nasprotnico Keiko Fujimori. Ta sicer še ni priznala poraza, prav tako pa mora sodišče obdelati še približno 50 tisoč glasovnic, preden razglasijo uradni rezultat. Nekdanji finančnik z Wall Streeta je obljubil, da bo s svojimi povezavami v poslovnem svetu Peru spravil na pot gospodarske rasti.

 

DESETA

Milagro Sala, argentinska staroselska aktivistka in voditeljica organizacije Tupac Amaru, bo po petih mesecih zapora začela z gladovno stavko. V zaporu na severu Argentine so namreč njej in 25-im tovarišicam iz iste organizacije odklopili ogrevanje in toplo vodo, sorodnikom pa kljub mrazu ne dovolijo prinašati toplih oblek. Sala je bila sicer aretirana med enim prvih protestov proti takrat svežemu argentinskemu predsedniku Mauriciju Macriju, oblasti pa jo obtožujejo nedovoljenega združevanja in slabega upravljanja z javnimi sredstvi. Sala je dogodke komentirala z besedami, navajamo: "Vzeli so mi svobodo, niso pa mi vzeli mojih revolucionarnih misli."

Nadaljujejo se prizadevanja za osvoboditev staroselskega okoljskega aktivista Ildefonsa Zamore, ki je že od novembra zaprt v mehiškem zaporu. Aretiran je bil na podlagi izmišljenih obtožb o vlomu, v zaporu pa ga po poročanju Amnesty International pretepajo in mu odrekajo za njegovo sladkorno bolezen primerno hrano. Zamora je bil kot član skupnosti Tlahuica več kot dvajset let udeležen v boju proti nezakonitemu izsekavanju gozda, oblastem pa je pomagal tudi z naznanjanjem nedovoljenih drvarjev. Poleg zdajšnjega zapora ga je vse skupaj precej drago stalo, saj je bil ves čas podvržen grožnjam, eden od njegovih sinov pa je bil ubit.

V sredo objavljena raziskava javnega mnenja je pokazala, da se Kanadčani nestaroselskega porekla vse bolj zavedajo težav in pomanjkanja možnosti, s katerimi se soočajo njihovi staroselski sodržavljani. Kar devetdeset odstotkov jih je tako dejalo, da verjamejo, da so staroselci pogosto ali občasno tarča diskriminatornega vedenja, 59 odstotkov pa tudi priznava, da obstaja znaten prepad med kakovostjo življenja staroselskih in nestaroselskih skupnosti. Bolj zaskrbljujoče je še vedno prisotno nepoznavanje same zgodovine Kanade in konkretnih težav, s katerimi se soočajo staroselci. Kar 30 odstotkov nestaroselskih Kanadčanov tako kljub obširni in odmevni medijski kampanji še ni slišalo za posebne šole, v katerih je vlada v velikem delu minulega stoletja iz približno 150 tisoč staroselskih otrok poskušala izbiti njihovo tako imenovano indijanskost. Zadnja taka šola se je sicer zaprla šele leta 1996.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness