Nabriti Off

Aktualno-politična novica
30. 10. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Po ocenah koordinatorice opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Walburge Habsburg Douglas je parlamentarne volitve v Ukrajini spremljala zloraba moči in prekomerna vloga denarja. V luči danih razmer je nekdanja premierka Julija Timošenko v zaporu začela gladovno stavkati. Z osebnim protestom želi širšo javnost opozoriti na kršitve na volitvah, ki so po njenem prepričanju vodile k zmagi vladajoče Stranke regij, predsednika Viktorja Janukoviča.

Nizozemski liberalci in laburisti so  dosegli dogovor o oblikovanju vladne koalicije. Do koalicijskega dogovora je prišlo sedem tednov po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih so liberalci dobili 41, laburisti pa 39 od skupno 150-ih sedežev. Bodoča vlada namerava javno porabo skrčiti za 16 milijard evrov, med drugim naj bi skrajšali obdobje upravičenosti brezposelnih do socialne pomoči in povečali prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Južnokorejski aktivisti so preko meje s Severno Korejo s pomočjo balonov poslali letake, ki kritizirajo severnokorejski režim. Letaki, ki so jih čez mejo odnesli baloni, pozivajo Severnokorejce, naj se uprejo svojemu novemu voditelju Kim Jong Unu. Letaki vsebujejo tudi slike strmoglavljenih avtokratov, kot so nekdanji romunski diktator Nicolae Ceausescu, iraški Sadam Husein in libijski Moamer Gadafi.

ob 8.05

Japonski premier Jošihiko Noda je v slogu našega presednika vlade opozoril, da se bo življenje na Japonskem ustavilo, če poslanci ne bodo sprejeli novega finančnega zakona. Noda je ob začetku izredne seje parlamenta pozval h konsenzu in dejal, da se bo večji del javnih storitev ustavil brez dogovora o zakonu, ki bo vladi omogočil izdajo novih obveznic. Predlog zakona, ki predvideva povečanje vsote, za katero se lahko zadolži vlada, je v parlamentu sprožil burno razpravo.

V govoru avstralske premierke Julie Gillard z naslovom Avstralija v azijskem stoletju je le-ta predstavila usmeritev južne celine do leta 2025. Po njenih besedah bo Azija znova postala prvi svetovni voditelj in v skladu s tem namerava Avstralija svoj razvoj prilagoditi razvijajoči se celini. Prvi izmed ukrepov, ki naj bi pripomogel h temu je uvedba učenja mandarinščine, indonezijščine ali hindujščine v osnovnih šolah. Poleg tega, namerava avstralska vlada ustanoviti ministrstvo  za prilagajanje politiki Azije, ki bo skrbelo za reforme na področju izobraževanja, infrastrukture in davkov. Če bo ta politika uspešna, Gillardova že za leto 2013 pričakuje, da bo tretjina avstralskega gospodarstva vezanega na Azijo

Kranjska občina trenutno dnevno v razdelilnici hrane zagotavlja brezplačen topel obrok za šestdeset upravičencev, ki napotnice zanj dobijo na Centru za socialno delo. Na občini so v delu odloka o zagotavljanju socialno varstvenih dejavnosti na zadnji seji svetnikom predlagali, da naj bi uporabniki mesečno prispevali po devet evrov. Občinski veljaki v Kranju menijo:  »Z minimalnim prispevkom bi prišlo še do večjega spoštovanja in odgovornejšega odnosa do obrokov hrane; ne pravimo, da ga ni, vendar bo še večji.« .

ob 9.05

Poljski nadškof Andrej Dzeiga je na uradni strani katoliške cerkve objavil opozorilo pri praznovanju dneva čarovnic. Po Dzeigovem mnenju je praznovanje omenjnenega dneva, v resnici praznovanje smrti, ki ob neodgovorni in anti - krščanski zabavi; mami mlade ljudi v svetove teme, hudiča, vampirjev in demonov. Torej dragi poslušalci, želimo vam, veliko zabave.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in šefica evropske diplomacije Catherine Ashton se bosta v okviru mini balkanske turneje danes s srbskimi voditelji pogovarjali o dialogu Beograda in Prištine. Obisk prihaja v zanimivem trenutku, ko srbsko politično vodstvo oblikuje platformo za pogovore s Kosovom, v kateri naj bi bile zapisane temeljne smernice o ključnih vprašanjih. O platformi v Beogradu vlada precejšnje zanimanje na eni in skrivnostnost na drugi strani, zato se pojavljajo tudi vprašanja, kaj bosta Clintonova in Ashtonova predlagali ali morda zahtevali.

Po mnenju generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, Davorja Dominkuša so nekateri cenzusi za pridobitev pravic iz javnih sredstev previsoki. Med takšne šteje denimo cenzus za pridobitev subvencije za šolsko kosilo. Po trenutni zakonodaji prihodek na družinskega člana, ne sme presegati 177 evrov na mesec. Po Dominkušu se z spremembo cenzusa ne sme odlašati saj so številni otroci v šolah lačni.

 

ob 10.05

Prebivalci mesta Ningbo, ki leži na vzhodni Kitajski obali protestirajo potem, ko se je razvedelo, da namerava ena od največjih naftnih družb povečati tamkajšnji obrat za proizvodnjo paraksilena. Kemijska spojina, ki se koristi predvsem za proizvodnjo poliestra in ima negativne učinke na centralni živčni sistem, je ena izmed glavnih proizvodnih enot državne protokemične družbe Sinopec. Omenjena družba namerava oplemenititi proizvodnjo z vložkom, ki znaša slabih devet milijard ameriških dolarjev.

Pred zgradbo v Ankari, kjer je imel sedež prvi turški parlament se je včeraj zbralo, kljub prepovedi zbralo več deset tisoč ljudi, ki nasprotujejo politiki turškega premiera Erdogana. S pohodom ob 89-i obletnici ustanovitve turške republike se je množica zavzela za sekularizirano državo.  Pohod, ki ga je policija poskusila preprečiti tudi z uporabo solzivca so spremljali vzkliki: Smo vojaki Ataturka in Turčija je sekularizirana in bo ostala sekularizirana.

V Mariboru so gasilci ponovno reševali radarje. Ob petih zjutraj je namreč zagorel še en. Skupno so neznaci zažgali šest stacionarnih radarjev v Mariboru. Postavitev radarjev na sporna mesta je v štajerski prestolnici sprožilo številna nasprotovanja. Naprave so samo v prvem tednu ujele 16 tisoč prehitrih voznikov. Prvi med njimi naj bi plačilne naloge prijeli v kratkem, o zadevi pa bodo razpravljali tudi v mestnem svetu, saj so opozicijski svetniki za petek sklicali izredno sejo.
 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.