14. 12. 2016 – 10.05

Napreden kralj

DESETA



Na Tajskem teče 14. dan vladavine Mahe Vadžiralongkorna, ki je kot kralj Rama X. s prvim decembrom uradno prevzel žezlo od v oktobru preminulega očeta Bumibola Aduljadeja oziroma kralja Ramo IX.  Aduljadej, monarh z najdaljšim stažem v tajski zgodovini, je leta 1946 na prestolu nasledil Anando Mahidolo, najmlajšega in po povratku v domovino le dobrega pol leta živečega tajskega kralja, s katerim tokrat spominjamo na aktualno spremembo na tamkajšnjem tronu.

Anando Mahidolo je tajski parlament kot kralja Ramo VIII. priznal 2. marca 1935, ko mu je bilo le devet let. Njegovemu zgodnjemu imenovanju je botroval spor med tajsko vlado in Anandinim v Angliji živečim stricem Pradžidhipokom oziroma kraljem Ramo VII., zaradi česar je slednji, ob slabem zdravstvenem stanju, moral abdicirati. Imenovanje njegovega naslednika ni potekalo brez težav, na koncu pa je bilo za vlado in parlament najprikladneje, da podpreta Pradžidhipokovega nečaka, s katerim sta si ob njegovih otroških letih in dejstvu, da je živel v Švici, obetala najmanj težav. Menjavo na tajskem oziroma siamskem prestolu je 14 dni po imenovanju novega kralja, 16. marca 1935, takole povzel ljubljanske Jutro sicer liberalni Slovenski narod:

“Kralj napreden, parlament nazadnjaški

Spor siamskega kralja Pradžadhipoka s siamskim parlamentom se je končal torej s tem, da se je kralj definitivno odrekel prestolu in sklenil ostati v Evropi. O sporu so se bile razširile vesti, kakor da ga je izzval namenoma kralj, ki naj bi hotel obdržati pravico odločanja o življenju in smrti vsakega državljana, poleg tega pa še druge absolutistične pravice starih azijskih vladarjev. Iz podrobnosti, ki prihajajo na dan zdaj, je pa razvidno, da je hotel kralj Pradžadhipok vladati svoji državi kot prosvetljen vladar in da je zahteval od parlamenta to, kar so nekoč priborili v Evropi parlamenti od vladarjev.  



Tako je bila ena njegovih zahtev, da častniki ne smejo posegati v politiko. Dalje je kralj zahteval, naj parlament dovoli svobodo govora, tiska, propa­gande, javnih zborovanj in političnih organizacij ter amnestijo za politične jetnike. Kar se tiče pravice odločati o življenju in smrti državljanov, je šla v resnici kraljeva zahteva samo za tem, da bi imel končno besedo pri državlja­nih, obsojenih na smrt. Šlo je torej za borbo naprednega kralja z nazadnja­škim parlamentom. Ker parlament ni hotel sprejeti kraljevih zahtev, se je kralj odrekel prestolu.

Kralj Pradžidhipok ima evropsko iz­obrazbo, študiral je v Angliji, najprej v Etonu, potem pa na vojaški akademiji v Woolwichu. V Siamu je vladal od le­ta 1925 in star je zdaj 41 let. Sklenil je ostati v Angliji, kjer bo živel pod ime­nom kneza Sukhodava. Prestol zasede njegov nečak, devetletni princ Ananda, ki hodi v šolo v Lausanni (izg. lozani) in ki se za­ enkrat še najraje igra z lokomotivami in vlaki.”

Po igranju z vlakci in šolanju se je Ananda oziroma Rama VIII. iz Švice na Tajsko  vrnil decembra 1945. Le pol leta kasneje so ga našli mrtvega in ustreljenega v nenavadnih okoliščinah.  

 

OSMA



V sirske spopade vpletene strani so dosegle dogovor o umiku civilistov in  opozicijskih borcev iz uporniškega dela  vzhodnega Alepa. Po navedbah predstavnika uporniške skupine Nuredin al Zinki naj bi najprej evakuirali civiliste in ranjence, za njimi pa še upornike z lahko oborožitvijo. Dogovor je  pred sinočnjo sejo Varnostnega sveta Združenih narodov potrdil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki pa sam, kot pravi, razume, da gre za umik borcev, medtem ko civilistov sporazum ne vključuje. Slednji lahko po besedah Čurkina, ki ga smisel za cinizem očitno ne zapušča, v mestu ostanejo ali odidejo, če se počutijo ogrožene.

Opozicijski socialdemokrati zavračajo izid nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Makedoniji in trdijo, da relativna zmagovalka, vladajoča stranka VMRO-DPMNE, zaradi številnih nepravilnosti ne sme oblikovati vlade. O konkretnih nepravilnostih predsednik socialdemokratov Zoran Zaev ni govoril, do njih pa naj bi po njegovih besedah prišlo tako pred kot med volitvami. V Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je opazovala makedonske volitve, o nepravilnostih med glasovanjem niso poročali, določene težave so zaznali le pred volitvami. Naj ne priznajo rezultatov in se pridružijo zahtevam socialdemokratov, je Zaev pozval tudi preostale stranke.Volivci so volili, makedonska politična kriza gre očitno dalje.

Lojze Peterle je, potem ko je v prvem krogu internih volitev Evropske ljudske stranke (EPP), zbral najmanj glasov, odstopil od kandidature za predsednika evropskega parlamenta. Po Peterletu sta se za odstop odločila še Mairead McGuinness in Alain Lamassoure, tako da se bo kot edini preostali kandidat za prvega med evroposlanci v imenu EPP potegoval Antonio Tajani.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.