Nassssssikano jutro

Aktualno-politična novica
9. 10. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Deseta

Dobro jutro in dobrodošli v drugem jutranjem Britoffu. Ob torkih se posvečamo lokalnim tematikam, in če smo prejšnji torek kopali ceste, se danes plazimo na meji med lokalnim in tujerodno invazivnim. V Piranu so imeli ta vikend lokalni prebivalci opravka s prav posebnim tujerodnim obiskovalcem. Na ulicah jih je presenetila mlada rdeča pljuvajoča kobra, strupenjača, velika komaj 20 centimetrov, toda vražjega izgleda. Strupenjača je na ulice po vsej verjetnosti zašla iz piranskega akvarija, v katerem je bila v nedeljo razstava strupenih kač. Mimoidoča sprehajalka je kačo fotografirala in kontaktirala Kačofon, nekakšno vročo linijo Herpetološkega društva, ki se zavzema za izboljšanje odnosov Slovencev do kač. Sprehajalka je nato kačo s kavljem prestavila v škatlo, ki jo je zaprla, in počakala na pomoč Griše Planinca iz Kačofona. Z njim smo spregovorili o dogodivščinah z izgubljeno strupenjačo.

Izjava

Iskreno upamo, da mlada pljuvajoča kobra čim prej najde dom. Bodoče posvojitelje pri tem le opozarjamo, da njeni pljunki ne smejo priti v stik s človeško sluznico, kajti v takem primeru lahko potencialno povzročijo celo smrt. Na Kačofonu sicer ponavadi nimajo opravka s tujerodnimi vrstami, pojasni Planinc:

Izjava

Tujerodni plazilci očitno še niso resen lokalni problem, z neprimernim ravnanjem pa bi to lahko postale. Zgodba o pobegli invazivni rdeči kobri naj služi kot potencialni navdih za sodelovanje na razpisu tednika Demokracija za izvirno slovensko pravljico. 300 € so na časopisu pripravljeni plačati za otroško pravljico, v kateri naj migrante kot negativce predstavlja invazivna vrsta.

Osma

Evropska komisija je pozvala bolgarske oblasti, naj izvedejo hitro in učinkovito preiskavo umora in posilstva preiskovalne novinarke Viktorie Marinove. Slednja je med drugim začela voditi pogovorno oddajo Detektor, ki je služila kot platforma za preiskovalne novinarje, da predstavijo svoje delo. Ena od oddaj je bila posvečena tudi korupciji pri porabi evropskih sredstev. Notranji minister Mladen Marinov in bolgarski predsednik Bojko Borisov trdita, da njen umor ni povezan z njenim delom.

Za tuje novinarje v njihovi državi pa skrbi tudi Turke. Teden dni po izginotju savdskega novinarja in kritika Džamala Hašodžija je Turčija zahtevala preiskavo prostorov savdskega konzulata v Istanbulu, kjer je bil nazadnje viden. Na posnetkih, ki so jih turške oblasti pridobile, je vidno, kako Hašodži vstopa v stavbo, ne pa tudi izstopa. Pred konzulatom ga je domnevno nekaj ur čakalo njegovo dekle. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer s svojimi po-udarnimi čistkami za zapahe spravil že nekaj čez 200 novinarjev, toda očitno ga moti, da z novinarji namesto njega obračunava nekdo drug.

Državni zbor bo danes nagovoril generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg. Njegov drugi obisk v Sloveniji tokrat opravlja v sklopu turneje, na kateri je obiskal še Srbijo in Hrvaško. S poslanci bo Stoltenberg spregovoril predvsem o povečanju izdatkov za zvezo NATO. Slovenija trenutno zvezi NATO namenja slab odstotek BDP-ja, do leta 2024 pa se od vseh držav pričakuje povišanje na dva odstotka BDP-ja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness