Obdavčitev povezave

Aktualno-politična novica
copyright
6. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

deseta

Dobro jutro v tehnobritoffu, v katerem enkrat tedensko predelamo novice s področja regulacije tehnologije. Več organizacij je na poslance Evropskega parlamenta naslovilo peticijo, v kateri nasprotujejo dvema ključnima členoma evropske direktive za Enotni digitalni trg s področja avtorskega prava.

Organizacije, med katerimi so vidnejše Wikimedia, Mozilla, Creative Commons in EDRi, nasprotujejo sprejetju 11. in 13. člena direktive. Prvi nosi ime davek na povezavo, oziroma hyperlink. Ta bi medijskim založnikom omogočil nov vir prihodka, saj bi morali agregatorji spletnih novic vsako povezavo na tujo novico finančno kompenzirati. Izvzeti bi bili zgolj manjši start-up-i v prvih petih letih svojega obstoja.

Poslanka piratske stranke Julia Reda pa opozarja na še nadaljne zaostrovanje zakonodaje na področju spletnih povezav. Poročevalec v senci za področje avtorskih pravic namreč predlaga amandma, ki bi področje razširil še na akademske in znanstvene članke. Njihovi založniki bi dobili kompenzacije za objavo povzetkov člankov.

13. člen direktive nosi ime Vrednostna vrzel in se nanaša na spletne platforme. Od teh evropska direktiva za enotni digitalni trg zahteva vzpostavitev avtomatskih filtrov, ki bi uporabnikom preprečevali nalaganje avtorsko-zaščitenega materiala. V protestnem pismu člen pojmujejo kot zasebno cenzuro. Povezavo do pisma najdete pod dotičnim posnetkom.

osma

Črna gora je postala uradna članica zveze NATO. Delegacija s premierom Duškom Markovićem in z zunanjim ministrom Srdjanom Damjanovićem je v ponedeljek obiskala State Department v Združenih državah Amerike, kjer so predali ratifikacijske listine. Generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo nad tem, da bo zveza NATO sedaj bolje informirana o dogajanju na Balkanu. V Moskvi črnogorsko priključitev NATU obžalujejo.

V Bratislavi so se odvili novi protesti z zahtevami po odstopu notranjega ministra Roberta Kalinaka. Protestniki ga obtožujejo davčne utaje in koruptivnih nepremičninskih poslov. 50 tisoč protestnikov je zahtevalo tudi odstop direktorja policije in posebnega državnega tožilca. Protestni shod je bil največji, odkar je oblast v državi prevzela socialno-demokratska stranka Smer, katere član je tudi Kalinak.

berberska zastavaMaroške oblasti so aretirale še dva izmed voditeljev protestov, ki so se začeli oktobra lani zaradi smrti ribiča, ki so mu zaplenili ulov. Več o tem v prispevku Maroški zbogom in hvala za vse ribe. Aretacija Najiba Ahamajika, ki velja za številko 2 gibanja in Silye Ziani se je zgodila teden dni po tem, ko so aretirali vodjo gibanja Nasserja Zefzafija. Oblasti so sicer ponudile pogajanja, a so jih voditelji upora iz manj razvite maroške regije Rif zavrnili.

Evropska Unija je - rekordno hitro - potrdila izplačilo pomoči v višini 50 miljonov evrov za države Sahela. Sredstva bodo namenjena boju proti islamističnim skupinam v Čadu, Nigru, Burkini Faso, Maliju in Mavretaniji.

Znani so neuradni rezultati volitev v Lesothu, državi, ki v celoti leži znotraj Republike Južna Afrika. Zmagal naj bi nekdanji premier Thomas Thabane, ki je leta 2014 pobegnil iz države zaradi državnega udara. Še istega leta je bil poražen na parlamentarnih volitvah proti trenutnemu premieru in protikandidatu Pakalithu Mosisiliju. Thabane je v primeru svoje zmage napovedal razpustitev vojske.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.