5. 10. 2018 – 10.00

Opran in zlikan BritOFF

Audio file

Evropska Unija

Drugi petkov Britoff tudi letos posvečamo dogajanju v Evropski uniji. V bruseljskem balončku se je že začela tekma za naslednika predsednika komisije Jeana-Clauda Junckerja. Precej manj zabavne so bile za evrobirokrate debate okoli proračunov in vedno večji škandal pranja denarja v evropskih bankah, predvsem v njihovih baltskih izpostavah.

Z italijansko vlado, ki jo sestavljata Gibanje petih zvezd in stranka Liga, je Bruselj dobil še eno članico, katere voditelji uživajo v besednih bitkah z evropskimi institucijami. Potem ko je iz evropske prestolnice prišla kritika italijanskega proračuna za leto 2019, ki je predvidel višji primanjkljaj od prej obljubljenega, je voditelj Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio komisijo obtožil, da se poslužuje finančnega terorizma in s strašenjem finančnih trgov draži italijanski dolg.

V naslednjih dneh so obtožbe o pijanosti, ksenofobiji, naslednji Grčiji in podobnem brenčale med Brusljem in Rimom kot čebele v panju. Italija vztraja pri začrtanem proračunu, komisija pa bo imela priložnost, da Italijanom predpiše varčevalno kuro, v prihodnjih dneh, ko bo podala uradno mnenje o proračunu. Glede na to, da je spor prinesel zvišanje javnomnenjske podpore obema vladnima strankama, ne preseneča, da si v Rimu ne belijo glave zaradi grožnje z negativnim mnenjem.

Še precej hitreje kot italijanski dolg pa raste škandal pranja denarja, ki se je začel v Danske Bank. Skozi estonsko podružnico največje danske banke, namenjeno tujim državljanom, se je namreč v osmih letih preteklo več kot 200 milijard evrov, kar je enako desetim estonskim bruto domačim proizvodom. Revizija tega poslovanja je večino teh transakcij označila za sumljive, po podatkih, ki jih je sedaj medijem posredovala estonska centralna banka, pa je bilo zunanjih bančnih transakcij v Estoniji v tem obdobju za okoli tisoč milijard evrov. Velik del tega denarnega toka ni bil povezan z ekonomsko dejavnostjo v Estoniji, saj je bila celotna zunanja trgovina v tem času štirikrat manjša.

Škandal se dodatno zapleta tudi zaradi spoznanja, da so sporne posle Danske Bank pomagale izpeljati tudi druge evropske banke, kot na primer Deutsche Bank. Denar je bil namreč opran prek zrcalnih pogodb med bankami v Estoniji, Londonu in davčnih oazah. Deutsche je že lani plačal 500-milijonsko kazen ameriškim bančnim regulatorjem zaradi pranja denarja ruskega izvora v svojih newyorških podružnicah in tudi Danske Bank potencialno najvišje kazni grozijo prav v ZDA. Ker preprečevanje pranja denarja v Evropski uniji očitno šepa, so finančni ministri ta teden podprli razširitev pristojnosti Evropskega bančnega urada na tem področju.

Evrobritoff končujemo z dirko za Junckerjevega naslednika. Prevladuje mnenje, da bo daleč najboljši položaj za naskok na mesto naslednjega predsednika Evropske komisije imel tako imenovani spitzenkandidat Evropske ljudske stranke. To bo kandidat, ki ga bodo predlagale desnosredinske stranke v Evropskem parlamentu. V bitki za ta položaj se je dozdajšnjemu vodji poslanske skupine Manfredu Webru sedaj pridružil še Alexander Stubb. Slednji se promovira kot predstavnik nove generacije evropskih politikov. Stubb, sicer štiri leta starejši od Webra, je bil pred leti finski predsednik vlade, trenutno pa je podpredsednik Evropske investicijske banke. Evropska ljudska stranka mesto spitzenkandidata ponuja tudi glavnemu evropskemu pogajalcu za Brexit Michelu Barnieru, kar pa je ta zavrnil.

 

Novice ob 8:05

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da se turški vojaki ne bodo umaknili iz Sirije, dokler v državi ne bodo izvedene splošne volitve. Turčija je v Sirijo svoje vojake poslala avgusta leta 2016, da bi se borili proti Islamski državi. Letos je turška vojska svoje operacije v Siriji preusmerila proti Kurdom v pokrajini Afrin.

Ameriški preiskovalni urad je predstavil svojo preiskavo kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, ki je obtožen spolnega napada na dve ženski. Vsebina poročila ni bila predstavljena javnosti, a je očitno zadovoljila republikanske senatorje, saj so napovedali, da bodo o imenovanju Kavanaugha za vrhovnega sodnika glasovali  jutri, imenovanje pa bo najverjetneje potrjeno. Proti imenovanju Kavanaugha so sicer včeraj v Washingtonu potekali protesti.

Po policistih stavkovni boj z novo vlado ponovno začenja tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je napovedal tri stavkovne dneve za 4., 5. in 6. december. Zahteva SVIZ-a ostaja ista, torej zvišanje plač, ki so stagnirale v času varčevalnih ukrepov.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.