Papeški britoff

Audio file

0805

Med svojim obiskom Mehike se je papež, medtem ko se je opravičeval za stare cerkvene grehe, odločil še razjeziti enega izmed ameriških predsedniških kandidatov, Donalda Trumpa. Izjavil je namreč, da tisti, ki samo razmišlja o grajenju zidov in ne mostov, ne more biti pravi Kristjan. Opazka se seveda nanaša na Trumpove napovedi, da bo iz države pregnal vse nedokumentirane migrante in na meji z Mehiko zgradil zid. Trump kot ponavadi ni ostal zaprtih ust in brez sporočil, da nihče, predvsem pa ne verski vodja, nima pravice dvomiti v vero kogarkoli. Ob tem je še spomnil, da v primeru, da postane predsednik, ne bo dovolil nikakršnih napadov na krščanska prepričanja. O drugih religijah ni spregovoril.

Več sto ljudi se je v protestu zbralo pred direktoratom za varnost v Kairu. Spodbudila jih je smrt voznika, ki ga je ustrelil policist in je po mnenju protestnikov le še en pokazatelj izjemnega nasilja policije nad prebivalci in prebivalkami. Demonstracija je zadnja v vrsti javnih akcij proti policijskemu nasilju - prejšnji teden so protestirali zdravniki, potem ko so policisti napadli zaposlene v bolnišnici.

S kanadskega ministrstva za javno varnost in ministrstva za pravosodje so sporočili, da odstopajo od ugovora, ki ga je prejšnja vlada podala na pogojno izpustitev bivšega zapornika v Gvantanamu. Omar Khadr, kanadski državljan, je bil leta 2010 v ZDA obtožen zaradi umora ameriškega vojaka v Afganistanu in takrat dobil možnost preživljanja kazni v zaporu v Kanadi. Tamkajšnje sodišče je lani omogočilo pogojno izpustitev, na katero pa se je takrat konservativna vlada takoj pritožila, saj naj bi slabo vplivala na odnose z ZDA. Ti očitno manj skrbijo sedanjo oblast, ki bo Khadru omogočila dokončanje kazni na prostem.





1005

Prvi rezultati dolgo pričakovane preiskave o izginulih in ubitih staroselkah v Kanadi so slabši od pričakovanih. Da je temu tako, je javnosti obvestila kanadska ministrica za staroselske zadeve Carolyn Bennett, ki pravi, da so predhodne ocene večinoma spregledale vpliv take tragedije na družine žensk in skupnosti nasploh. Poglobljena preiskava se bo začela poleti, vendar še ni povsem jasno, ali bodo sredstva, dodeljena s strani vlade, zagotovila popolno preiskavo ter ali bo preiskava resnično usmerjena v iskanje vzrokov za nasilje in posledično zagotavljanje večje varnosti žensk.

Papež je na svojem obisku v Mehiki staroselske skupnosti prosil za odpuščanje. Obiskal je številke kraje po celotni državi, pri čemer je velik poudarek namenil priznanju dejstva, da so bili staroselci sistematično in organizirano izključeni iz družbe in zatirani. Poudaril je še velik pomen njihovih vrednot in kulture, ki si po njegovem mnenju dandanes zaslužijo večje priznanje. Tokratni poskus vključevanja in priznavanja pomena staroselskih skupnosti ter priznavanje zgodovinsko škodljive vloge cerkve sicer nista nekaj novega - lansko leto se je v času obiska v Boliviji prav tako opravičil za pretekle zločine cerkve.

V Avstraliji poteka razprava o tem, ali bi morala biti v parlamentih zveznih držav poleg angleščine dovoljena in omogočena uporaba drugih jezikov. V Severnem teritoriju je ministrica za staroselce, Bess Price, decembra v eni izmed debat spregovorila v svojem maternem jeziku varlpiri, kasneje pa je bila obtožena, da povzroča nered. S tem se je odprlo vprašanje, zakaj je edini dovoljeni jezik v avstralskih parlamentih angleščina, čeprav so nekateri drugi jeziki, kot je varlpiri, dlje prisotni na otoku in za del prebivalstva tudi materni jeziki. Price pravi, da niti obstoječa pravila ne zahtevajo ekskluzivne rabe angleškega jezika, da pa bi parlamenti v vsakem primeru morali zagotoviti tolmače za staroselske jezike.

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj