23. 6. 2015 – 8.05

Policijsko delo na črno

Audio file

Osma



Policijska je težka, pravijo, še posebej v času zaostrenih gospodarskih razmer in vsesplošnega finančnega zategovanja pasov, ki dodatno luknjo išče tudi v policijskih uniformah. Ob nizkih in vse nižjih dohodkih so policisti primorani iskati dodaten zaslužek, pri čemer so se srbski uniformiranci, ob policistih tudi cariniki, znašli po svoje. Verjetno precej zajeten dodatek k plači so si srbske uradne osebe, ki delujejo na srbsko-madžarskem mejnem prehodu Bački breg, omislile na račun podkupnin v zameno za opustitev svojih uradnih dolžnosti.

Že prejšnji teden smo v BritOffu poročali, da so morali srbski policisti aretirati svoje kolege in carinike zaradi suma prejema podkupnin in združevanja v organizirano kriminalno združbo. Minulo sredo je nato posebni oddelek beograjskega višjega sodišča za pridržano 39-ico podaljšal pripor, tožilstvo pa je začelo z detajlno preiskavo. Tožilstvo policiste in carinike z Bačkega brega sumi, da so med marcem 2014 in začetkom junija v zameno za plačilo v pravem času odložili svoje delo, s tem pa omogočili tihotapljenje različnih dobrin čez mejni prehod. Očitano jim je, da so opustili cel kup svojih dolžnosti, od običajnega preverjanja potnikov - njihove identitete, vozniškega dovoljenja in ostalih dokumentov - do postopkov carinjenja, s čimer so državnemu proračunu povzročili škodo na račun davčnih in carinskih prilivov.

Aretirane uradne osebe pri nedovoljenih zaslužkih niso delovale individualno, pač pa  kolektivno, na nivoju združbe z jasno hierarhijo, na podlagi katere so delili tudi ilegalno pridobljeni zaslužek. Koliko naj bi srbski policisti in cariniki z mejnega prehoda Bački breg na račun podkupnin v zameno za mižanje pri postopkih dejansko zaslužili, ni znano, v srbskem tožilstvu pa domnevajo, da jim je del plačila bil izplačan tudi v prešvercanem blagu.

Med tihotapci, s katerimi je skupina policistov in uradnikov sodelovala najbolj intenzivno, so bili, po besedah srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića, tihotapci, ki so v Srbijo z njihovo pomočjo iz Evropske unije brez carine uvažali tobak oziroma cigarete, ki so nato brez carinskih žigov končali na srbskem črnem trgu. Precej razjarjeni Stefanović je ob razkrinkanju policistov in  carinikov napovedal, da bo takšnim postranskim zaslužkom mejnih uniformirancev naredil konec. K temu naj bi pripomoglo tudi poostreno delovanje na meji z Madžarsko in okrepljeno sodelovanje z madžarsko policijo.  





Sedma

 

Obrambni ministri Nata naj bi po napovedih generalnega sekretarja zveze Jensa Stoltenberga do konca tedna potrdili načrte o več kot podvojitvi sil za hitro odzivanje. Nato je tako imenovane odzivne sile oblikoval leta 2002 z namenom, da bi krizna žarišča dosegle hitreje kot glavne sile zavezništva, iz sedanjih približno 13.000 pripadnikov pa bodo odzivne sile povečane na 30 do 40.000 vojakov.  

Dosedanja moldavijska zunanja ministrica Natalia Ghermanova je prevzela vodenje začasne moldavijske vlade. Ghermanova je na premierskem stolčku nasledila Chirila Gaburicija, ki je po aferi s ponarejeno diplomo odstopil 12. junija, prehodno vlado pa bo predvidoma vodila do 12. septembra, ko se moldavijskim parlamentarnim strankam izteče rok za oblikovanje nove koalicije. Če jim ne bo uspelo, čakajo Moldavijo, ki je že dlje časa v politični krizi, predčasne volitve.

Dvakratni zmagovalec nekdanjega pokala UEFA, predhodnika današnje lige Evropa, italijanska Parma, se po finančnem zlomu in stečaju seli v četrto italijansko nogometno ligo, tako imenovano Serie D. Nogometni klub iz Emilije - Romanje so finančne težave pestile dlje časa, denarja je že več mesecev zmanjkovalo tudi za plače nogometašev, kljub temu pa so navijači Parme po sezoni ohranjali upanje, da bosta klub kupila ameriški igralec bejzbola Mark Piazza in podjetnik Giuseppe Corrado  ter ga rešila. Domnevna rešitelja sta si premislila in prepoznavnega dolgoletnega italijanskega prvoligaša poslala v 3 kakovostne razrede nižji rang tekmovanja, kjer bo Parma zgodovino začela pisati na novih temeljih.  



 

  

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.