Premiera BritOFF

Aktualno-politična novica
1. 3. 2016 - 8.05
 / BritOFF

OSMA

Španski parlament začenja razpravo o imenovanju socialista Pedra Sancheza za predsednika vlade. Po dolgotrajnih povolilnih pogajanjih so socialisti glede premiera pred dnevi dosegli dogovor s stranko Ciudadanos, a imajo v 350-članskem španskem parlamentu skupaj le 130 glasov. Ker je za imenovanje premierja v prvem krogu potrebna dvotretjinska večina, Sanchez na predvidoma jutrišnjem glasovanju nima večjih možnosti za uspeh.     

Državni svet je poslanskim skupinam predstavil predlog za uvedbo instituta ponovnega odločanja. Ta bi omogočil, da bi državni zbor v okviru istega postopka popravil in odločal le o tistih spornih delih ali členih zakona, s katerimi se državni svet ne bi strinjal. Po aktualni ureditvi lahko državni svet, tudi če se ne strinja zgolj z določenimi deli, zavrne le zakon v celoti, ta pa mora znova v parlamentarno proceduro. Za predlagano uvedbo instituta ponovnega odločanja je potrebna sprememba poslovnika državnega zbora, zanjo pa dvotretjinska poslanska večina.

Spomladanski del domače nogometne sezone se je komajda začel, drugouvrščeni Maribor pa je že ostal brez trenerja. Vodstvo državnih prvakov se je po nepričakovanem sobotnem porazu proti Celju krivca odločilo poiskati v Krunoslavu Jurčiću, ki je moštvo vodil natanko pol leta, njegovega naslednika pa vidijo v Darku Milaniču, ki je bojda prvi in edini kandidat za novega trenerja. Za dogovarjanje prav veliko časa ne bo, že konec tedna namreč Maribor čaka derbi z Olimpijo, ki večnim tekmecem po uspešnem uvodnem nastopu proti Kopru beži že za 6 točk.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.