Progresivni EP

Aktualno-politična novica
Evropski parlament spoštuje zasebnost
20. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10:05

Tehnološko regulacijske novice začenjamo v Evropskem parlamentu, natančneje pri Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Ta je pripravil poročilo, ki se obrača v nasprotno smer kot splošni trendi, ki težijo k večjemu nadzoru nad posameznikom. Mimogrede - temu trendu se je pred kratki pridružila tudi Nemčija, z napovedjo notranjega ministra Thomasa de Meziereja o uvedbi nove zakonodaje, ki bo represivnim aparatom zakonsko dovoljevala dostop do naprav, s tem pa obhodila enkripcijo komunikacij posameznika.

Odbor za državljanske pravice tako predlaga uvedbo mehanizmov, ki bodo zadovoljivo ščitili zasebnost uporabnikov in njihove elektronske komunikacije. Kot primer so navedli tako imenovano end-to-end enkripcijo. V predlogu navajajo tudi prepoved dekripcije, reverse-engeenering-a in nadzora nad komunikacijami. Države članice Evropske unije, naj bi se zavezale, da od ponudnikov storitev ne bodo zahtevale stranskih vrat za vdore v računalnike.  

Predloge v poročilu čaka še težka pot. Eden izmed zanimivejših je gotovo tudi ta, da Odbor predlaga razširitev do-not-track (oziroma ne-sledi) možnosti ne samo na spletni brskalnik, temveč na vse naprave, ki puščajo digitalne odtise. Od pametnih mobilnih telefonov do avtomobilov. Poročilo obsega 90 strani in do sedaj smo zgolj povzemali različne povzetke o njem. Radovedno pa smo preskrolali skozi poročilo do zadnjih strani, kjer so zapisane organizacije, ki so podale svoje mnenje na Odboru. Veliki telekomunikacijski giganti te priložnosti niso izpustili.

Organizacija wikileaks pa nadaljuje z objavljanjem dokumentacije hekerskih orodij Osrednje obveščevalne službe Združenih držav Amerike - CIE. Najnovejši set dokuemntov razkriva orodja poimenovan Češnjev cvet. Z njimi so obveščevalci lahko prevzeli nadzor nad osebnimi usmerjevalniki omrežnega prometa, slednjega pa nadzorovali. Za več informacij obiščite spletno stran wikileaks.org.

 

 

ob 8:05

filipiniFilipinska vojska je začela z novo ofenzivo na islamistične upornike v mestu Marawi, ki leži na jugu države. Ob podpori bombardiranja iz zraka je v mesto vkorakala tudi kopenska vojska. Filipinske oblasti bi rade zavzele mesto še pred koncem tega tedna, saj se takrat zaključi tudi praznovanje ramadana. Takrat bi se uporniki lahko okrepili z novimi borci, ki jim prazniki prepovedujejo sodelovanje v spopadih.

Bolj optimistične vesti pa prihajajo iz Rima, kjer je Centralno Afriška republika podpisala premirje z uporniškimi skupinami. Krščanski in animistični uporniki bodo v zameno za prekinitev ognja prejeli mesta v državnih političnih strukturah in politično zastopstvo. Nemiri v Centralno-afriški republiki so se začeli leta 2013, ko je zavezništvo muslimanskih milic odstavilo predsednika Francoise-a Bozizeja.

Uvod v tehno-regulacijski britoff začenjamo v Mehiki. Mehiški novinarji so vložili kazensko prijavo zaradi nezakonitega nadzorovanja in prisluškovanje s strani državnih organov. Več novinarjev, kritičnih do vlade Enrique-ja Penje Neta je na pametne mobilne telefone prejelo lažna poročila, ki so jih prepričevala naj odprejo povezavo posredovano v sporočilu. Nato se jim je na mobilca prenesel računalniški virus.

Mehika je sicer v zadnjih nekaj letih veliko investirala v sisteme za nadzor državljanov. Od izraelske skupine NSO so nakupili za 80 milijonov dolarjev vohunskih orodij za prestrezanje telekomunikacij. Skupina NSO se je sicer zavarovala s klavzulo, da bodo njihovo opremo uporabljali zgolj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, a so se na vrhu seznama znašli predvsem kritični novinarji.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.