Svetelšek na čelo celjske bolnišnice

Aktualno-politična novica
11. 4. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Po krščanski tradiciji smo z včerajšnjo cvetno nedeljo vstopili v veliki teden, ki se bo zaključil v nedeljo, ko naj bi Kristus vstal od mrtvih in se nato 40 dni prikazoval svojim učencem. Podobno kot naj bi se pred okoli 2000 leti prikazoval Jezus Nazarečan, pa so se v preteklem tednu po Celju prikazovali angelci predsednika stranke Konkretno Zdravka Počivalška, saj je njegova vse bolj bledeča stranka verjetno še zadnjič pred volitvami pokazala nekaj vpliva. Partija gospodarskega ministra je namreč zopet kadrovala v celjski bolnišnici.

Presenetljiv odstop direktorice bolnišnice in operativke Konkretno (SMC) Guček Zakošek
 / 28. 2. 2022
Kot smo v BritOFF-u pred dobrim mesecem že poročali, je sredi februarja nenadoma in nepričakovano odstopila direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek. Guček Zakošek sicer spada v kvoto stranke Konkretno, še za časa Mira Cerarja je bila poslanka državnega zbora, nekaj časa je na gospodarskem ministrstvu zasedala položaj državne sekretarke. Na izredni seji sveta bolnišnice je bila za vršilko dolžnosti direktorice imenovana Damjana Medved Arbeiter.

Na razpis za novega direktorja so se po pričevanju pisma prijavili trije kandidati, in sicer nekdanji direktor Zdravstvenega doma Hrastnik ter kandidat za poslanca na listi Povežimo Slovenijo Gregor Pajić, protežiranka vladajoče SDS, nekdanja vršilka dolžnosti direktorice finančne uprave in državna sekretarka na ministrstvu za finance Irena Nunčič in nekdanji direktor Engrotuša in Petrola Aleksander Svetelšek. Ta je z obeh položajev moral oditi zaradi domnevno spornega poslovanja družb. Imenovan je bil ravno Svetelšek, ki ga lahko poleg nekdanjega direktorja državnih blagovnih rezerv in aktualnega direktorja Farm Ihan Tomija Rumpfa uvrstimo v tako imenovani šmarski krog Zdravka Počivalška.

Po poročanju portala Necenzurirano pa ni šlo brez zapletov. Svetelšek namreč nima izkušenj v zdravstvenem menedžiranju, zato je zanj Počivalšek osebno lobiral pri premierju Janezu Janši. Tako so po njihovem poročanju člani sveta bolnišnice, ki jih je imenovala država, začeli dobivati klice, da naj podprejo Svetelškovo kandidaturo. Zanj naj bi v devetčlanskem svetu glasovali vsi štirje vladni predstavniki, peti odločilni glas pa je prispevala predstavnica celjske občine, ki prihaja iz Slovenske ljudske stranke. Ta je s stranko Konkretno v volilni koaliciji Povežimo Slovenijo. Premier Janša oziroma vladajoča SDS si je po drugi strani sicer prizadevala za imenovanje prej omenjene državne sekretarke Irene Nunčič, ki je nekdanja direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in nekdanja šmarska občinska svetnica. Seveda na listi SDS.

Aleksander Svetelšek čaka še na vladno potrditev, obeta pa se mu težko delo. Lansko leto je bolnišnica končala v rdečih številkah – izguba je znašala slabe 4 milijone evrov, po nekaterih informacijah pa so v številčnem bolnišničnem kolektivu načeti tudi odnosi. Je pa Svetelškovo imenovanje pomembno tudi za gospodarskega ministra Počivalška – preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada namreč že dve leti preiskujejo nabavo spornih ventilatorjev dobavitelja Geneplanet za celjsko bolnišnico.

Vir fotografije: Dnevnik

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.