Tehnologija: Bitcoin vreden 10.000 dolarjev

Oddaja
30. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8.05 poudarki z aktualno-političnega terena:
(klik za poslušanje)

V prestolnici Slonokoščene obale se danes začenja srečanje voditeljev Evropske in Afriške unije, ki poteka pod geslom »Vlaganje v mlade za vzdržno prihodnost«. Naj prevedemo: afriške države se soočajo z vedno večjo emigracijo mladih, ki na stari celini iščejo boljše življenje. Zdi pa se, da to bistveno bolj moti evropske voditelje. Začetek pogovorov zaznamujeta predvsem dva dogodka: na eni strani razkritja televizijske hiše CNN, ki je v minulem tednu objavila grozljive posnetke tihotapske trgovine z ljudmi v Libiji, na drugi pa protestna izjava Evropskega mladinskega foruma. Kljub temu, da naj bi bilo srečanje namenjeno problematiki mladih, njihovi predstavniki ne bodo smeli govoriti na plenarni seji. Predsedniki Evropske komisije, komisije pri Afriški uniji ter predsednik Združenih narodov so v skupni izjavi sporočili le, da bodo vzpostavili delovno skupino za reševanje življenj migrantov in beguncev na njihovi poti, še posebej v Libiji, zavzeli se bodo za pospeševanje prostovoljnih vrnitev v države izvora in preselitev tistih, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

Državnozborski odbor za izobraževanje je včeraj sklenil predlagati spremembe zakona o dodatni koncesijski dajatvi študentov in dijakov. Predlagajo, da se javnim visokošolskim zavodom dovoli sredstva z naslova omenjenih dajatev uporabljati tudi za gradnjo, nakup, prenovo in vzdrževanje šolske infrastrukture. Po novem bi bili do koncesijske dajatve upravičeni tudi dijaški domovi, s čimer želijo na šolskem ministrstvu zagotoviti dolgoročno financiranje dejavnosti študentskih in dijaških domov. Odbor je obravnaval tudi spremembe zakona o nagradah v znanstveno-raziskovalni sferi, ki Puchove nagrade izenačujejo z Zoissovimi. Poslanec Miha Kordiš je še predlagal, naj bo  odbor, ki izbira nagrajence, uravnotežen po spolu.

Mestna občina Ljubljana je na seznam nepremičnin, ki jih želi prodati, uvrstila tudi objekt na Metelkovi 8, bolj poznan kot Hostel Celica. Izklicna cena za prodajo je nekaj več kot dva milijona evrov. Pojasnil, zakaj bi hostel prodali, na občini ne dajejo. Nad odločitvijo so presenečeni tudi v Kulturno-umetniškem društvu Sestava. V njem delujejo umetniki, ki so prostor ob odprtju konceptualno uredili ter v njem pripravljajo glasbeni program. Zdajšnji upravitelj je zavod Šouhostel, ki pa kljub svojemu imenu nima več povezave s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani. Slednja je namreč lani ustanoviteljske pravice v zavodu, ki upravlja hostel Celica, prodala. Za dvesto devetdeset tisoč evrov jih je kupila družba TJs, turistična agencija, ki je v večinski lasti dosedanjega direktorja hostla Tomaža Juvana.

Ker pa mora biti razsvetljen, moderen človek, da bi kar najuspešnejše živel, celostno informiran,  boste pravkar slišane novice gotovo preverjali tudi drugod, zato nekaj zabeležk z domače medijske krajine. Časnik Delo ima novega odgovornega urednika. Vršilec dolžnosti na omenjeni funkciji bo jutri postal Uroš Urbas, nekdanji nadomestni odgovorni urednik Financ, nazadnje pa glavni urednik spletnega portala Siol.net.

Medtem stanovski kolegi v izjavi Društva novinarjev Slovenije obsojajo politične pritiske na časnik Mladina. Te so zaznali v izjavi državnozborske preiskovalne komisije, ki preiskuje naročanje žilnih opornic. Komisija namreč predlaga, da pristojni organi raziščejo »morebitne« sume, »da naj bi se javni denar RS, ki je bil porabljen za nakup drage medicinske opreme, lahko v nadaljevanju porabil za nakup in dokapitalizacijo podjetja Distriest d. o. o., ki je lastnik Mladine, in za nakup in dokapitalizacijo podjetja Mladina d. d.«. Komisija sicer ni predstavila obremenjujočih dejstev zoper podjetje Mladina d. d.

Ob 10.05 smo nadaljevali o tehnologiji: 
(klik za poslušanje)

Vrednost kriptovalute bitcoin je danes prebila mejo 10.000 dolarjev. To je približno 14-krat več od vrednosti, ki jo je imel bitcoin v začetku leta, ter za polovico več od vrednosti v oktobru. Ne preseneča nas, da nastaja vedno več pobud, ki želijo kriptovalute regulirati, Rusija pa je celo ustanovila državno agencijo za vlaganje v kriptovalute.

Kako krhko lahko postane poslovno okolje, po katerem se hitro širijo netočne informacije, priča tudi ponedeljkov prispevek hrvaškega portala Index.hr o zagonskem podjetju Bellabeat. Bellabeat se je leta 2014 predstavil kot tim, ki razvija pametni nakit. Zbrali so več kot 7,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala, ustanovitelj Sandro Mur pa si je takrat zadal cilj - navajamo - "ustvariti podjetje, večje od Atlantic Grupe ali Agorkorja". V videopogovoru pa njihov bivši programer Božidar Ševo pojasnjuje, da je podjetje v medijih ter na spletni strani navajalo netočne podatke o poslovanju ter lagalo o delovnih razmerah. Podjetje ima danes zgolj pet zaposlenih in naj bi bilo pred stečajem.

Posredniška hiša za kriptovalute Coinbase se že eno leto pravda z ameriško davkarijo okrog dostopa do osebnih podatkov njenih strank. Kalifornijsko zvezno sodišče je zdaj dosodilo, da mora Coinbase ameriški IRS posredovati ime, davčno številko, rojstni datum ter ostale podatke o strankah, ki so trgovale med letoma 2013 in 2015 in katerih trgovanje presega dvajset tisoč dolarjev. Davkarija je sicer omilila prvotno zahtevo, da želijo podatke kar o vseh strankah iz navedenega obdobja.

Avstrijski aktivist za pravice do zasebnosti Max Schrems namerava ustanoviti neprofitno organizacijo, ki bi evropskim državljanom zagotavljala pravno pomoč pri bitkah s tehnološkimi velikani. Od včeraj je na platformah za množično financiranje zbral 60 tisoč od željenih dvesto petdeset tisoč evrov sredstev, kolikor jih bo organizacija potrebovala za delovanje v prvem letu. Zanimivo je, da je v organizacijo None of Your Business investiralo tudi mesto Dunaj. Organizacija želi izvesti tudi raziskavo o zbiranju podatkov prek mobilnih aplikacij ter pripraviti zemljevid globalnih tehnoloških podjetij.

V najnovejši različici Applovega operacijskega sistema macOS so odkrili veliko luknjo, ki omogoča prevzem nadzora nad računalnikom. Izkazalo se je, da je mogoče enostavno vklopiti administratorski uporabniški račun, saj ta privzeto ni zaščiten z geslom. Apple je že izdal varnostno posodobitev sistema.

Vsaj častno omembo si zasluži še posodobitev odprtokodnega brskalnika Mozilla Firefox, ki je v zadnji različici, poimenovani Quantum, predstavil novo jedro za izrisovanje spletnih strani in poganjanje spletne kode. Brskalnik je občutno hitrejši, saj končno povsem uporablja večjedrno arhitekturo. Mozilla je objavila tudi odprtokodni glasovni model, poimenovan Project Common Voice. Od julija so prostovoljci prispevali vzorčne avdioposnetke in popravljali strojne transkripte le-teh. Ker se vse več uporabniških vmesnikov - spomnimo se pametnih zvočnikov in avtomobilov, ki so že dostopni sleherniku - zanaša na prepoznavo govora, dostop do govornih modelov pa stane več deset tisoč evrov, je to dobrodošla novica za vse razvijalce.

Napotila:

Preberite tudi prejšnji tehnološki BritOFF.
Naslovna fotografije je delo Dimitrisa Dalakoglouja (Univerza Sussex).

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.