Terme Bojo

Aktualno-politična novica
14. 1. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Ura je nekaj čez deseto. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije. Iz občine Brda so sporočili, da je italijanski investicijski fond z najbolj generičnim korporativnim imenom Private Value Capital Management d.o.o. s sedežem v Novi Gorici prejšnji petek podpisal pismo o nameri investiranja v projekt Spa Resort Terme Brda.

V sporočilu za javnost piše, da bo, citiramo: “v osrčju Brd nastal edinstven turistično-zdraviliški center s kopico ambulant, od lepotnih do wellness ter rehabilitacijskih, s kompleksom bazenov, več kot 100 sobami, apartmaji, razgledno ploščadjo in 45 metrov visokim razglednim stolpom, kongresno dvorano, restavracijami in butičnimi trgovinami. Resort, ki se bo arhitekturno povsem zlil z briško pokrajino, bo neke vrste mesto v malem, investicija pa je vredna nekaj več kot 50 milijonov evrov.” Konec citata.

Če bi res prišlo do izpeljave projekta, bi se uresničila dolgoletna želja briškega župana Franca Mužiča, ki projekt trži že petnajst let, nazadnje - pred tremi leti - so bili bojda zainteresirani investitorji iz Rusije, pred njimi pa še Avstrijci in Švicarji. 

Obstaja pa ena težava, in sicer ta, da v Brdih ni termalne vode. Natančneje, najde se šele okoli 1000 metrov globoko. Ker bi bilo vrtanje predrago, je župan Mužič z enim od avstrijskih županov v preteklosti podpisal dogovor, da bodo termalno vodo vozili preko meje v kamionskih cisternah. Kot plan B pa bi lahko vedno črpali vodo - sicer ne nujno termalno - iz globine okoli 300 metrov, in jo nato segrevali s toplotnimi črpalkami. 

Koordinator projekta Giuseppe Forlanelli je v petek pred zbranimi v Vili Vipolže dejal, da so bili briški ljudje sposobni obdržati, ohraniti naravo. Citiramo: “Tukaj dobimo pristne lokalne produkte, dihamo čist zrak, doživimo mir. Tukaj lahko poslušaš tišino, domačnost: traktorje, škržate, kako se ljudje kličejo z griča na grič. Tu imamo vse, kar turist išče. To lokacijo vidimo kot točko pobega od vsakdanjega stresnega življenja. Zame in za investitorje predstavljajo Brda to edinstveno točko preprostega življenja.” In edinstveno točko za uničenje. Ta zadnja poved ni bila del citata.

Kakor koli že, ne glede na lepe besede je predstavnik investitorjev Andrea Accattino dodal, da si bodo do konca leta vzeli čas, da ocenijo, ali je projekt sploh smiseln.

 

0805

Predsednik Haitija Jovenel Moise je ob včerajšnji deseti obletnici uničujočega potresa sporočil vest, da so se poslancem spodnjega doma parlamenta in večini senatorjev iztekli mandati, zaradi česar mu ne preostane drugega, kot da vlada sam. Že Moisejev predhodnik Michel Martelly se je zatekel k dekretom, ko se je haitijski parlament leta 2015 znašel v podobni zagati. Krivdo za tokratno krizo je predsednik zvalil na parlament, saj ni pravočasno sprejel volilnega zakona, ki bi omogočil izvedbo novih volitev.

Kandidat za demokratsko nominacijo na prihajajočih volitvah za predsednika Združenih držav Amerike Cory Booker je po pričakovanjih in v zadovoljstvo vseh končno prenehal s kampanjo. Senator iz zvezne države New Jersey je kot razlog za odstop navedel pomanjkanje sredstev, predvolilne ankete pa so mu manj kot mesec pred prvo volilno postajo v Iowi kazale na podporo manj kot treh odstotkov vprašanih.

Več sto privržencev skrajno desne hindujske organizacije RSS je na ulicah Ramanagare na jugozahodu Indije protestiralo proti gradnji 35-metrskega Jezusovega kipa. Gradnja omenjenega kipa ob vasi Harobele, kjer je večina vaščanov kristjanov, se je pričela prejšnji mesec, a je bila ustanovljena zaradi pritožb Hindujcev, ki tvorijo veliko večino prebivalstva v zvezni državi. Prav v Indiji se nahaja sicer največji kip na svetu, 240-metrski Kip enotnosti, ki upodablja Sardara Patela, enega od “očetov naroda” - nekoč je namreč ta beseda označevala še kaj več kot izključno Hindujce

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness