11. 2. 2018 – 12.00

Trg republike Makedonija Britoff

Na Trgu republike v Ljubljani se je pod makedonskimi zastavami zbralo približno 200 ljudi. Opremljeni s transparenti, kot so "antični Grki bi se obračali v grobu, če bi vedeli, da Grčija zahteva Makedonijo" in "Grčija: raje nam vrni denar" zahtevajo ohranitev imena Makedonija in nasprotujejo inovativnim rešitvam v sporu med Grčijo in Makedonije glede imena slednje. Shod, naslovljen "Mi smo Makedonija" poteka v organizaciji civilno-družbene iniciative slovensko-makedonskega prijateljstva.

V Italja mestu Macerata se je zbralo več tisoč protestnikov, nasprotnikov rasizma, ki jih je k protestu spodbudil nasilen desničarski napad, v katerem je bilo ranjenih šest oseb, za katere so napadalci sklepali da so priseljenci. Napad se je zgodil po aretaciji nigerijskega državljana osumljenega umora ženske. Župan je protestnike prosil, naj z protestom prenehajo in tako v Macerati ohranijo mir. Zaradi strahu pred nasiljem ostajajo zaprte lokalne šole in trgovine, odpovedano pa je bilo tudi cerkveno bogoslužje. V četrtek so proti priseljevanju protestirali člani skrajno ksenofobne aktivistične skupine Forza Nuova in izvajali fašistične geste. Od leta 2014 je v Italijo prispelo več kot 500.000 ljudi, ki so pobegnili iz Afrike, Bližnjega vzhoda in južne Azije in so nameščeni v begunske centre po vsej državi.  

Demonstracije pa so potekale tudi v Bangkoku, kjer se je zbralo okoli 400 protestnikov. Protestniki pozivajo vlado k organizaciji volitev in ponovni vzpostavitvi demokracije. Vojaška hunta namreč še vedno ni izpolnila svoje zaveze, da bo organizirala volitve po tem ko je pred štirimi leti prevzela oblast. Protestniki so se zbrali pred spomenikom demokraciji v Bangkoku, ko je hunta sporočila da bo že petič prestavila volitve. Protestniki so nosili transparente z napisi: “Diktatura se nam gnusi.” in “Ljudje želijo volitve, ljudje želijo demokracijo.” Tajski vojaški voditelji so oblast prevzeli maja 2014 v državnem udaru, datum volitev pa je trenutno postavljen v začetek leta 2019.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.