Seun Kuti & Egypt 80: A Long Way to the Beginning

Recenzija izdelka
15. 6. 2014 - 19.00

Knitting Factory, 2014

 

Seuna Kutija, najmlajšega od sinov glasbenikov, je Fela Kuti, nigerijska globalna glasbena legenda, sprejel pod okrilje svoje skupine Egypt 80 že ko mu je bilo devet let in ga je od blizu seznanil s čari svojega afro-beata, ki z ritmi premika telo, s političnimi komentarji pa bistri pogled na svet. Seun je izbranec, ki mu je oče zapustil skupino Egypt 80 in mu dal nalogo, naj nadaljuje družinsko poslanstvo.

Seun zaupano nalogo opravlja temeljito, kar je dokazal s prvima dvema albuma, z letošnjim, tretjim po vrsti, A Long Way to the Beginning pa utrjuje identiteto glasbenika, ki je ponotranjil očetov slog in mu z veliko domišljije in samozavesti dodaja moderne glasbene prvine. 

Seun Kuti je izredno neposreden tako v igranju kot v podajanju idej. Že v prvi minuti albuma, ko se krepkemu funku uvodne skkladbe IMF, ki se silovito zaleti v poslušalca, pridruži bridko politično besedilo, v katerem mednarodni denarni sklad opisuje kot mednarodnega motherfuckerja, je povsem jasno, da Seun Kuti in Egypt 80 ne šparajo z ničemer. A Long Way to the Beginning je izredno intenzivno zveneč album - v glasbenih idejah, v izvedbi in v sporočilu, stvaritev, ki hkrati močno roka in šarmantno zapeljuje. Seun tukaj razširi glasbeno polje svojega beata z raperskimi vložki gostov M-1 in Blitza the Ambassadorja, z ostrino, ki je na trenutke skorajda punkerska, s klavijaturami v slogu Blue Notea, ki jih prispeva Robert Glasper, zaključne tone albuma pa v skladbi Black Woman pobarva jazzovsko. Sedem pesmi in triinštirideset minut goreče strasti.

 

Seun Kuti & Egypt 80 - Black Woman
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.