6. 9. 2024 – 17.00

Dve oblasti, ena banka

Audio file
Vir: Wikipedia, All Creative Commons
Audio file
3. 2. 2024 – 15.00
Vplivi državnih in imperialističnih ideologij na šolske učbenike v Libiji

Libijske rivalske strukture v Bengaziju in Tripoliju so se dogovorile o  imenovanju novega guvernerja centralne banke. Imenovanje novega guvernerja sledi pobegu dosedanjega guvernerja Sadika al Kabirja, ki državo zapustil potem, ko ga je premier mednarodno priznane vlade v Tripoliju Abdul Hamid Dbeibah razrešil s položaja, nadzor nad finančno institucijo pa je skušal zavzeti z oboroženimi silami. Dogajanje povezano z Libijsko centralno banko je sicer zaostreno že slab mesec dni. V sredini avgusta je banka namreč prekinila poslovanje, ker je neznana skupina ugrabila vodjo informacijskih tehnologij. Vodstvo banke je takrat dejalo, da je več zaposlenih prejelo grožnje z ugrabitvijo. Že teden dni pred tem je bilo poslopje trača oboroženega obleganja, s čimer je  skupina napadalcev želela izsiliti odstop guvernerja Al Kabirja.

Audio file
3. 3. 2022 – 17.00
Dve operativni vladi, ena v Tripoliju, druga v Tobruku

Libijska centralna banka je od osrednjih institucij v državi in ima v lasti edini mednarodno priznani sklad za libijske prihodke od nafte, ki je izrednega pomena za državo. Libija se namreč po podatkih Mednarodne agencije za energijo, znane kot IAE, za leto 2021 uvršča na drugo mesto med afriškimi državami po količini izvožene nafte.

O političnih, gospodarskih in družbenih razmerah v Libiji smo se pogovarjali z doktorskim študentom na Univerzi v Illinoisu Essamom Elkorglejem, zgodovinarjem in političnim raziskovalecem iz Bengazija Farajem Najemom in neodvisnim libijskim novinarjem in akademikom Mustafo Fetourijem

 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.