Jesensko porumenelo polje javne Radiotelevizije

Oddaja
4. 9. 2015 - 17.00

Izjava

Danes v Kultivatorju:

Kadrovske spremembe na RTV

nejasna vloga Bojana Travna

napake vredne več 100 tisoč evrov

 

Javni zavod RTV Slovenija je v procesu preoblikovanja. Nekatere kadrovske spremembe so slovensko javnost razburile do te mere, da je vodstvo zavoda na novinarski konferenci včeraj stopilo pred novinarje. Naj spomnimo, ta teden je RTV v informativnem programu prekinila sodelovanje z novinarjem Erikom Valenčičem, na druga, zaenkrat še nedefinirana delovna mesta, pa je premestila še Heleno Milinkovič, Jeleno Aščić in Špelo Kožar. V javnosti se je pojavila tudi namera, da bi za urednika osrednje informativne oddaje Dnevnik imenovali Bojana Travna, občinskega svetnika v občini Bohinj in novinarja, ki je bil 9-krat spoznan za krivega kršitve novinarskega kodeksa pred novinarskim častnim razsodiščem.

Obe novici sta sprožili kritike, da gre za preoblikovanje javne televizije po ideoloških merilih. Vodstvo, ki so ga na tiskovki predstavljali Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj in odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik, se je trudilo pojasnjevati, da to ne drži. Jadranka Rebernik pojasni, da so bili v kadrovske spremembe prisiljeni zaradi finančnega položaja:

Izjava

Varčevanje torej. In varčevati so začeli pri, tudi na včerajšnji konferenci najbolj izpostavljenem, Eriku Valenčiču, ki je po njihovih besedah v zadnje pol leta zaslužil astronomskih 3000 €. Nedvomno, privarčevalo se je. Povrh tega pa za ta denar ni bil pripravljen delati po 12 in več ur na dan. Pojasnita Ljerka Bizilj in Jadranka Rebernik:

Izjava

Govorci so sicer proti koncu priznali, da za produkcijo takšnih “dobrih dokumentarcev” in raziskovalnega dela novinar potrebuje čas, ki mu onemogoča vsakodnevne objave:

Izjava

Takšen kvaliteten način dela, ki na RTV očitno velja za posebnega, pa ne bo omogočen tudi ostalim trem premeščenim v informativnem programu, to so  Helena Milinkovič, Jelena Aščić in Špela Kožar. Glede njihove situacije vodstvo ni imelo pojasnil. Očitno niso bile dovolj strokovne in prizadevne in bi se jih dalo bolje uporabiti na drugih področjih, na primer v tretjem programu. Bizilj in Rebernik sta vztrajali, da so kadrovske spremembe sledile jasnim kriterijem:

Izjava

No, očitno pa ti kriteriji na RTV ne veljajo za vse enako. Govorci so namreč priznali, da je v hiši še več drugih osebkov, ki nič kaj dosti ne delajo:

Izjava

Kateri silnici so sledile nedavne kadrovske menjave torej ostaja misterij. Enako velja za vlogo Bojana Travna. Jadranka Rebernik je zanikala, da bo imenovan za urednika Dnevnika, ukvarjal naj bi se le z grafično prenovo in naj ne bi bil prisoten na uredniških sestankih. Že v naslednji sapi pa smo slišali drugačno zgodbo, namreč da je prisoten na sestankih in pri odločanju glede strukture oddaj:

Izjava

Kakšen vpliv daje odločanje o strukturi oddaj - ne uredniku, pač pa svetovalcu, a še vedno občinskemu svetniku ter serijskemu kršitelju novinarskega kodeksa, Bojanu Travnu - nam ni uspelo izvedeti. Ta vpliv zbuja skrbi predvsem zaradi njegovih izdatnih izkušenj na komercialnih televizijskih postajah, katerih poslovni model temelji predvsem na razvedrilnih oddajah. Vodstvo poudarja, da RTV ne stopa po poti rumenizacije, a da je zavoljo tekmovanja z ostalimi mediji pozornost treba nameniti tudi zabavnim oddajam, ne glede na ceno. Pojasnita Bizilj in Filli:   

Izjava

V tem “podjetju”, ki je na srečo v resnici še vedno javni zavod, so pač zapravili 450 tisoč evrov za neuspelo zabavno oddajo Ne se hecat, ker to pač toliko stane in ker se napake dogajajo. Se pa varčuje pri novinarjih, ki namesto prevajanja agencijskih novičk producirajo poglobljene vsebine. Nobene rumenizacije.

Zaključimo s pomenljivo predstavitvijo uredniške neodvisnosti, ki smo ji bili priča na včerajšnji tiskovni konferenci. Večina pogovora se je nanašala na teme, ki so stvar uredniške politike informativnega programa. Pojasnjevala pa sta jo večinoma generalni direktor RTV in direktorica televizije. Odgovorni urednici sta skakala v besedo in pojasnjevala njene odločitve. Sledi kratek kolaž prekinitev:

Izjava

In je dodala. V želji, da bi urednici dali možnost samostojno pojasniti uredniške odločitve, smo se včeraj dogovorili tudi za intervju. A žal Jadranka Rebernik tudi danes ni bila dosegljiva za pojasnila. Zato se poslušalcem opravičujemo, če smo kršili prvo pravilo novinarstva, o katerem je Rebernik včeraj podučila vse zbrane:

Izjava

Jesensko porumenelo polje javne Radiotelevizije sta skultivirala Zwitter in vajenka Katja.

 

Institucije: 

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.