Lov na elemente delovnega razmerja

Oddaja
27. 11. 2015 - 17.00

Bilo je kot v filmu …

Izjava

Tako akcijo oziroma v inšpektorskem žargonu usmerjen nadzor v izvedbi Inšpektorata za delo in Finančne uprave Republike Slovenije opisuje Jelka Sožun iz revije Zarja. Državna organa sta včeraj v medijskih hišah preverjala spoštovanje delovnopravne zakonodaje in predpisov o varnosti in zdravju pri delu, zaposlovanja na črno in davčne zakonodaje. Inšpektorji so obiskali Delo, Planet TV, Pro plus, Dnevnik, Večer, Krater Media, pa tudi RTV Slovenija in Slovensko tiskovno agencijo. V današnjem Kultivatorju nas bodo zanimale predvsem kršitve delovnopravne zakondaje. Izigravanje in kršenje predpisov o zaposlitvi je namreč v novinarskem cehu precej prisotno. O problematiki spregovori glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

Izjava

Delodajalci prepogosto iščejo načine, kako se izogniti zaposlovanju sodelavcev in na račun zmanjševanja pravic povečati dobiček. Eden teh načinov je prikrivanje elementov delovnega razmerja. To je maja letos, kot smo že poročali, storil časnik Delo z dodajanjem aneksa k pogodbi, ki bi omogočil, da medijska hiša honorarnim sodelavcem zaračunava “najem opreme”. Uporaba delodajalčevih delovnih priprav pa je eden izmed ključnih elementov delovnega razmerja. O razvoju situacije od maja do danes, Mario Belovič, predsednik Sindikata novinarjev Slovenije in honorarni sodelavec časnika Delo.

Izjava

O podobnih razmerah na časopisu Dnevnik, Barbara Smajila, predstavnica honorarnih sodelavcev Dnevnika.

Izjava

Glavna inšpektorica za delo sicer opozarja, da tovrstna dejanja delodajalcev nimajo vpliva na dejanski stan.

Izjava

Inšpektorat za delo je poostrene kontrole nad prikritimi zaposlitvami napovedalo že konec prejšnjega in začetek letošnjega leta. Do včeraj medijsko odmevnih aktivnosti na področju medijev praktično ni bilo. Omenjajo se različni vzroki - od obsežnih priprav pa do čakanja na Ministrstvo za delo, da inšpektorjem naloži večja pooblastila pri ugotavljanju in sankcioniranju morebitnih kršiteljev. A akcija se je vendarle zgodila in kot v imenu Sindikata novinarjev Slovenije pravi Mario Belovič:

Izjava

Pritrjuje mu tudi Barbara Smajila.

Izjava

Smajila opozori na še en pomankljiv aspekt včerajšnje akcije:

Izjava

A Nataša Trček tudi v tem primeru miri.

Izjava

Tovrstna argumentacija Barbare Smajila ne prepriča:

Izjava

Po prikritem zaposlovanju skoraj slovi javna RTV Slovenija, ki je bila ravno tako tarča včerajšnjega usmerjenega nadzora. Zaposlitev so honorarni sodelavci velikokrat dosegli šele s tožbo. Problematiko pojasnjuje Marko Fili, generalni direktor RTV.

Izjava

Glede očitno množične razširjenosti fenomena širom slovenske medijske krajine se seveda pojavljajo klici po rešitvah. Kakšnih - Mario Belovič.

Izjava

Namesto rešitve nam vzrok problema ponudi glavna inšpektorica za delo Nataša Trček. V izjavi je čutiti antinomijo med upravnoizvršilno ter zakonodajno vejo oblasti.

Izjava

Zaključujemo v pozitivni luči z odgovorom Marka Filija na vprašanje, če bo konec leta po zaposlitvi 260 honorarnih sodelavcev še vedno moč najti prikrite zaposlitve v javni hiši.

Izjava

 

Ta oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.