TÉŠka naložba

Oddaja
30. 3. 2018 - 17.00

Preiskovalna komisija državnega zbora za TEŠ 6 je v sredo objavila končno poročilo. Eden glavnih problemov je bila že v izhodišču prenizko postavljena teoretična cena premoga. Prav tako so bili problematični pomanjkanje protikorupcijske klavzule, neizvajanje Zakona o javnem naročanju v ključnem času projekta ter eskalacijska klavzula v pogodbi, ki je ceno spreminjala samo navzgor.

Po pričanju Franca Žerdina, ki je bil direktor Premogovnika Velenje med letoma 1992 in 2002, je ideja za izgradnjo bloka 6 nastala pri Ivanu Atelšku in Liberalni demokraciji Slovenije. Prva javna predstavitev ideje pa se je zgodila 6. in 7. junija 2003, ko je Holding slovenske elektrarne priredil 1. Strateško konferenco, na kateri naj bi razpravljali o morebitnih novih energetskih projektih. Takratni novi direktor Uroš Rotnik je predstavil idejo za gradnjo novega, šestega bloka z močjo 600 MW.

Leta 2004 in 2005 je TEŠ naredil tudi investicijsko študijo o moči novega bloka. Rezultate te študije predstavi Matjaž Hanžek, ki je tudi predsednik parlamentarne preiskovalne komisije za TEŠ 6.

Izjava

Ceno slovenske 600-megavatne elektrarne primerja s ceno poljske elektrarne Patnow 2, ki je bila zgrajena leta 2008.

Izjava

Ideja TEŠ-a v času konjunkture je bila, da bi z blokom 6 zaslužili z uvozom premoga in naknadno prodajo elektrike v Italijo, kjer so bile cene visoke.

Izjava

Pri računanju ekonomike gradnje TEŠ 6 je problematična tudi postavljena cena za premog. Cena, ki je predpostavljena in investicijo upravičuje, je 2.25 evra na gigadžul pridobljene energije.

Izjava

Do predpostavljene cene in utemeljevanja ekonomske upravičenosti projekta na vnaprej določeni ceni je kritičen tudi Asmir Bečarević iz Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije.

Izjava

Pri gradnji TEŠ 6 je imel po besedah Hanžka pomembno vlogo tudi sindikat Termoelektrarne Šoštanj.

Izjava

Predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar se z njim kakopak ne strinja.

Izjava

27. junija 2008 je direktor TEŠ Uroš Rotnik podpisal pogodbo med Termoelektrarno Šoštanj in francosko družbo Alstom, parafirala pa sta jo takratna generalna direktorja HSE Jože Zagožen in Viljem Pozeb. Vendar je imela ta pogodba več problematičnih točk. Kako je potekalo podpisovanje pogodbe, predstavi Primož Cirman, novinar Siola in avtor knjige o projektu TEŠ 6.

Izjava

Pogodbo je skritizirala tudi londonska pravna družba.

Izjava

Najbolj problematično točko pogodbe, eskalacijsko klavzulo, predstavi Hanžek.

Izjava

Politično odgovornost za projekt Hanžek pripisuje vsem vladam med letoma 2004 in 2012.

Izjava

Problem je bil tudi, da se pri projektu večino časa ni izvajal zakon o javnem naročanju. Razloge za to predstavi Hanžek.

Izjava

Vlada je trdila, da lahko vlada odstrani podjetje s podzakonskega spiska, ki posamezna podjetja obvezuje, da so podvržena Zakonu o javnem naročanju. A tudi evropsko pravo temu nasprotuje.

Izjava

V času prve Janševe vlade je nastal tudi konflikt med ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in ministrom za finance Andrejem Bajukom. Bajuk se je zavzemal za vpis energetskih podjetij na spisek podjetij, ki so podvržena Zakonu o javnem naročanju, Vizjak pa mu je nasprotoval.

Izjava

Minister za gospodarstvo Vizjak je v sporu zmagal in vlada je 12 podjetij, med njimi tudi TEŠ, črtala s spiska zavezancev za javno naročanje.

V naslednji vladi Boruta Pahorja pa Hanžek glavno politično odgovornost pripisuje prav Pahorju, ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku in ministru za finance Francu Križaniču.

Izjava

Križanič na očitke, da je bil večkrat obveščen o stanju projekta in ni opozoril na probleme, odgovarja, da se je izvzel iz odločanja in meni, da gre pri poročilu komisije za politično igro.

Izjava

Križanič je bil tudi v skupini, ki je izbrala jakost 600 MW za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Izjava

Hanžek ignoriranje opozoril o nepravilnostih projekta s strani direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača očita tudi Pahorjevemu ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku. Poleg tega naj bi Lahovnik pritiskal na Pahorja, da naj ne skliče Strateškega sveta za energetiko leta 2009.

Izjava

Takratni minister za gospodarstvo odgovornost za TEŠ 6 zvrača na prejšnjo vlado in odgovarja tako:

Izjava

Zavrača tudi vsakršno ignoriranje opozoril na napake projekta TEŠ 6, ki mu naj bi jih podal Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko.

Izjava

Krivdo za previsoko ceno TEŠ 6 in objektivno odgovornost Hanžek pripisuje tudi Pahorju.

Izjava

Lahovnika je po odstopu na mestu ministra za gospodarstvo nasledila Darja Radič, pri kateri pa parlamentarna preiskovalna komisija ne ugotavlja krivde. Razloge za to pojasni Hanžek.

Izjava

Proti ameriški multinacionalki General Electric Power, ki je pravna naslednica družbe Alstom Power, je v teku tožba Holdinga slovenske elektrarne na Dunajskem mednarodnem centru za arbitražo. HSE je tožbo v višini okoli 250 miljonov evrov vložil zaradi protipravne koristi, ki jo je z dobavo opreme TEŠ 6 domnevno pridobila družba Alstom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

sem poslušal(a) to oddajo. super je bila. bravo. odpre kar nekaj veliko problematičnih vprašanj. res bravo Vid! vidi se prav to zapletenost poslov v SLO. danes so vsi tako vpleteni, da ne veš kje začeti razpletati zadevo - kajne? to je ta velik problem v naši državi. nalaga se in nalaga.
ampak treba je mogoče gledati še nekaj drugega, kar je zanimivo kot zanimivost.

VELENJA:
Područje Velenja bilo je naseljeno od prapovijesti, ali sve do prije 150 godina bilo je to neveliko selo. Međutim, u 19. stoljeću ovdje se otvara rudnik lignita. Zahvaljujući rudniku grad se brzo razvijao nakon Drugoga svjetskog rata. 1959. godine Velenje dobila položaj grada je postaje grad.
Nakon Titove smrti, 10. listopada 1981. godine mjenja ime u Titovo Velenje. Staro ime se vraća 17. srpnja 1990. godine.[1][2]
Velenje je više stoljeća bio u posjedu Habsburgovaca. 1918. godine ono se priključuje Kraljevini Slovenaca, Hrvata i Srba, kasnije Jugoslaviji, da bi danas bio jedan od 10 vodećih gradova Slovenije.

0. v Velenje imamo tudi Rotary CLub :-)
http://www.rotaryklubvelenje.si/kronologija_velenja

1. en kip je bil ukraden iz Velenja kajne? če ni bil to doprsni kip ... njeh ne spomin se ...
http://beta.publishwall.si/casopisvecer/post/302463/barbarizem-s-kulturn...

2. Velenje je bil poprej imenovan - Titovgrad ... ali nekaj takega če se le ne motim. sedaj imajo plan postaviti Titu ponovno KIP

3. en film se je snemal tudi v Velenju kajne? PSI BREZČASJA ...
evo vam:
http://www.rtvslo.si/kultura/film/prvi-slovenski-film-noir-v-velenjskem-...

in o tem koga kaj briga za delavce ...
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/vsi-poskodovani-rudarji-premogovnika-v...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness