3. 6. 2016 – 17.00

Za otroke gre!

Audio file

V podporo reformi šolstva se je na Hrvaškem v sredo odvila množica protestov. Potekali so v trinajstih hrvaških mestih, prisostvovalo naj bi 50 tisoč ljudi, podpora pa je prišla tudi s hrvaških diaspor širom sveta. Državljane je razburilo vmešavanje Ministrstva za šolstvo v pripravo reforme. Ta bi sicer morala biti s prvim junijem podana v javno razpravo, a ministrstvo tega ni storilo.

Vlada želi v strokovno skupino, ki je reformo pripravljala že 16 mesecev, naknadno imenovati še deset strokovnjakov. Strokovna skupina je sestavljena iz več kot 350-ih strokovnjakov, ki so bili izbrani na javnem razpisu, delovanje skupine pa je koordiniral ožji odbor z desetimi člani. Novi člani bi bili imenovani s strani ministrstva. Netransparentni postopek imenovanja novih članov je koordinacijski odbor prepoznal kot obliko političnega pritiska in podal svoj odstop. Kdo bi bili novi člani, še ni znano, najverjetneje pa bi prihajali z desne strani političnega spektra. O procesu katolizacije (visokega) šolstva na Hrvaškem smo na Radiu Študent že poročali.

Komentirajo predsednica hrvaškega Sindikata učiteljev Sanja Šprem, Mario Bajkuša iz Foruma za svobodo izobraževanja in članica Centra za Radničke študije in raziskovalka s področja izobraževanja Andrea Milat. 

Dodaj komentar

Komentiraj