Janša porinil Logarja na samostojno politično pot

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 12. 2023 - 16.00

Anže Logar za razliko od predsednika Janeza Janše pred njegovim odstopom z mesta predsednika strokovnega sveta Slovenske demokratske stranke naj ne bi bil vnaprej in drugače kot iz medijev obveščen o odločitvah sprejetih včeraj, 5. decembra, na izvršilnem odboru stranke, saj se je nanje odzval z besedami, da odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že več kot 23 let, obžaluje in da misli, da je prekomerna in nesorazmerna, saj glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel prav nobene odločitve in da v času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor. Kar je seveda lahko res, če za izhodišče vzamemo zgolj glasove za stranko SDS in Janeza Janšo kot osrednjega alfa samca slovenske desnice že opredeljenih volivcev. Ne nujno pa tudi v primeru, ko naj bi novi politični projekt, kot ga bo domnevno zdaj po sili razmer moči na desnici in v SDS še nekoliko bolj primoran vzpostaviti Anže Logar s somišljeniki iz zaenkrat še kot društvo organizirane Platforme sodelovanja, ciljal na glasove volivcev neopredeljene sredine in desnice, ki jih Janez Janša in SDS, politično taka, kot trenutno sta – skrajno desna, preprosto ne moreta in ne zmoreta doseči.

Sporočilo sklepov in odločitev 26. seje izvršnega odbora Slovenske demokratske stranke s 5. decembra 2023 je vsekakor treba brati večplastno, saj Anže Logar in somišljeniki niso bili edini, ki jim je bilo sporočilo namenjeno. Lahko bi se celo reklo, da okoli društva Platforma sodelovanja zbrani politični individumi, med njimi so še naprej člani tako največje opozicijske stranke SDS kot druge koalicijske stranke Socialni demokrati, sploh niso bili primarni naslovniki, ampak je v prvi vrsti šlo za trdoročno in odločno sporočilo, nekoliko pa v tem političnem trenutku vendarle zmedenemu volilnemu telesu Janeza Janše osebno in njegove stranke SDS.

Čeprav izvršilni odbor SDS, tako kot denimo do nedavnega predsednik strokovnega sveta SDS ter v novejši politični poosamosvojitveni zgodovini najuspešnejši kandidat za predsednika republike s podporo SDS Anže Logar, ocenjuje, da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev desnih demokratičnih sil, ampak je treba njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki da ga ustvarja levičarska vladna koalicija, je bil odbor na predlog predsednika stranke Janeza Janše enoten tudi v oceni, da po vsebinsko nepredstavljeni razpravi na zadnji seji poslanske skupine SDS ni nikakršnega dvoma več, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko in da si v primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi med mandatom ustanavlja novo stranko ali ko se okoli tako imenovanega novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, volivci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tovrstnih političnih namenov vse do zadnjih mesecev pred volitvami pa da v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo, ki jo očitno Janez Janša in njegova SDS tudi s tem sporočilom izvršilnega odbora vsaj na prvi pogled skušata odpraviti in prihodnja stališča Anžeta Logarja, čeprav se sam, kot pravi, za to sploh ni odločil, že vnaprej predstaviti nič več kot stališča SDS, ampak že kot stališča te nove stranke v nastajanju.

Izvršilni odbor SDS ugotovljenim in navedenim dejstvom ter – kot so posebej poudarili – obstoječim statutarnim možnostim navkljub ne predlaga izključitve poslanca Anžeta Logarja iz stranke in poslanske skupine SDS – vsaj v tem mandatu bo to očitno ostala domena vladajočega liberalno-sredinskega političnega pola in največje vladne stranke Gibanje Svoboda – obžaluje pa ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje političnih sil slovenske desnice, čeprav smo tovrstne poskuse na slovenski desnici pod okriljem Janeza Janše in SDS v zadnjih volilnih ciklih redno spremljali, nazadnje in leta 2022 se je za naklonjenost volivcev s podporo SDS denimo neuspešno potegovala koalicija petih še naprej zunajparlamentarnih strank, ko so Povežimo Slovenijo sestavljali Slovenska ljudska stranka, še en v navednicah rečeno odpadnik iz SDS Andrej Čuš in kot družinsko podjetje podedovani Zeleni, v SDS že utopljena Nova ljudska stranka Franca Kanglerja, Nova socialdemokracija starega Andreja Magajnata in Konkretno takrat še konkretno v rokah tudi danes samo še Janševega gospodarskega ministra v senci Zdravka Počivalška. Na naslednjih volitvah pa bo za vlogo novega političnega projekta za mobilizacijo upokojenskih glasov desnice s podporo SDS skrbel nekdanji poslanec in član SDS Pavle Rupar. Toda tako kot v primeru nekaterih prejšnjih poskusov je v primeru Pavleta Ruparja ali politično propadlega projekta Povežimo Slovenijo vendarle samo po sebi jasno, da gre in da je šlo za izrazite politične satelite, politične subjekte, ki brez podpore in medijskega omrežja SDS pravzaprav ne obstajajo in so tudi iz tega razloga do sedaj bili izrazito neuspešni, kar pa je v posameznih primerih spet najbolj ustrezalo prav Janši in največji opozicijski stranki. Toda tako to gre. Največja politična novost ob lansiranju tokratnega novega političnega projekta slovenske desnice pod okriljem Anžeta Logarja in somišljenikov iz društva Platforma sodelovanja ob iskrenem začudenju Logarja, češ to je izvršilni odbor stranke, ki ji že 23 let pripada, tako pač ni v tem, da naj Platforma sodelovanja – kot v odzivu na odločitve izvršilnega odbora SDS pravi Logar – ne bi bila družbeno-politični projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji, ampak v tem, da sta Anžeta Logarja na samostojno politično pot potisnila sam Janez Janša in SDS ter vsaj za začetek poskrbela, da o Anžetu Logarju kot o bodočem političnem satelitu SDS vsaj tja enkrat do prvih evropskih ali državnozborskih volitev še pač ne bo moč govoriti.

Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da sta Anžeta Logarja iz stranke in na samostojno politično pot porinila kar Janez Janša in njegova SDS, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

SOS:

Vira fotografij: https://www.facebook.com/photo/?fbid=758903199381900&set=pcb.75890323604...https://www.facebook.com/photo/?fbid=850235556465344&set=a.7721633309392...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness