MOL – Mesto osiromašena Ljubljana

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 1. 2021 - 16.00

Dolgoletni župan Ljubljane, Zoran Janković, ki ne skriva političnih ambicij po še enem mandatu, saj mu je nenazadnje ostalo kar nekaj nezaključenih projektov še iz prvega, se je z včerajšnjo nasilno izpraznitvijo prostorov Avtonomne Tovarne Rog, za katero so v imenu lastnika pred zasedbo dolga leta zanemarjenih in zapuščenih prostorov, Mestne občine Ljubljana, poskrbele tri najete varnostne službe pod prav tako najeto zaščito do zob oboroženih in dokumentirano agresivnih robocopov slovenske politično največji vladni stranki SDS že podrejene policije, gotovo vpisal med vojne dobičkarje spopada z epidemijo covida-19 in posledičnih, od druge svetovne vojne naprej na osvobojenih ljubljanskih tleh ne videnih policijskih ukrepov, kot so omejitev gibanja, policijska ura in prepoved vsakršnega javnega zbiranja ter zborovanja. Toda včerajšnji prevzem območja nekdanje Tovarne Rog – kot so v skopem pisnem sporočilu svojo akcijo in posledično vsa nasilna policijsko-represivna dejanja, s katerimi se je ta izvršila, poimenovali v Službi za odnose z javnostmi Mestne občine Ljubljana – ni porušil le zidov, Socialnega centra, Kooperative, Živka Skvotca, Cirkusarne, športnih klubov, galerij, ateljejev in drugih prostorov druženja, ustvarjanja in upornega političnega mišljenja, od včeraj naprej je padla in se nepovratno raztreščila tudi maska antifašizma, za katero se ob transformaciji mesta v drago turistično postojanko po za domačine nedostopnih cenah sicer skrivata Zoran Janković in njegova najožja ekipa.

Na pomoč in v pojasnilo, zakaj je bilo v jutranjih urah včeraj v celotnem Rogu malo da ne več prosto živečih in hišnih mačk kot uporabnikov, so lastnici zemljišča in tudi včeraj nepovratno poškodovanih ali porušenih prostorov na območju nekdanje tovarne Rog ob predsedniku vlade in še naprej tudi ministru za zdravje hkrati, ki bo očitno lastnoročno opravil ali z virusom ali z virusnimi prenašalci, Janezu Janši in kompaniji, še posebej so se glede na posledice izkazali kadri SDS iz notranjega ministrstva ter njihovi zdravilni ukrepi obvladovanja in omejevanja ljudstva s solzivcem, ščitom in palico, nedvomno priskočile še tudi za mesec januar nizke temperature. Toda to posledično toliko bolj pomeni – in to je nenazadnje še kako vedelo tudi vodstvo MOL in projekta novi Rog – da so še do včeraj v pozimi zaradi mestnega neposluha za dogovor in priklop vsaj osnovne infrastrukture tam prenočevali zgolj socialno zares ogroženi ljudje. Torej takšni, ki večinoma res nimajo kam drugam iti, in jim je tudi ob -8 stopinj Celzija ponoči Tovarna Rog predstavljala vsaj varen, če že ne tudi topel dom.

Med spletnimi opazovalci in kasneje tudi v širši javnosti se je ob gledanju policijske represije nad umetniki, pisatelji, pesniki, cirkusanti, slikarji, glasbeniki in drugimi, ki so se poskusili prebiti vsaj do svoje osebne in društvene lastnine, predvsem umetnin in za produkcijo potrebne tehnične opreme, kljub nedvomnim zakonskim določilom pa so policisti onemogočali dostop tudi lastnikom v prostorih gradbišča in rušenja ujetih domačih živali, hitro oblikovala, blago rečeno, nenavadna koalicija občudovalcev lika in dela župana mestne občine Ljubljana, ki ambicij in načrtov v naslednjem mandatu ne skriva, Zorana Jankovića. Moralistom, ki se strinjajo v tem, da naj nelepi ljudje iz centra mesta preprosto izginejo nekam tja daleč od oči na obrobje – nenazadnje so bile take tudi vse dosedanje nadomestne ponudbe MOL uporabnikom prostorov Tovarne Rog – in da je sveta mestna lastnina mestna, pa čeprav zanemarjena oziroma namenjena uresničevanju zgolj elitistično javnega mestnega kulturnega interesa, so se namreč hitro pridružili tudi sicer občudovalci skrajne desnice in aktualnega predsednika vlade ter policijskih prijemov njegove stranke, kar je do sedaj pač veljalo za nekaj povsem nepredstavljivega.

Toda tudi nenadna podpora, ki je nemara opogumila Službo za stike z javnostjo, pa tudi vodstvo MOL, torej župana Zorana Jankovića in njegovo najožjo, za področje kulture in urbanizma zadolženo ekipo, da se je odzvala tako arogantno in s povsem očitno neresnico, da so bili zadnje tedne seznanjeni, da je Rog prazen, in da so objekt, ki je last Mestne občine Ljubljana, danes zgolj prevzeli v posest, čeprav posnetki dokumentirano pričajo, da tovarna ni bila prazna in da jo je potemtakem v vsakem primeru nekdo priposestvoval, kar je le za razliko od samega lastništva ključno pri vsakem zaskvotiranem objektu, ki pa ga je sicer potrebno varovati ne zgolj pred varnostnimi službami lastnika in policijo, pač pa tudi pred neonacističnimi skupinami ter povsem običajnimi tatovi tudi s prenočevanjem, česar pa številni komentatorji na Slovenskem ne glede na večdesetletne izkušnje s skvotiranjem samo v Ljubljani še naprej ne dojemajo.

Mestna občina je tako sicer res prevzela posest in nemudoma nepovratno porušila večino najbolj uporabnih prostorov nekdanje Tovarne Rog, opremo in druge predmete, ki niso last MOL, so komisijsko popisali in jih bodo shranili v skladišču, po njihovem zapuščene domače živali pa so njihovi lastniki lahko prevzeli v Zavetišču Gmajnice. Toda tako to gre. Čeprav je vprašanje, koliko lastnikov se bo dejansko odzvalo na ta popis zadnje zasedbe uporabnikov, marca 2021 bi bilo pa 15 let zasedenih prostorov, nekdanje Tovarne Rog, na katerega se sklicuje Mestna očina Ljubljana, pa je samo po sebi jasno, da ne gre za tistih osem uporabnic in uporabnikov, katerih spor je sodišče rešilo v korist MOL-a, temveč za številne nove in njihove podpornike, meščane in meščanke mesta Ljubljane, ki se s takšno gentrifikacijo mesta kot posledico dela Zorana Jankovića in njegove ekipe po razbitju te maske antifašizma preprosto več ne strinjajo in bodo svoja telesa zastavili za nove Roge in to, da Ljubljana po Zoranu Jankoviću pač ne bo osiromašeno mesto.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem s pod vladavino župana Zorana Jankovića in njegove kulturno-urbanistične ekipe osiromašeno Ljubljano v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Roovci so sami ob vstopu v ROG pred kar nekaj leti dejali, da ko bo imela MOL nacrt za obmocje, bodo prostovoljno odsli.
Ker levaki, kot njihov vzornik in heroj Stalin, nikoli ne naredijo kar obljubijo, lahko akcijo MOLa in ostalih udelezenih (policija, redarstvo) oznacim kot zelo uspesno in edino pravilno. na lep nacin so jih prosili naj "spizdijo ven" KAR SO ROGOVCI SAMI OBLJUBILI OB VSTOPU - ker to ni zaleglo, pa je bilo treba poseci po solzilcu in pendrekih. po domace: Rogovci so se delali pametne in iskali probleme->dobili so jih. dober tek Rogovci!

kapo dol MOL za tole akcijo v Rogu.

zaradi, po mnenju avtorja, fosisticnih nagnjenj MOLa, trenutne vlade (in s tem ministrstva za kulturo), ter cisto kapitalisticnih nagnjenj SOU, verjamem da bo tale radio dovolj nacelen in bo zavrni vsakrsnje financiranje s strani taksnih institucij fasizma in kapitalizma, ter bo za financiranje poskrbel sam zgolj s prostovoljnimi prispevski antifasisticnega in antikapitalisticnega izvora.

ker se okoli govori, da radio student pobira evrske ficnike z lastno produkcijo, verjamem da bodo tudi to dejanje prenehali, saj je s takim pocetjem in vmesavanjem kapitala okrnjena avtonomija tega zlahtneg radija.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness