Populizem predvolilnega povišanja najnižjih pokojnin

Mnenje, kolumna ali komentar
5. 4. 2017 - 16.00

Slovenija je tako naglo starajoča se država, da v njej nobena politična stranka brez vsaj malo predvolilnega posluha za upokojence in tiste, ki se še nadejajo, da bodo to sploh postali, preprosto ne more uspeti oziroma preživeti nad parlamentarnim pragom, kar nenazadnje že vrsto let kot izvenparlamentarna stranka potrjuje tudi samo en mandat državnozborska Stranka nič več prav mladih Slovenije. Tako pravzaprav ne čudi, da je danes  Odbor za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti brez enega samega glasu proti podprl dopolnjeni predlog Vlade in novelo pokojninskega zakona, po katerem bi tistim z najnižjimi pokojninami, toda le v primeru če so se upokojili s polnimi pogoji, zvišali pokojnino na polnih 500,00 evrov. Ne glede na to da gre za enega od predvolilnih političnih ukrepov, ki so predvsem posledica tega, da je koalicija Mira Cerarja pač življenjsko  odvisna od glasov poslancev Demokratične stranke, pa bi bilo in je moč na prvi pogled tudi širšemu občestvu volivcev brez dvoma všečni noveli nasprotovati tudi iz vsebinskih in ne zgolj opozicijskih ali antipopulističnih vzgibov.

Toda priložnost, da bi to novelo pokojninskega zakona, s katero se bodo sicer tistim z najnižjimi pokojninami, ki so se upokojili s polnimi pogoji, pokojnine res zvišale iz sedanjih 440 na 500 evrov, s povsem logično vsebinsko argumentacijo razkrinkali kot populistično in predvolilno so navzoči predstavniki opozicijskih strank izpustili in kot že rečeno vladni predlog podprli brez enega samega glasu proti. Uradno bo sicer obveljalo, kot je navzoče poslanke in poslance opomnil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in celo enake možnosti Peter Pogačar, da so pobudo za zvišanje najnižjih starostnih pokojnin podali v Zvezi društev upokojencev Slovenije, v kateri se, kako nenavadno, niso in se še naprej ne morejo strinjati z golim dejstvom, da denimo moški s 40 leti pokojninske dobe v Republiki Sloveniji dobi najnižjo možno pokojnino v višini pičlih 440 evrov in da je s tem popolnoma upravičen do socialnega ukrepa v obliki varstvenega dodatka, za katerega je cenzus nastavljen na 470 evrov.

Toda dejstvo, da imamo v Sloveniji res revne upokojence, saj so do minimalnih 440 evrov upravičeni samo tisti, ki so ob upokojitvi imeli tako imenovane polne pogoje za upokojitev, kar pomeni da vsi ostali dobivajo še manjše pokojnine, je potrebno pogledati še v luči podatka o trenutnem uradno priznanemu pragu revščine, ki je 617 evrov. S predvolilno novelo pokojninskega zakona, ki jo po nareku DeSUS uveljavljata koalicija in Vlada Mira Cerarja, pa bodo do zvišanja minimalnih pokojnin iz 440 evrov na 500 evrov in torej na znesek, ki bo še vedno 117 evrov pod danes veljavnim pragom revščine na Slovenskem, upravičeni zgolj tisti, ki so se upokojili s polno delovno dobo in polnimi pogoji za upokojitev.

Do zagotovljene najnižje pokojnine tako v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki so se in ki se še bodo upokojili  predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi. Prav tako so bili seznanjeni o trajnosti zmanjšanja pokojnine, so novelo pokoninskega zakona, ki bo vsaj nekaj materialnega olajšanja prinesla zgolj polnopravnim upokojencem, drug za drugim jemali v bran koalicijski poslanci in poslanke. Ponovno blestel pa je državni sekretar Peter Pogačar, ki je ob mnenju nekaterih članov odbora, da bi bilo nemara potrebno zvišati najnižje pokojnine ne glede na izpolnjevanje upokojitvenih pogojev, gladko pribil, da so vsi ob upokojitvi "točno vedeli, ali izpolnjujejo pogoje ali ne".

Ne glede na to ali ima Peter Pogačar res prav ali ne, ko trdi, da so vsi ob upokojitvi točno vedeli, ali izpolnjujejo pogoje ali ne, pa bi moral priznati, ali pa bi ga na to vsaj moral ne zgolj po službeni dolžnosti opozoriti kak na današnji seji Odbora za delo navzoči opozicijski poslanec, pa da gotovo nihče od dananšnjih upokojencev ni vedel, da bo kot upokojenec, pa čeprav s polno delovno dobo, res reven upokojenec. Toda tako to gre. Država, predvsem pa koalicija in Vlada sta dandanes že talec partikularnih interesov posameznih političnih strank, upokojenci na Slovenskem pa bodo ostali sistemsko revni tudi po uveljavitvi danes na pristojnem državnozborskem odboru brez glasu proti potrjene Vladne novele pokojninskega zakona.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s predvolilno populističnem predlogom za povišanjem najnižjih pokojnin Vlade in koalicije Mira Cerarja v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.