SRG – Stranka Roberta Goloba

Mnenje, kolumna ali komentar
26. 1. 2022 - 16.00

Dva v zadnjih dnevih odmevna televizijska nastopa sicer po lastnih besedah materialno povsem preskrbljenega nekdanjega predsednika podržavljene energetske družbe Gen-I Roberta Goloba pričata, da bodo danes popoldne zaenkrat še naprej kar se da skrivnostni delegati na digitalnem kongresu Stranke zelenih dejanj s povsem neposrečeno kratico in danes nekaj časa pač nedelujočo spletno stranjo Zdej.si imeli veliko dela, saj po umiku in političnem porazu, če že ne propadu nekdanjega ministra za okolje in prostor iz kvote SMC Jureta Lebna, ne bodo glasovali le o Robertu Golobu kot javno edinemu znanemu kandidatu za predsednika, pač pa bodo potrjevali tudi reorganizacijo strankinega statuta in nenazadnje glede na napovedi Goloba tudi njeno novo ime. Glede na to, da se njen, od danes popoldne novi predsednik zaenkrat še vsaj v operativnem smislu pravzaprav o ničemer vsebinsko ne izreka, saj da bodo o vsem tem šele govorili na danes popoldne preurejenih novih organih stranke, pa bodo delegati, ki jih bodo ponovno kar glede na napovedi samega Roberta Goloba očitno ob dosedanjih misterioznih članih stranke Zelenih dejanj sestavljali še predstavniki prav tako misterioznih in do tega digitalnega kongresa danes popoldne med sabo nepovezanih štirih civilno-družbenih skupin, morali reči kako tudi o vsebinskemu programu, s katerim bodo ob liku Roberta Goloba sploh lahko nagovorili politično nekoliko bolj ozaveščene in prizemljene volivce.

Robert Golob se sicer na vsak način trudi, da bi mu ne prilepili etiketo novega, a kot notranjepolitični scenarij že večkrat videnega in na kratek rok političnega trajanja obsojenega obraza, kar je sicer samo po sebi logično, saj je nenazadnje bil član LDS – Liberalne demokracije Slovenije v časih, ko je bila ta pod predsednikom Janezom Drnovškom brez dvoma največja in najmočnejša politična stranka, katere vpliv in veličino, pa tudi gospodarska in druga omrežja Janez Janša in pomagači SDS ne glede na vsa trud v tem poslednjem mandatu ne bodo kar tako presegli. Pa tudi kot podpredsednik Pozitivne Slovenije v novi obraz scenariju Zorana Jankovića na državni politični ravni pravzaprav ni mogel zgrešiti. Toda stranka, katero bo brez vsakega dvoma danes popoldne na zadnjem digitalnem kongresu zgolj od 8. maja 2021 pod imenom Stranka Zelenih dejanj in ne glede na novo, predvidoma prav tako danes po kongresu znano ime kot predsednik prevzel Robert Golob, bo brez resnega in ne zgolj politično motivacijskega programa najprej in kot zaenkrat kaže tudi do naskoka na parlamentarni prag na volitvah 24. aprila čez manj kot tri mesece ostala in veljala za SRG – Stranko Roberta Goloba.

Eden od dejansko možnih kandidatov – tako vsaj že mesece dni še pred prevzemom in rebrandiranjem stranke zelenih dejanj trdijo tako ene kot druge javno mnenjske ankete – za mandatarja po naslednjih državnozborskih volitvah 24. aprila je sicer v obeh televizijskih nastopih povedal, da se je za Stranko zelenih dejanj ne glede na očitno nestrinjanje z njenim imenom, organizacijo in morda tudi danes zaradi izpada spletnih strani nedosegljivimi njenimi dosedanjimi ideološkimi stališči namesto za LIDE Igorja Zorčiča, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića ali celu DeSUS Ljuba Jasniča odločil, ker so ga prepričali njen program in še predvsem vsaj za internetno iskanje v političnem smislu nadvse skrivnostni ljudje, ki da jo že sedaj sestavljajo.

Kot sicer beleži tudi prosta spletna enciklopedija – kjer je že dodano to, da je Robert Golob najavil svojo današnjo kandidaturo za predsednika Stranke zelenih dejanj – je do sedaj šlo za zeleno slovensko politično stranko, ki naj bi z okoljskimi ukrepi iskala ravnovesje med industrijskim napredkom in ohranitvijo okolja. Kar se da skrivnostnih 119 delegatov je pred dobrimi osmimi meseci za prvega predsednika izvolilo Jureta Lebna, podpredsednik pa je na tem kongresu postal Gregor Erbežnik, ki da ga sicer javnost pozna – tako vsaj trdi časopis Dnevnik – kot solastnika trgovine z nekdanjim smučarjem Juretom Koširjem. In ker se je v medijih ob ustanovitvenem kongresu vsaj v kadrovskem smislu izvedelo še zgolj to, da je zbrane nagovorila prav tako podjetnica Tanja Skaza, je tudi stranka Zelenih dejanj – katere temeljne vrednote naj bi bile demokracija, strpnost in spoštovanje, praktično pa bi uvedli tudi davek na sladkane pijače, nereciklirano plastiko, trajnostne oblike prometa, decentralizacijo in razogljičenje Slovenije, javno dostopno zdravstvo in povečanje števila delavcev, reforma izobraževalnega sistema in digitalizacija šol – v širši javnosti še posebej po košarici od Urše Zgojznik veljala nekako za SJL oziroma Stranko Jureta Lebna, saj v njenem imenu praviloma noben drug javno niti ni nastopal. Šlo pa je sicer tudi za stranko, ki se je zavzemala za zaprtje Kemisa, Eternita, Termita in Ekosistemov, ureditev pitne vode v Anhovem, zaprtje premogovnika Velenje, zaščito gozdov in celo razglasitev ekološke krize. Po mnenju njenega sedaj iz politike iz osebnih razlogov že umaknjenega prvega predsednika pa naj bi se bila Slovenija zmožna uvrstiti med dvajset globalno najkonkurenčnejših držav kriterija WEF.

Robert Golob se sicer javno še ni izjasnil, katere to točno od zgoraj naštetih ali drugih vrednot, a tudi političnih ciljev in predlaganih ukrepov so bile tisto, kar ga je prepričalo, da se je sicer v vsej tej zmešnjavi obstoječih zelenih strank na Slovenskem – zunajparlamentarnim Zelenim Slovenije od družine Čuš, ki bodo politično srečo tokrat poskušali v okviru že na prvi pogled ob kakršnemkoli že političnemu uspehu na propad obsojene pobude Povežimo Slovenijo, in stranki mladih Zeleni Evrope ne več tako zelo mladega Igorja Juriča, se je pridružila še stranka Vesna prav Urše Zgojznik in medijsko še bolj prepoznavnega Uroša Macerla, sicer nekdanjega predsednika zasavskega Eko Kroga – odločil prav za lupino na politični neuspeh tako ali tako obsojene stranke Zelenih dejanj, katere ime, statut in siceršnjo organiziranost bodo prav tako danes popoldne spremenili na tem potemtakem njenem drugem in poslednjem kongresu.

Enako kot vsebinske pa ostajajo nejasne tudi kadrovske oziroma članske konfiguracije stranke z že nekako uveljavljenim delovnim imenom do današnjega popopldneva ali večera – Stranka Roberta Goloba. Ve se že, tako je včeraj povedal Robert Golob, da bosta na kongresu digitalno gotovo navzoča v to stranko prebegla nepovezana poslanca, izvoljena na listi SMC Zdravka Počivalška, Janja Sluga in Jurij Lep, saj sta v stranko že tudi uradno vstopila. Enako se govori tudi za Andreja Ribiča, bivšega predsednika uprave Elektra Ljubljana in nekdanjega župana Nove Gorice Mateja Arčona. Na vprašanje, ali gre z njim v politiko tudi kakšen zvest sodelavec iz Gen-I, pa Golob odgovarja, da se bodo nekateri zagotovo pridružili, a da je to njihova svobodna izbira. Enako skrivnosten pa pravzaprav ostaja tudi za pripadnike do sedaj neimenovanih štirih civilno-družbenih gibanj, s katerimi naj bi se Robert Golob posamično srečeval že več časa, same iniciative oziroma posamezniki, ki naj bi jih sestavljali, pa naj bi se danes na kongresu šele prvič tudi dejansko spoznali in srečali. Toda tako to gre. Robert Golob bo ostal kandidat za scenarij novega obraza slovenske politike vse dokler ne bosta sam in njegova stranka – ne glede na to kako jo bodo preimenovali in preznamčili – sposobna povedati kaj vsebinsko konkretnega, takega, da bi ju lahko volivci na podlagi tega tudi držali za besedo in vrednotili. Vse dokler pa bomo priča tako takšnim motivacijskim, a v vsebinskem smislu povsem praznim stališčem kot vsem tem skrivnostnim političnim somišljenikom, za katere pa še ne vemo, kaj in kako pravzaprav mislijo, pa bo to pač ostala kar Stranka Roberta Goloba.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da bo stranka, ki bo popoldne nastala iz stranke Zelenih dejanj, vse dokler Robert Golob ali kdo drug v njenem imenu ne bo povedal kaj bolj vsebinsko konkretnega, ostala kar SRG – Stranka Roberta Goloba, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Živjo! Kaj je to kriterij WEF? Kakšen smerokaz prosim!

Hej, verjetno je v zvezi z https://www.weforum.org/

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.