Politična prepustnost googlovih sit

Oddaja
medijski filtri
14. 8. 2017 - 20.00
Google
Financiranje akademikov in think tankov v EU
 / 16. 4. 2018

V aprilu je Google objavil, da bo v prizadevanju za zajezitev lažnih novic spemenil rangiranje rezultatov iskanja. Od sprememb dalje spletne strani s progresivno in politično levo vsebino beležijo velik upad napotitev iz Googlovega iskalnika - promet preko Googla je takim spletnim portalom v povprečju upadel za okrog 20%. Najbolj prizadet je bil medijski portal World Socialist Website, ki mu je promet napotitev prek Googla upadel za skoraj 70% v zadnjih dveh mesecih. Seznam prizadetih medijskih portalov je dolg, naštejmo jih zgolj nekaj: TheRealNewsNetwork, DemocracyNow, alternet, counterpunch, wikileaks, Zero Hedge ...

Kako velik vpliv na spletni promet imajo rezultati na iskalniku Google pove dejstvo, da so med prvimi desetimi najbolj obiskanimi domenami kar 3, ki si jih lasti Google. Med prvimi petdesetimi je teh domen kar 14, čemur se ne približa nobeno drugo podjetje s področja informacijske tehnologije. Ko Google napove vojno lažnim novicam takrat vrag vzame šalo, progresivne spletne strani pa izgubijo velik delež prometa. Več o upadu prometa na spletni strani World Socialist Website pove njihov novinar Andre Damon. Napotitve na njihov portal z drugih iskalnikov niso upadle (nekaj alternativ Googlu za poslušalce in bralce RŠ: searx, qwant, duckduckgo, gibiru)

Progresivni in levičarski spletni portali, sicer niso edini, ki so izgubili del prometa na račun sprememb Googlovih algoritmov. Hiter izlet na portal SEMrush pokaže, da so podoben udarec doživeli tudi portali z nasprotnega političnega spektra (preveril sem portala Breitbart News Network in infowars). Ali lahko pri spremembah Googlovih iskalnih algoritmov govorimo o politični cenzuri odgovori sociolog Primož Krašovec. V svojem članku z naslovom Mediji, propaganda, manipulacija, zarota je postavil trditev, da mediji ne potrebujejo zunanje prisile, da delujejo "pravilno". Za filter politično neustreznih vsebin z gledišča vladajoče opcije poskrbijo že strokovni novinarski standardi - najpomembnejši med njimi je objektivnost.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Andre Damon sporoča:

    The WSWS has launched a petition to demand that Google end its censorship of the WSWS.

    http://petitions.wsws.org/fightcensorship/

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.