20. 9. 2016 – 17.00

Rošade v centru

Cenjeno poslušalstvo. Medtem ko se minister za infrastrukturo Peter Gašperšič poti ob interpelaciji v Državnem zboru, vam bomo mi postregli z nekaj špekulacijami o njegovi stranki - Stranki modernega centra. Ob omembi špekulacij in, bognedaj, govoric smo vam seveda dolžni pojasnilo. V zadnjih nekaj mesecih so se znotraj največje koalicijske stranke in posledično vlade dogajale zanimive stvari. Tisto, kar ponavadi velja za faktično, so sporočila za javnost, izjave in intervjuji. Tisto, kar je na drugi strani, velja za klevete in natolcevanja. Pa vendar ni vedno tako. Nekatere špekulacije poskušajo z zgodovinskim spominom in govoricami tvoriti razlago sedanjosti. Le na tak način je namreč smiselno spregovoriti o kadrovskih rošadah znotraj vladajoče SMC, seveda ob predpostavki, da se poskus razlage vedno predstavlja zgolj kot to - poskus. Zato vam, cenjeno slušalstvo, serviramo poskus, piar si berite sami!

Konec prejšnjega meseca je odjeknila novica, da bo Erik Kopač, do takrat generalni sekretar stranke SMC, postal državni sekretar pri predsedniku vlade za področje nacionalne varnosti. Kopač se zdi kadrovsko primerna izbira. Po izobrazbi je obramboslovec, od leta 1999 do leta 2000 je bil že zaposlen na Ministrstvu za obrambo. Gre za enega prvih Cerarjevih sodelavcev in partnerjev pri ustanovitvi stranke. Kopač je tako z začetkom tega meseca na položaju nasledil Francija Povšeta, nekdanjega policista. Ta naj bi bil preko Boruta Likarja povezan s Cerarjevo zdaj že bivšo partnerico Vesno Arnšek. Njegova zamenjava naj bi tako označevala zaprtje tega kadrovskega bazena.

Največ vpliva v stranki naj bi poleg že omenjenega Erika Kopača imel Aleksandar Kešeljević, ekonomist in glavni programski svetnik SMC, sicer prav tako zaposlen na vladi. Če gre verjeti desničarskim medijem, naj bi moža tvorila močno zavezništvo, ki je odgovorno za enega od zgodnejših razkolov v stranki. Za Kešeljevića in Kopača to sicer ni prvo “skupno delovno mesto”, oba sta namreč sedela v nadzornem svetu Infond Holdinga 3 v času domnevno spornega menedžerskega prevzema podjetja Iskra Avtoelektrika, za katerim je stal poslovnež Marijan Groff, sicer kandidat za poslanca stranke Zares. Hči slednjega je na Ministrstvu za finance zamenjala Metoda Dragonjo.

Zavezništvo med Kešeljevićem in Kopačem naj bi torej v letu 2014 povzročilo odhod nekaj vidnih članov, med drugim Bojana Dobovška. Šlo naj bi za trčenje interesov med prej omenjeno dvojico in nekdanjim generalnim sekretarjem LDS-a Petrom Jamnikarjem.  Spomnimo, Peter Jamnikar je tisti član LDS-a, ki je leta 2002 združil lokalne interese stranke LDS ter na notranjih volitvah za generalnega sekretarja premagala Bogdana Biščka, kandidata tako zvane “partijske centrale”, torej Janeza Drnovška in Gregorja Golobiča. No, Jamnikar je vedno slovel kot terenski človek in zato je bil teren tudi njegova pretežna vloga v SMC-ju. Pri sporu med dvojcem Kešeljević-Kopač in Petrom Jamnikarjem naj bi glavno vlogo odigrale kadrovske odločitve.

Stranko SMC so tako zapustili Jamnikar, Dobovšek in del Jamnikarjeve terenske ekipe na čelu s Gregorjem Vovkom Petrovskim. V SMC-ju pa je ostal nekdanji Jamnikarjev sodelavec iz časov LDS-a Jože Artnak, ki je tudi del zadnje rošade. Artnak je namreč pred slabim tednom dokaj neopaženo postal generalni sekretar stranke.

Vikend je obeležil drugo obletnico delovanja vlade pod vodstvom Mira Cerarja. Nedavne kadrovske menjave lahko razumemo tudi kot prehod v novo dobo. Pri tem seveda ne mislimo tistih nujnih, ki so se zaradi medijskega pritiska morale zgoditi. Na primer menjave prvaka barskih miz Darka Krašovca na mestu generalnega sekretarja vlade - na njegovo mesto prihaja poslanka Lilijana Kozlovič. Govora je predvsem o menjavah, ki na prvi pogled ne delujejo potrebne. A poglejmo z druge strani. Vlada naj bi se pospešeno pripravljala na tako imenovano migrantsko krizo. Pripravlja se nov zakon o tujcih, Cerar pa napoveduje lockdown. V taki situacijo bi sekretar za nacionalno varnost lahko igral pomembno vlogo. Dva najpomembnejša moža v stranki bi tako vplivala na dve ključni področji za prihodnji dve leti - finance in državno varnost.

Po drugi strani se Miro Cerar zaveda, da se počasi, a vztrajno bližajo volitve. Čeprav javnomnenjske ankete napovedujejo zmago, pa je ta še vseeno kisla, saj bo pomenila kar precejšen upad moči. Sploh ker je kmalu po volitvah z Jamnikarjem izginil tudi dober del terenske moči na Štajerskem. Artnak bi tako kot vzhodnjaški domačin in nekoč tudi podžupan Šentjurja na tem področju lahko odigral svojo vlogo. Generalni sekretar stranke SMC bo torej bolj kot ne svoje delo opravljal na terenu.

 

Dodaj komentar

Komentiraj