Abij OFF proti Amhari

Aktualno-politična novica
fano
4. 8. 2023 - 15.00
 / OFF

Diplomatski dosežek Afriške unije - ali bo trajal?
 / 3. 11. 2022

Etiopski premier Abij Ahmed je razglasil izredne razmere zaradi spopadov v regiji Amhara. V regiji, ki leži južno od Tigraja, se člani amharske milice Fano borijo proti zvezni vojski. Ahmedova vlada namreč skuša centralizirati vojaške sile v državi in razorožiti lokalne milice. Lanskega decembra je vlada uradno končala državljansko vojno s tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto. Po sporazumu o končanju dveletne vojne so se Tigrajci zavezali, da se bodo razorožili in vključili v redno vojsko. Amharska milica Fano je v vojni proti Tigrajcem, polni pokolov civilistov, podpirala zvezno vojsko. A člani milice se zdaj nočejo razorožiti, v torek so se z zvezno vojsko spopadli pri letališču v Lalibeli. Premier Ahmed je šestmesečne izredne razmere nazadnje razglasil novembra 2021, ko je vojska začela protiofenzivo proti Tigrajcem. Izredne razmere so mu omogočile arbitrarno preganjanje vseh ljudi tigrajskega porekla, prav tako pa je etiopska vlada pridržala več uslužbencev Združenih narodov. 

... z Narendro Modijem, njegovo nacionalistično-neoliberalno ideologijo ter avtoritarnimi težnjami.
 / 18. 6. 2014

Indijsko vrhovno sodišče je zadržalo obsodbo Rahula Gandhija, zaradi katere je izgubil poslanski mandat in ne bi mogel kandidirati na splošnih volitvah prihodnje leto. Gandhija, sina predsednice opozicijske stranke Nacionalnega kongresa, Sonie Gandhi, je marca sodišče v zvezni državi Gudžarat obsodilo na dve leti zapora zaradi razžalitve. Tako je avtomatično izgubil poslanski stolček v zveznem parlamentu. Sodišča v Gudžaratu, vključno z višjim sodiščem, so se strinjala, da si je kazen zaslužil, ker je leta 2019 v predvolilni kampanji retorično vprašal, zakaj se vsi lopovi pišejo Modi. V mislih je imel premiera Narendro Modija iz hindujsko-nacionalistične stranke BJP, ki je končala dolgoletno vladavino stranke Nacionalnega kongresa. Vrhovno sodišče je zadržalo izvajanje zaporne kazni, saj po njegovi presoji nižje sodišče ni podalo nobenega razloga za izrek najvišje možne kazni. Vrhovni sodnik Bhushan Ramkrishna Gavai je pojasnil, da so bile Gandhijeve izjave sicer neokusne, a so bile izražene med demokratično politično dejavnostjo.

V Sahelu znova državni udar, tokrat v Nigru
 / 31. 7. 2023

Vojaška hunta v Nigru, ki je oblast s pučem prevzela pred dobrim tednom, je preklicala pet dogovorov o vojaškem sodelovanju s francosko vojsko. Po sporazumih, sklenjenih med letoma 1977 in 2020, je prek tisoč francoskih vojakov lahko urilo vojsko Nigra ter sodelovalo pri operacijah proti islamističnim milicam. Francoska vojska je sicer že pred odločitvijo pučistov prekinila sodelovanje z nigrsko vojsko. Hunta je sporočila tudi, da je odpoklicala veleposlanike Nigra iz Združenih držav Amerike, Francije, Nigerije in Toga. Predsednik Nigra Mohamed Bazoum, ki ga je predsedniška straža s podporo vojske odstavila in priprla, je medtem v New York Timesu Američane in druge zahodnjake pozval k vzpostavitvi ustavnega reda v Nigru.  

O zahodnih sankcijah proti Rusiji in tem, kako se je odzvala nanje
 / 6. 4. 2022

Gruzija je po pritiskih zahodnih držav omejila izvoz avtomobilov, proizvedenih v Evropski uniji in Združenih državah Amerike, v Rusijo in Belorusijo. Omejitve izvoza ameriških avtomobilov so že stopile v veljavo, izvoz evropskih avtomobilov pa bo prepovedan od 26. septembra. Po prej veljavnih omejitvah podjetja iz Gruzije v Rusijo niso smela izvažati le zahodnih avtomobilov, dražjih od 46 tisoč evrov. Po novih omejitvah je iz Gruzije v Rusijo prepovedan izvoz vseh avtomobilov, ki imajo motor, večji od 1,9 litra, ter električnih in hibridnih vozil. Kot so pojasnili na gruzijskem ministrstvu za finance, so se za prepoved odločili z namenom upoštevanja novega paketa zahodnih sankcij proti Rusiji. Evropski svet je konec junija sprejel enajsti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. S svežnjem skušajo preprečiti dobavo surovin in blaga, katerih izvoz prek tretjih držav v Rusijo je prepovedan po evropskem seznamu preteklih svežnjev sankcij. Gruzijski izvoz avtomobilov v sosednje države je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi s prvo polovico lanskega močno poskočil, zato zahodnjaki menijo, da Rusija avtomobile iz Gruzije uvaža prek teh držav. Vrednost neposrednega izvoza avtomobilov iz Gruzije v Rusijo se je v enakem obdobju skoraj početverila. Ruski predsednik Vladimir Putin je na včerajšnjem srečanju z domačimi industrialci poudaril, da bi morali vsi državni funkcionarji voziti avtomobile domače proizvodnje. 

petro
»Prvi levičarski predsednik v zgodovini moderne Kolumbije«
 / 28. 4. 2023

Kolumbijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da odpira tri sprejemne urade za migrante, ki želijo zaprositi za azil v Združenih državah Amerike. Ameriška vlada je v novem načrtu upravljanja migracij predvidela eksternalizacijo azilnih postopkov v tretje države, v katerih bi ugotavljali, ali lahko migranti zaprosijo za azil v Združenih državah. V Kolumbiji, kjer vlada deklarativno levičarski predsednik Gustavo Petro, so se tako kot v Panami z ameriškimi načrti strinjali. Tako odpirajo urade za procesiranje kubanskih, venezuelskih in haitijskih migrantov. Po sporočilu zunanjega ministrstva si uradi delijo lokacije z agencijami Združenih narodov. V Kolumbiji oblasti še obljubljajo, da se ne bodo vmešavale v kakršnekoli migracijske odločitve uradov. Mehiške oblasti so medtem sporočile, da so na reki Rio Grande našli dve trupli migrantov. Eno truplo so našli v rečni oviri – ograji in žici na bojah –, ki jo je teksaški guverner Greg Abbott na mejni reki postavil na lastno pest. Zvezno pravosodno ministrstvo je proti Teksasu zaradi postavitve pregrade že sprožilo tožbo. 

Sečnja dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
 / 18. 1. 2023

Po poročanju časopisa Dnevnik je ministrstvo za naravne vire in prostor odpravilo odločbo inšpektorice, s katero je maja ustavila sečnjo na Rožniku. Inšpektorica za naravo in vode je z odločbo zahtevala, da občina pred morebitno nadaljnjo sečnjo pridobi strokovno mnenje in naravovarstvene pogoje zavoda za varstvo narave. Občina je po načrtu nameravala posekati 389 dreves, pred odločbo inšpektorice so posekali okoli dvesto dreves. Občina se je na odločbo inšpektorice pritožila, ministrstvo pa je odločanje vrnilo inšpekciji. Na ministrstvu so namreč ugotovili, da inšpektorica ni natančno opredelila, kateri člen zakona o varstvu narave ali iz zakona izhajajoči predpis je občina kršila s posekom dreves. Po mnenju ministrstva iz obrazložitve odločbe tudi ni bilo razvidno, ali oziroma kako je posek vplival na stanje rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov.

 

Vir fotografije: Solan Kolli, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.