CHAZ je OFF

Aktualno-politična novica
dragec
2. 7. 2020 - 15.00
 / OFF

Ruski volivci so na referendumu z 78-odstotno večino podprli ustavne reforme, ki predsedniku Vladimirju Putinu podeljujejo več pristojnosti. Če ga prej ne premaga starost, bo tako v principu lahko na čelu države  še šestnajst let, prav tako pa mora posameznik, ki želi kandidirati za mesto predsednika, že vsaj 25 let živeti v Rusiji. To je predvsem tehnična prepreka, ki onemogoča predsedniško kandidaturo enemu izmed vodij opozicije, Alekseju Navalnemu. Referendum je bil sprva načrtovan že za april, a so ga oblasti prestavile zaradi epidemije novega koronavirusa, glasovanje, ki se ga je udeležilo 65 odstotkov upravičencev, pa je trajalo en teden. Več o tem v OFFsajdu ob 17-ih.

Ameriška policija v Seattlu je vdrla v avtonomno cono na Capitol Hillu, bolje znano pod kratico CHAZ, in pregnala protestnike, potem ko je županja Seattla izdala izvršni nalog, s katerim je protestnikom naročila, naj cono zapustijo. Gre za območje sredi Seattla, ki obsega več ulic in so ga demonstranti okupirali v sklopu protestov zaradi policijskega nasilja ter sistemskega rasizma proti temnopoltemu prebivalstvu v zadnjih nekaj tednih. Županja Seattla in guverner zvezne države Washington sta nasprotovala idejam predsednika Donalda Trumpa o vojaškem posredovanju, seattelska policija pa se je coni sprva izogibala. Odločitev mestnih oblasti za vzpostavitev nadzora prihaja po več streljanjih, ki so se v preteklih tednih zgodila na območju Capitol Hilla.

O novih kitajskih zakonih, civilnem in za nacionalno varnost v Hongkongu
 / 29. 5. 2020
Britanski premier Boris Johnson je približno trem milijonom prebivalcev Hongkonga obljubil možnost pridobitve britanskega državljansta. Po mnenju Združenega kraljestva namreč novi zakon o državni varnosti, ki ga je Kitajska na območju Hongkonga uvedla pred kratkim, krši skupno deklaracijo iz leta 1984, ki sta jo podpisali obe državi in predvideva posebno administrativno ureditev Hongkonga znotraj Kitajske, znano kot »ena država, dva sistema«. Kitajska sicer trdi, da je dokument brezpredmeten, vse odkar je leta 1997 prišlo do predaje ozemlja, zato je tudi napovedala možnost povračilnih ukrepov. Približno 350 tisoč državljanov Hongkonga ima že zdaj britansko čezmorsko državljanstvo, ki trenutno omogoča šestmesečno bivanje v Veliki Britaniji, ne pa tudi dostopa do javnih storitev.

V Črni gori so poslanci izglasovali zakon, ki istospolne pare v veliki meri izenačuje z raznospolnimi. Po novem se lahko istospolni pari poročijo in imajo skupno premoženje, prav tako pa lahko tudi skrbijo za otroke. Poleg tega jih zakon obvezuje, da poskrbijo za partnerjeve otroke, če ta nima ožjih sorodnikov, parom pa ne daje izrecne pravice do posvojitev.

Odstopil je guverner ukrajinske centralne banke Jakiv Smoli. Kot razlog za odstop je navedel sistematične politične pritiske na banko, ki naj bi mu onemogočali vodenje. S tem dejanjem je na kocko postavil financiranje Ukrajine iz tujine, saj se je ta zavezala k ohranjanju neodvisnosti centralne banke, kar je bil pogoj za posojilo Mednarodnega denarnega sklada v vrednosti 4,5 milijarde evrov. V pričakovanju višjih zahtevanih donosov je tako Ukrajina preklicala prodajo 12-letnih obveznic v vrednosti milijarde evrov in pol.

V etiopski prestolnici Adis Abeba je vojska vkorakala na ulice, potem ko je v izgredih umrlo več kot 80 ljudi. Protesti so se začeli po ponedeljkovi ustrelitvi pevca Haacaaluua Hundeessaaja. Gre za pripadnika ljudstva Oromo, kar je sicer največja etnična skupina v Etiopiji, a so jo različne oblasti v preteklosti kljub temu zatirale. 

Premier Janez Janša je v pismu generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi tožilstvu očital zanemarjanje njegove vloge, saj ne ukrepa proti »grožnjam s smrtjo«, ki jih pooseblja slogan »Smrt janšizmu!«. Tožilstvo bi se po njegovem mnenju moralo na »pozive k množičnim umorom« odzvati s kazensko ovadbo, prav tako pa naj bi bilo sporno že izvorno geslo »Smrt fašizmu!«, saj naj bi se vzklikanje gesla stopnjevalo do genocida. Med drugim je proteste v Sloveniji označil za bolj skrajne kot drugod. Težko je reči, ali so res bolj skrajni, a lahko takšni prav gotovo postanejo, kar pa je odvisno od dejanj neonacistov, ki se pod rumenimi jopiči niti ne skrivajo zares.

kalinkalin
Novela zakona o medijih, menjave v nadzornem in programskem svetu RTV Slovenija
 / 20. 4. 2020
Državni zbor je za novega programskega svetnika RTV Slovenija predlagal Leona Oblaka, profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri oblikovanju predloga pa je bila bržkone pomembnejša njegova prostočasna dejavnost, to je pisanje besedil za slovenske izvajalce, med drugim za trnovskega slavčka Gianniju Rijavca. Mandatno-volilna komisija je sicer že aprila odločala o osmih novih članih programskega sveta, vendar jih je zadostno podporo prejelo zgolj sedem poslancev.

Na brniškem letališču Jožeta Pučnika je potekal protest približno 50-ih delavk in delavcev, ki nasprotujejo napovedanim odpuščanjem v podjetju Fraport Slovenija. Predsednik Svobodnega sindikata Slovenije Mirsad Begić je opozoril na dejstvo, da je družba v zadnjih dveh letih ustvarila 20 milijonov evrov dobička, zaradi letošnje desetmilijonske izgube pa podjetje ne najde sredstev za plače sto dvajsetih presežnih delavcev. Več pove generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc: 

flyfly
Odpuščanja v Fraport Slovenija
 / 9. 6. 2020

Izjava

Iz osebnih razlogov je odstopil predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Gabrijel Škof. Začasno ga nadomešča član nadzornega sveta Igor Kržan, ki je s holdingom začasno upravljal že po odstopu Lidije Glavine, ko je vodil postopek prodaje Abanke. Sicer pa se v juliju iztekata petletna mandata dvema svetnikoma, Damjanu Beliču, favoritu SMC, in Dušku Kosu, ki ga je podprl SD.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.