DraghOFFceni dogovor

Aktualno-politična novica
30. 7. 2021 - 15.00
 / OFF

Senat potrdil starega bančnega mačka za predsednika italijanske vlade
 / 18. 2. 2021
Italijanska vlada je dosegla dogovor o reformi pravosodja, ki so ji nasprotovali v vrstah koalicijske stranke Gibanja petih zvezd. Vlada je želela z reformo pospešiti sodne postopke in zmanjšati sodne zaostanke, s čimer bi zagotovila pridobivanje sredstev iz evropskega sklada za okrevanje. Gibanje petih zvezd je reformi nasprotovalo zaradi določila o samodejnem končanju sodnega postopka, če pravnomočna sodba ni izrečena v določenem časovnem obdobju. Vladne stranke so na zahtevo koalicijske partnerice dosegle konsenz, da določilo ne bo veljalo za zločine, povezane z organiziranim kriminalom, terorizmom, spolnim nasiljem in trgovino z mamili. Italijanski premier Mario Draghi je po vladnem sestajanju napovedal, da bo glasovanje o reformi vezal na zaupnico vladi. 

Al-Shababa v Cabu Delgadu
 / 18. 4. 2021
Južnoafriška republika je v Mozambik napotila tisoč petsto vojakov, ki naj bi se v mozambiški provinci Cabo Delgado borili proti islamističnim milicam, ki so s terorističnimi napadi na tamkajšnja mesta v beg prisilile že več kot 800 tisoč ljudi. Trimesečna odprava vojakov Južnoafriške republike, ki bo trajala do oktobra, je del dogovora šestnajstih držav Južnoafriške razvojne skupnosti, s katerim naj bi članice skupnosti pomagale učinkovito zatreti zmeraj intenzivnejše napade milice al-Shabab. V Mozambik sta svoje vojake nedavno napotili že Bocvana in Ruanda, nekdanja kolonizatorka Portugalska pa je mozambiški vojski zagotovila vojaško usposabljanje. 

Poskus državnega udara v Tuniziji
 / 27. 7. 2021
Tunizijski predsednik Kais Saied, ki je po odstavitvi vlade in razpustitvi parlamenta zanikal očitke o državnem udaru, je na mesto ministra za notranje zadeve imenoval nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Ridha Garsalaouija. Saied je njegovo imenovanje na položaj oznanil, ko so se začeli vrstiti mendarodni in domači pritiski za oblikovanje nove vlade ter kritike na njegov račun, saj naj bi kršil demokratična načela in izrabil izredno stanje za odstavitev vlade. 

Hongkonška policija preiskuje incident, ki se je zgodil v nakupovalnem centru v Hongkongu, ko je nekaj sto ljudi zaradi predvajanja kitajske himne ob zmagi hongkonškega sabljača na olimpijskih igrah v Tokiu glasno skandiralo proti predvajanju himne. Na posnetku, ki je zaokrožil na socialnih omrežjih, je množica med predvajanjem himne vpila ‘mi smo Hongkong’. Kitajska je namreč v Hongkongu implementirala Zakon o nacionalni varnosti, pod zakonom pa je za zaničevanje oziroma žaljenje himne zagrožena zaporna kazen treh let in denarna kazen v vrednosti dobrih pet tisoč evrov. Med skandiranjem naj bi nekateri od udeležencev izobesili tudi zastavo nekdanje kolonialne matice Velike Britanije. Do incidenta je sicer prišlo v tednu, ko so kitajske oblasti obsodile prvega kršitelja omenjenega Zakona o nacionalni varnosti. 

Nova Zelandija je predstavila zakonodajni predlog, ki bi ob uveljavitvi prepovedal konverzijsko terapijo, ki se je nekatere verske organizacije in združenja poslužujejo za tako imenovano ‘zdravljenje homoseksualnosti’. Predlog kriminalizira izvajanje terapevtskih postopkov na osebah, mlajših od 18 let, za kar je predvidena zaporna kazen do treh let. Kazen največ petih let pa je zagrožena za povzročitev znatne škode med izvajanjem konverzijske terapije neodvisno od starosti. Pričakovati je, da bo novozelandski parlament, v katerem ima večino Socialdemokratska stranka premierke Jacinde Ardern, potrdil zakonodajni predlog. Konverzijska terapija je sicer legalna v mnogih delih anglosaškega sveta, med drugim v Združenem kraljestvu in posameznih ameriških zveznih državah. 

Predsednik libanonskega državnega zbora Nabih Berri je sporočil, da je libanonsko pravosodje pripravljeno odvzeti imuniteto poslancev zaradi preiskave lanskoletne eksplozije v bejrutskem pristanišču, v kateri je umrlo več kot 200 ljudi. K odvzemu imunitete je pozval nekdanji premier, predsednik največje sunitske stranke Gibanje prihodnost Saad al-Hariri. Skoraj leto po eksploziji v pristanišču prestolnice do zaslišanja uradnikov, povezanih z nesrečo, še ni prišlo, kar je povzročilo proteste, ki so vzniknili kot posledica zaostrovanja življenjskih razmer eksplozije, ki jih je nesreča v pristanišču še zaostrila, ter že prej kronične gospodarske krize. 

whatmough
Generalni direktor RTV poročal programskemu svetu
 / 22. 6. 2021
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu RTV predlagal razrešitev direktorice televizije Slovenija Natalije Gorščak. Gorščak je po poročanju Slovenske tiskovne agencije potrdila prejem predloga za razrešitev in pojasnila, da ima možnost zagovora, vsebine predloga za razrešitev pa ni želela razkriti. V začetku letošnjega leta se je Gorščak potegovala za položaj generalne direktorice Radiotelevizije Slovenija, a je večinsko podporo programskih svetnikov prejel prav Grah Whatmough, ki je predlagal njeno razrešitev.

V sindikatu delavcev gostinstva in turizma so na varuha človekovih pravic Petra Svetino naslovili pismo glede zaostrovanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, ki z delitvami na cepljene in necepljene povzročajo nezadovoljstvo in razdor med zaposlenimi v sektorju. V sindikatu opozarjajo na neživljenjske delovne pogoje, ki od delavcev zahtevajo, da opravljajo delo policijskega in inšpekcijskega nadzora s preverjanjem pogojev PCT. Hkrati v pismu zahtevajo, da se primoranim testiranim omogoči možnost več vrst manj invazivnih testiranj. Več predsednik Sindikata Kristijan Lasbaher.

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness