Kraljeve zakladnice OFF

Aktualno-politična novica
17. 7. 2017 - 15.08
 / OFF

Poletni pozdrav s strani aktualnopolitične redakcije. Začenjamo v priljubljeni počitniški destinaciji Tajski, kjer relativno novopečeni kralj nadaljuje s konsolidacijo oblasti. Vse od lanskega oktobra, ko je po smrti očeta prevzel prestol, Maha Vačiralongkorn od zakonodajalcev terja več pristojnosti. Tako je aprila prevzel vodenje petih državnih agencij in si uredil, da lahko potuje iz države, ne da bi imenoval regenta. Po novem bo zadolžen tudi za vodenje Urada za kraljevo lastnino. Ta upravlja z lastnino kraljeve družine, ki naj bi po neuradnih rezultatih obsegala od 30 do 60 milijard dolarjev. Do zdaj je z uradom in z njim povezanim premoženjem upravljal finančni minister.

Podobnih primerov centralizma in rastoče avtoritarnosti pa je polna tudi naša soseščina. Na ulicah poljske prestolnice Varšava se je zbralo okrog 5000 ljudi, ki nasprotujejo pravosodnim reformam vladajoče stranke Zakon in pravičnost. Po novem bo namreč predsednike sodišč na splošnih sodiščih imenoval minister za pravosodje. Člane sodnega sveta, glavnega kadrovskega organa pravosodja, ki so bili doslej imenovani s strani različnih sodniških združenj, bo po novem imenoval parlament. Poleg tega naj bi z zakonom vladajoča stranka prisilno upokojila vse sodnike vrhovnega sodišča razen tistih, za katere minister za pravosodje odloči drugače. Ti pa naj bi potem imenovali naslednike upokojencev, svoje kolege.

Ostajamo protestniško razpoloženi. Nekaj deset tisoč ljudi se je zgrnilo na ulice glavnega mesta Dominikanske republike Santo Domingo. Protestniki k odgovornosti pozivajo del državnega vrha, ki je bil vpleten v korupcijski škandal “Odebrecht”. Brazilski gradbeniško-petrokemični konglomerat s tem imenom je namreč v preteklih nekaj letih pretočil 92 milijonov dolarjev v žepe funkcionarjev Stranke dominikanske osvoboditve. Sodišče je v tej zadevi bivšega finančnega ministra že obsodilo na šest let ječe. Gre sicer za že sedmi protest proti opisanemu korupcijskemu škandalu, pri čemer je bil zadnji največji.

Za varnost protestnikov, še raje pa za njihovo morebitno obvladanje, bodo lahko v prihodnosti bolje poskrbele avstralske oborožene sile. Avstralski premier Malcolm Turnbull je predstavil sveženj protiterorističnih ukrepov, ki jih predlaga vlada. Državna in zvezne vlade bodo po novem lahko vojsko aktivirale vsakič, ko bo razglašen teroristični incident. Dosihmal so to lahko storile le, ko policija ni bila več zmožna posredovati. Vojska bo dobila tudi nekatera policijska pooblastila, kot je pridržanje osumljencev, ki bežijo s kraja nesreče. Del vojske se bo v ta namen uril skupaj s pripadniki posebnih policijskih enot.

Okrožno sodišče v Ljubljani naj bi po poročanju portala Siol priznalo tuji postopek o insolventnosti v zadevi Agrokor. S tem je sodišče insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek in de facto upravljanje Mercatorja preneslo v roke izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za upravljanje Agrokorja Anteja Ramljaka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.