14. 6. 2024 – 15.00

Mifepriston ni gotOFF

Audio file
Vir: Fred Schilling, Collection of the Supreme Court of the United States (javna domena)

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, s katero od sudanskih paravojaških Sil za hitro posredovanje zahteva prekinitev obleganja prestolnice Severnega Darfurja Al Fašir. Na drugi strani resolucija sudansko vlado poziva k ponovnemu odprtju mejnega prehoda Adré na meji s Čadom in tako omogoči dostavo humanitarne pomoči v Severni Darfur. Od obeh vojskujočih se strani v državljanski vojni pa resolucija zahteva še, da civilistom omogočita evakuacijo. Za resolucijo, ki jo je predlagalo Združeno kraljestvo, je glasovalo 14 držav, vzdržana je bila Rusija. Vojskujoče strani se na resolucijo še niso odzvale, a prejšnja resolucija, ki je pozvala k premirju med ramadanom, ni imela nobenega učinka.

Audio file
31. 5. 2023 – 21.00
O spet prestavljenem prehodu na civilno oblast v Sudanu

Paravojaške Sile za hitro posredovanje so obleganje Al Faširja, zadnjega mesta v Severnem Darfurju, ki ga nadzoruje vlada, začele aprila. Mesto je glavno pribežališče za begunce v regiji, zaradi obleganja pa v mestu primanjkuje hrane. Med vikendom je paravojska napadla bolnišnico v Al Faširju, ki je po podatkih Zdravnikov brez meja zadnja delujoča bolnišnica v regiji. Državljanska vojna med vlado in Silami za hitro posredovanje v Sudanu poteka od aprila lani, ko so paravojaške enote poskusile izvesti državni udar.

Audio file
15. 2. 2024 – 16.00
Umik znanstvenih študij o varnosti mifepristona, stanje kitov in delfinov v Jadranu

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je razveljavilo odločitev prizivnega sodišča v New Orleansu, ki je na zvezni ravni omejilo dostop do tablete za zgodnjo prekinitev nosečnosti mifepriston. Odločitev je sodišče obrazložilo s tem, da organizacije proti splavu, ki so vložile pritožbo proti uvrstitvi tablete na seznam dovoljenih zdravil, ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa v zadevi. Prizivno sodišče je avgusta lani odločalo o sodbi zveznega sodišča v Teksasu, ki je aprila umaknilo mifepriston s seznama dovoljenih zdravil. Teksaško sodišče se je pri prepovedi tablete sklicevalo na dva od treh psevdoznanstvenih člankov, katerih objavo so kasneje umaknili zaradi nerazkritega konflikta interesov njihovih avtorjev. Skoraj vsi avtorji so člani organizacij proti splavu. Prepoved je sicer prizivno sodišče razveljavilo, vendar je omejilo možnost spletnega predpisovanja tablete in dostave po pošti. Odločitev, s katero je vrhovno sodišče zavrnilo omejevanje dostopa do tablete na zvezni ravni, posameznim državam ne prepoveduje, da to izvajajo z lastno zakonodajo. V 14 zveznih državah, kjer je splav popolnoma prepovedan, odločitev ni neposredno relevantna. Okrog deset drugih zveznih držav omejuje načine, kako lahko zdravniki tableto predpišejo. Samo polovica dovoljuje predpisovanje mifepristona po spletu in dostavo po pošti, skladno s predpisi na zvezni ravni.

Audio file
22. 12. 2023 – 17.00
Kaj in zakaj Ansar Alah, znani kot Hutiji, počnejo v Rdečem morju

Po poročanju Centralnega poveljstva ameriške vojske za Bližnji vzhod so rakete gibanja Ansar Alah, bolj znanega kot Hutiji, zadele dve tovorni ladji v Rdečem morju. Na obeh ladjah so s tem povzročili požar. Hutiji trdijo, da so zadeli štiri ladje. Ameriška vojska je sporočila, da je uničila tri hutijske patrolne ladje in en dron. Gibanje Ansar Alah od novembra lani v odziv na izraelsko genocidno ofenzivo v Gazi napada ladje v Rdečem morju, povezane z Izraelom in zahodnimi državami. Zaradi škode, ki jo povzročajo tovoru, se predvsem kontejnerske ladje odločajo za pot okoli Afrike namesto skozi Sueški prekop.

Francoske leve stranke so dosegle dogovor za skupen nastop na predčasnih volitvah. K formiranju združene fronte je pozvala stranka Nepokorna Francija Jeana-Luca Mélenchona, ko je predsednik Emmanuel Macron razpisal predčasne parlamentarne volitve zaradi poraza njegove renesančne stranke na evropskih. Zdaj so se v levih strankah dogovorili za skupen program in si razdelili volilne okraje. Kandidata za premierja še niso izbrali. V Novo združeno ljudsko fronto, kot so se poimenovali, so pristopili socialisti, zeleni, komunisti in nepokorni. Obljubljajo obvezno usklajevanje plač z inflacijo in razveljavitev Macronove pokojninske reforme.

Parlamentarni odbor za obrambo se je seznanil z vojaško in obrambno strategijo Republike Slovenije, ki jo je predlagalo Ministrstvo za obrambo. Državni sekretar na ministrstvu Damir Črnčec je predstavil tri dokumente, ki jih je vlada sprejela aprila. Obrambna strategija je krovni dokument, ki usmerja splošno slovensko obrambno politiko. Sledi vojaška strategija, ki opisuje vlogo Slovenske vojske, strategija civilne obrambe pa opredeljuje načine zaščite civilistov. Dokumenti med drugim predvidevajo pridobivanje robotskih in daljinsko vodenih sistemov. Kot faktor pri povečanju varnostnih groženj medtem navajajo migracije. Črnčec je kot ključno izpostavil grajenje logističnih zmožnosti za vpoklic večjega števila vojakov.

Izjava

Časnik Dnevnik poroča, da so na Generalni policijski upravi izbrali direktorja specialne enote policije Damjana Žagarja za policijskega atašeja v Bosni in Hercegovini. Žagar je eden od policijskih kadrov, ki sta ga nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in njen šef policije Boštjan Lindav oktobra lani izpostavila kot motečega za premierja Roberta Goloba. Z odhodom v BiH Žagar zaključuje vodenje specialne enote. Potem ko je vlada imenovala novega generalnega direktorja policije Senada Jušića, je ta zamenjal direktorico policijske uprave Kranj Melito Močnik, vodjo centra za varovanje in zaščito Bojana Omana, šefa kriminalistov Davida Antoloviča, ta mesec pa se je upokojil še direktor policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar. Razrešitev Antoloviča in Govekarja sta Bobnar in Lindav jeseni navedla kot Golobovo željo. Edini med policisti, ki sta jih Bobnar in Lindav omenjala kot moteče, a ostaja na položaju, je tako Martin Jazbec – direktor uprave za policijske specialnosti.

Audio file
22. 5. 2024 – 17.00
Zakaj mora slovenska vlada ukazati pregled Borkuma

Pred Luko Koper se je zasidrala ladja Vertom Odette. Gre za eno od najmanj dveh ladij, ki jih je žvižgač španskih aktivistov pred dobrim mesecem identificiral kot tovornici vojaškega tovora za Izrael iz indijskega Čenaja. Prva ladja, Borkum, je v Koper vplula 23. maja ponoči. Vlada takrat kljub protestu in pozivu poslanske skupine Levice ni sprejela odločitve o pregledu tovora ali ustavitvi transporta. Vertom Odette se je pred prihodom v Koper ustavila v črnogorskem Baru, kjer je privez pred tem dobila tudi ladja Marianne Danica, ki so ji španske oblasti zaradi dokazanega tovorjenja vojaškega tovora za Izrael privez prepovedale.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj