Na planetu svetega toaletnega papirja!

Aktualno-politična novica
16. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Lepo pozdravljeni. Začnimo v Južni Ameriki. Venezuelska opozicija naj bi po mnenju venezuelskega predsednika Nicolasa Madure v želji, da ga strmoglavi, začela kopičiti tretji najbolj prodajan ne-prehrambni izdelek, toaletni papir. Venezuelska vlada se je zato odločila, da bo uvozila dodatnih 50 milijonov rol in na tak način zadovoljila povpraševanju na trgu, prav tako pa ukanila medijsko kampanjo opozicije, ki naj bi spodbudila povečano povpraševanje po tem osnovnem higienskem izdelku in eni izmed najbolj samoumevnih reči. Tudi venezuelski minister za trgovino Alejandro Fleming je skrbi naroda, da bodo venezuelske zadnjice tudi v bodoče čiste, pomiril z izjavo, da bo revolucija v tujini nakupila zadostno količino straniščnega papirja. V Venezueli sicer na mesec porabijo 125 milijonov rol tega svetega papirja.

 

Ostanimo še za hip pri tem, za zadnjico pomembnem izdelku. Svetovna letna poraba toaletnega papirja je več kot 100 milijard rol, kar v ekonomskem smislu pomeni 20 milijard ameriških dolarjev težko industrijo. Z ekološkega vidika pa to pomeni, da se za proizvodnjo le-tega na letni ravni poseka skoraj 1 milijon in 500 tisoč dreves, porabi 675 milijard litrov vode ter 45 milijard litrov nafte.

 

Ker se očitno človeštvo na Zemlji ne znajde ravno najbolje, vneto iščemo nove planete. Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da imajo resne težave z vesoljskim teleskopom Kepler, ki od marca 2009 v drugih ozvezdjih išče predvsem planete. Doslej je po navedbah Nase potrdil že 132 planetov izven našega osončja in več kot 2700 potencialnih planetov. Zadnji mesec je teleskop odkril tudi dva, ki bi bila po mnenju znanstvenikov Nase lahko primerna za življenje. No, ta zgodba dragega projekta, ki je do sedaj porabil 600 milijonov dolarjev, se bliža koncu. Pokvarili naj bi se namreč dve od štirih koles, ki usmerjajo teleskop. Za pravilno delovanje pa Kepler potrebuje najmanj tri delujoča kolesa.

 

Nadaljujemo v Bahrajnu. Nižje kazensko sodišče je šest uporabnikov Twitterja obsodilo na leto zaporne kazni, ker naj bi preko uporabniškega računa žalili kralja Hamada bin Isa Al Khalifo. Bahrajnska vlada in družina Al Khalifa s prijatelji so izjavili, da so uporabniki zlorabili pravico do svobodnega izražanja, ker so s tem spodkopavali vrednote in tradicijo bahrajnske družbe. Aktivisti v Bahrajnu, kjer upor, uperjen proti avtoritarni kraljevi oblasti traja že več kot dve leti, uporabljajo Twitter kot platformo za poročanje o režimskih kršitvah proti njim. Spomnimo, da so lanskega 6. junija na 3 leta zaporne kazni, prav tako zaradi žaljenja preko Twitterja, obsodili Nabeela Rajaba, nekdanjega vodjo Bahrajnskega centra za človekove pravice.

 

V Minoritskem samostanu na Ptuju se bo ob 16. uri pričela 24. državna razstava kmetijskih prehranskih izdelkov, z naslovom Dobrote slovenskih kmetij 2013 in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov. O programu smo spregovorili s predsednikom organizacijskega odbora razstave, Petrom Pribožičem.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Ginekološka klinika Univezitetnega kliničnega centra Ljubljana pa danes praznuje 30. obletnici prve nosečnosti po postopkih zunajtelesne oploditve v Sloveniji. Več o tem nam je povedala predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo, Eda Vrtačnik Bokal.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Z Bokalovo pa smo načeli še nekaj bolj specifičnih tem, povezanih z zunajtelesnimi oploditvami.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness