23. 5. 2013 – 15.20

Nasilje in varčevanje

Audio file

V libanonskem Tripoliju potekajo siloviti spopadi med pripadniki in nasprotniki režima sirskega predsednika Bašarja Al-Asada. V bojih so že uporabili topovske granate, do srede pa je bilo ubitih že šest ljudi, trideset pa jih je bilo ranjenih. Prelivanju sirske državljanske vojne botrujejo religiozni spori med sunitskimi nasprotniki Al-Asada in njegovimi privrženci, ki so tako kot on pripadniki Alavitov, šiitske ločine islama.

Amnesty international opozarja, da Savdska Arabija nadaljuje s praksami smrtne kazni. V začetku tedna so namreč obglavili pet jemenskih državljanov, njihova trupla pa nato križali pred vrati Univerze v Jizanu. Praksa javnega izpostavljanja teles usmrčenih naj bi potencialne prestopnike odvračala od podobnih dejanj.

V Stockholmu so že tretjo noč potekali nasilni izgredi mladine. Sinoči je trideset izgrednikov v revni priseljenski četrti zažgalo vrtec in šolo. Izgredi so sicer izbruhnili po tem, ko je policija ustrelila 69-letnega moškega, ki jim je grozil z mačeto. Švedski premier Fredrik Reinfeldt je mnenja, da zažiganja sosedovega avta ne moremo smatrati kot svobodo govora, ampak zgolj kot huliganstvo, pred nekaj dnevi pa je prav tako povedal, da so nasilni izgredi posledica neuspešne integracije imigrantov. Protiimigrantska švedska demokratična stranka pa izgrede pripisuje kar neodgovorni politiki priseljevanja, hkrati pa so mnenja, da se v revna imigrantska predmestja steka preveč državne pomoči. Leve stranke medtem menijo, da vladajoča politika revni mladini ni uspela zagotoviti dostojne prihodnosti. Pojavljajo pa se tudi kritike rezov v socialne transferje, ki so v zadnjih šestih letih postopno upadali, v švedskih predmestjih pa so se zaradi tega začeli pojavljati naseljenski geti.

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je pozval članice Evropske unije, naj dosežejo ali vsaj ohranijo raznolikost pokojninskih shem. Resolucija je bila podana kot odgovor na belo knjigo Evropske komisije, izdano februarja 2012, poslanci pa predlagajo, naj države ohranijo večstebrne pokojninske sisteme, ki v prvem stebru vključujejo splošne javne pokojnine, v drugem dodatna naložbena poklicna zavarovanja, ki temeljijo na kolektivnih pogodbah na ravni države, sektorja ali gospodarske družbe ali na nacionalni zakonodaji, ter individualne pokojnine v tretjem stebru. Poudarili so vlogo splošnih javnih dobrin, ki v starosti vsem zagotavljajo dostojen standard življenja, in hkrati pozvali k zaščiti instituta pokojnine.

Zaradi krize, ki je prizadela Italijo, vedno več Italijanov še naprej živi pri starših. Okoli 28 odstotkov Italijanov, starih od 35 do 40 let, pa je še vedno odvisnih od "žepnine", ki jim jo dajejo starši. Raziskava, ki jo povzema nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, tudi razkriva, da kar 27 odstotkov mladih zaposlenih Italijanov od staršev prejema dodatno finančno injekcijo. Hkrati se je 51 odstotkov mladih Italijanov izselilo, razlog za to pa je še vedno trajajoča recesija v državi. Brezposelnost med mladimi se je že povzpela na 38,4 odstotka, hkrati ni nobene socialne pomoči ali dodatnih finančnih sredstev za tiste, ki zaslužijo najmanj. Italijanski statistični urad je ob tem objavil, da se je kupna moč v Italiji od lani znižala za 4,8 odstotka. Leta 2012 je 17 odstotkov vprašanih dejalo, da si ne morejo privoščiti, da bi imeli vsak drugi dan obrok z mesom, ribo ali ustrezno zelenjavo. 21 odstotkov pa jih je navedlo, da ne morejo več primerno ogrevati lastnega stanovanja.

Papež Frančišek meni, da so tudi ateisti lahko dobri ljudje, če delajo dobra dela. Izjavo je podal med mašo, kjer je ljudi vseh religij pozval, naj združijo moči. Za vatikanski radio je prav tako povedal, da so odrešeni vsi ljudje – tudi ateisti, saj imamo vsi dolžnost početi dobro, dobro pa je tudi stična točka, na kateri se lahko srečajo vse – še tako raznorodne religije ali svetovni nazori. Papež Frančišek je vseeno poudaril, da ne verjame, da je ateist, kljub temu da tem podaja roko v vidnem odmiku od nazorov svojega predhodnika Benedikta XVI. (izg. Šestnajstega), ki so ga nekatoliki pogosto kritizirali, češ da se v njegovi prisotnosti počutijo kot drugorazredni verniki.

Ministrstva so sinoči prejela predlog za rebalans proračuna, ki predvideva korenite reze v njihove finance. Ministrstvo za zunanje zadeve bi tako izgubilo kar 20 odstotkov svojih sredstev; resorni minister Karl Erjavec temu odločno nasprotuje, po njegovih besedah se bo morala vlada odločiti, ali naj njegovo ministrstvo zapre vrata ali pa skupaj najdejo kompromisno rešitev. Oster je bil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, če bo predlog rebalansa obveljal, se po Pikalovih ocenah v izobraževanju ne bomo mogli izogniti posegom v normative in standarde, kar pa je izjemno slabo sporočilo za bodoče rodove in za upe na nacionalni raziskovalni preboj. Proračunski primanjkljaj je v samo prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za celo leto predviden v višini ene milijarde evrov. Kvota izgube se je tako že dopolnila.

Sindikat vojakov Slovenije napoveduje, da bo na ustavnem sodišču vložil zahtevo za zadržanje zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Opozarjajo namreč, da so bile spremembe zakona sprejete po nezakonitem postopku, saj vlada tega sindikata o zakonskih spremembah ni obvestila, kljub temu da je sredi aprila dosegel reprezentativnost. Pogovarjali smo se s predsednikom Sindikata vojakov Slovenije, Gvidom Novakom:

Izjava se naaja v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj