OFF 2020

Aktualno-politična novica
Eksplozija na letališču v Adnu
31. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Kaj si misliti o obisku zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji?
 / 14. 8. 2020
Evropska unija je včeraj prek video klica po sedmih letih dokončno dorekla investicijski dogovor s Kitajsko. Dogovor bo odpravil omejitve za investiranje evropskih podjetij na Kitajskem na področjih, kot so električna vozila, oblačno računalništvo, finančne storitve in zdravstvo. Po drugi strani se je z dogovorom Kitajska zavezala k trajnemu prizadevanju za ratifikacijo konvencije Mednarodne organizacije dela o boju proti prisilnemu delu, kar je bila ena izmed ključnih zahtev EU v pogajanjih. Na dogovor so se že odzvali tudi člani prihajajoče vlade ZDA, ki menijo, da dogovor le izenačuje evropska podjetja z ameriškimi, ki naj bi enak status že dobila s prvim svežnjem trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko.

Med protestom proti domnevni razširitvi hindujskega templja v severovzhodnem pakistanskem mestu Karak je izbruhnilo nasilje, v katerem je bil tempelj povsem požgan in uničen. Med sprva miroljubnim protestom naj bi organizatorji protesta začeli množico spodbujati k nasilju, kar je vodilo do uničenja enega od štirih najsvetejših hindujskih krajev v državi. Na napad sta se že odzvali pakistanska vlada in policija, ki sta ponoči že izvedli 14 aretacij v povezavi s požigom. Napadi na verske manjšine se tako v Pakistanu in Indiji v zadnjih mesecih stopnjujejo, tudi zaradi vedno ostrejše nacionalistične retorike vlad obeh držav.

Beloruski protesti.
Belorusija, Navalni, Grčija in Turčija ter protest pred azilnim domom v Postojni
 / 25. 8. 2020
Včerajšnji protest proti nasilju nad ženskami v turški prestolnici Ankari, ki so ga sprožili umori 4 žensk v enem dnevu, se je končal z aretacijo sedmih udeleženk. Organizatorke protesta so poudarile, da uradna politika turške države podpira in spodbuja nasilje nad ženskami. Demonstracije se vrstijo od poletja, ko jih je sprožil umor študentke Pinar Gultekin [pinAR GULtekin]. V vladajoči stranki AKP že nekaj časa javno debatirajo o izstopu iz Istanbulske konvencije o preprečitvi nasilja nad ženskami, ki jo je Turčija kot prva na svetu podpisala davnega leta 2011. Po poročanju turškega oddelka Agencije za ženske organizacije Združenih narodov se je nasilje nad ženskami v času epidemije še dodatno okrepilo.

Ob prihodu novoformirane vlade je letališče v Adnu, začasni prestolnici Jemna, včeraj popoldne stresla silovita eksplozija, ki je zahtevala 26 življenj. Tarča napada naj bi bilo letalo, na katerem so potovali novoizvoljeni predsednik vlade in ministri. Vlada se je nato zatekla v predsedniško palačo, kjer so neznani storilci sprožili še eno eksplozijo, ki ni zahtevala žrtev. Glavna frakcija v novi vladi, ki jo podpira Saudova Arabija, je za napad okrivila šiitske hutijevske upornike, medtem ko je južna frakcija, ki jo podpirajo Združeni arabski emirati, obtožila Katar in Turčijo. Državljanska vojna v Jemnu traja že od septembra 2014, ko je šiitsko hutijevsko gibanje, ki ga podpirata Iran in Irak, zavzelo glavno mesto Sanao. Vlada se proti njemu bojuje s podporo ZDA, drugih držav zveze NATO in predvsem Saudove Arabije, katere poseg v vojno je še posebej kontroverzen zaradi številnih orožarskih poslov.

Banjaluški portal kapital.ba poroča, da je bil svetovalcu Janeza Janše Roku Snežiču prepovedan vstop v Bosno in Hercegovino. Med razlogi naj bi bila njegova vpletenost v sheme tako imenovane ‘davčne optimizacije’ prek fiktivnih podjetij, registriranih v Banjaluki. Snežič naj bi bil prav tako povezan s prijedorsko podjetnico Dijano Đujić, ki je SDS pred volitvami posodila 450 tisoč evrov. Mariborski podjetnik pa naj bi se dejansko trenutno nahajal prav v Banjaluki. Povedal je, da je novica o domnevni prepovedi vstopa čista neumnost in da bi prepoved vstopa v državo brez sklepa sodišča bila kršitev njegovih človekovih pravic. Če se novica izkaže za resnično, pravi, da se bo moral “očitno obrniti na Evropsko sodišče za človekove pravice”.

Rešeni nigerijski dečki, Gantarjev odstop in danski da je da
 / 18. 12. 2020
Svet SMC se je po dolgi nočni razpravi odločil, da prvega moža stranke DeSUS Karla Erjavca ne bo podprl za mandatarja. Odločitev stranke SMC ni presenetljiva. Doslej sta tako Igor Zorčič, poslanec SMC in predsednik državnega zbora, ki je Koaliciji ustavnega loka močno nasprotoval, kot predsednik stranke Zdravko Počivalšek že večkrat javno izrazila nezadovoljstvo nad vložitvijo konstruktivne nezaupnice. Po večerni seji je stranka SMC medijem sporočila še, da v luči nenehnih provokacij s strani največje vladne stranke SMC ostaja odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami. Svojo odločitev so utemeljili z izjavo, da sta zajezitev epidemije in družbena, socialna ter gospodarska revitalizacija prioriteta stranke. Za življenja gre.

Vladni govorec Jelko Kacin je sinoči napovedal nove spremembe ukrepov glede zaviranja epidemije. Po novem bo možno prehajati občinske meje, vendar le od poldneva 31. decembra do 20. ure naslednji dan,  še vedno pa ostajata v veljavi tako policijska ura kot prepoved druženja na prostem. Milostljiva vlada je poleg tega sklenila, da so izpolnjeni pogoji za vrnitev otrok s posebnimi potrebami v šolske klopi. Kmalu po tem naj bi tudi začeli razpravo o vrnitvi otrok prve triade osnovne šole v učilnice. Govorec prav tako spominja, da so zaradi epidemije ognjemeti in pirotehnika prepovedani. Verjetno, ker tako in tako v vladi ne morejo mirno spati.

Prispevek so spisali Koruza ter vajenka Urša in vajenec Srđan.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness