18. 7. 2024 – 15.00

OFF ameriškega pomola v Gazi

Audio file
Vir: Get Archive
Audio file
23. 2. 2024 – 17.00
Slovenija – Izrael, tekma, ki se ne bi smela zgoditi

Ameriška vojska je po zgolj 25 dneh delovanja začasnega pomola za dostavo humanitarne pomoči v Gazo tega prenehala upravljati in ga razdrla. Ameriški vojaški uradniki trdijo, da je pomol dosegel svojo nalogo kljub ocenam Združenih narodov, da se 96 odstotkov prebivalcev Gaze sooča z lakoto. Projekt gradnje 350 metrov dolgega pomola, ki ga je predsednik Joe Biden najavil marca letos, je Združene države Amerike stal 230 milijonov dolarjev. Čeprav je pomol začel delovati že maja, je bil operativen manj kot en mesec, saj ga je zaradi slabe pritrjenosti večkrat odneslo na morje. 

Uprava občine Videm v severozahodni Italiji je zavrnila organizacijo oktobrske nogometne tekme med Italijo in Izraelom v sklopu tekem Lige narodov. Pobudo za tekmo je videmskemu županu včeraj sicer predstavil predsednik italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina. 

Južnokorejsko vrhovno sodišče je potrdilo odločitev prizivnega sodišča, ki je razsodilo, da mora Državna služba za zdravstveno zavarovanje istospolnim parom odobriti zavarovalniško kritje partnerja. Sodišče je ugotovilo, da zavračanje teh ugodnosti pomeni predsodek na podlagi spolne usmerjenosti. Razsodba pomeni, da se zunajzakonski partnerji istega spola zdaj lahko prijavijo kot vzdrževani družinski člani pri zdravstvenem zavarovanju svojih partnerjev. Službo za zdravstveno zavarovanje sta sicer leta 2021 tožila dva južnokorejska državljana, potem ko jima je Državna služba za zdravstveno zavarovanje zaradi istospolne zveze ukinila zakonske ugodnosti. Civilna skupnost in poročni obred istospolnega para v Južni Koreji še vedno nista zakonsko priznana.

Bangladeško ministrstvo za informacijsko tehnologijo je iz tako imenovanih varnostnih razlogov med študentskimi protesti začasno ukinilo več mobilnih internetnih storitev. Mobilni internet bo ministrstvo zopet odprlo, ko se bodo razmere, po besedah ministrstva, normalizirale. Bangladeške oblasti so včeraj sicer zaprle vse šole in univerze po državi. Študentje protestirajo proti posebnim kvotam za vladne službe in proti vladnemu študentskemu telesu. Sistem kvot predvideva polovico vladnih služb za posebne skupine, tretjina vseh služb je predvidena za otroke vojnih veteranov, ki so se borili v vojni za neodvisnost od Pakistana leta 1971. Kvote po mnenju študentskih protestnikov favorizirajo podpornike predsednice vlade, Šejk Hasine, ki je na januarskih volitvah osvojila četrti zaporedni mandat. Kvote so bile sicer v veljavi že prej, ukinjene pa so bile leta 2018. Na protestih, ki potekajo od začetka meseca, je v spopadih s policijo umrlo najmanj šest ljudi, čez 500 jih je bilo ranjenih. 

Vir: #RejectFinanceBill2024, twitter
Audio file
26. 6. 2024 – 17.00
Vstaja vseh ljudskih vstaj v Keniji

Represija protestnikov se odvija tudi v Keniji, kjer je policija je prepovedala protivladne proteste v centru prestolnice Nairobi. Na njih so protestniki zahtevali odstop kenijskega predsednika Williama Rute zaradi nove davčne zakonodaje. Policija prepoved utemeljuje z lastnimi trditvami, da so se med miroljubne protestnike infiltrirali pripadniki nasilnih tolp. Na protestih, ki trajajo že mesec dni, so represivni organi proti protestnikom uporabili solzivec. V spopadih med policijo in protestniki je umrlo 50 ljudi, čez 400 jih je bilo ranjenih. Ruto je zakon, ki predvideva zlasti obdavčitev osnovnih življenjskih potrebščin, po začetku protestov prejšnji mesec vrnil v parlamentarno obravnavo s pozivom, naj ga poslanci zavrnejo.

720-članski Evropski parlament je s 410 glasovi za potrdil drugi mandat Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije. Poleg desnosredinske Evropske ljudske stranke, znane kot EPP, so ji podporo že pred tajnim glasovanjem obljubili tudi liberalci iz stranke Renew. Tik pred glasovanjem so svojo podporo kandidatki izrazili tudi Zeleni in Zavezništvo socialistov in demokratov. Von der Leyen je morala za ponovno izvolitev v parlamentu prejeti absolutno večino, kar pomeni, da je morala prejeti najmanj 361 glasov. 

Nova direktorica Slovenske tiskovne agencije, krajše STA, je postala Mojca Prelesnik, ki se ji je včeraj iztekel drugi petletni mandat informacijske pooblaščenke. Nadzorni svet STA je Prelesnik na položaj sicer imenoval že aprila, potem ko je iz osebnih razlogov s položaja odstopil Igor Kadunc. Med imenovanjem in uradnim začetkom opravljanja funkcije je Prelesnik nadomeščala vršilka dolžnosti direktorice Barbara Štrukelj. Na mesto direktorice STA je Prelesnik imenovana za petletni mandat. Mesto informacijske pooblaščenke je Mojca Prelesnik predala Jeleni Virant Burnik. Njo je na položaj na predlog predsednice Nataše Pirc Musar imenoval državni zbor. 

Audio file
3. 4. 2024 – 16.00
Višje plače samo za sodnike in tožilce, ne pa tudi ostale zaposlene iz državne uprave?

Vlada je po seznanitvi z dopolnilno odločbo ustavnega sodišča o ureditvi sodniških plač iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o sodniških in tožilskih plačah. Po mnenju vlade novi zakon sploh ni potreben. Plače za avgust bodo tako sodnikom rednih sodišč kot državnim tožilcem in državnim odvetniškim funkcionarjem izračunali po novi plačni lestvici. Pri izračunu plač bodo upoštevali plačne razrede sodniških funkcij, kot so bili v veljavi v začetku junija 2012, vlada pa bo upoštevala tudi stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin od začetka junija 2012 do konca leta 2023, kar znaša dobrih 26 odstotkov. Vlada je sicer konec maja potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon je predvideval zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede. Sodni svet je ocenil, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja. Ustavno sodišče je lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Za odpravo neustavnosti je zakonodajalcu določilo rok 3. januarja letos, ki ga je vlada zamudila. Zaradi tega so sodniki v začetku leta stavkali.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.