OFF brez diete

Aktualno-politična novica
6. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Madžarski premier Viktor Orban se je le odzval na sobotno manifestacijo antisemitizma v režiji skrajno desne stranke Jobbik, ko je kakih petsto posebnežev v Budimpešti spet iskalo in našlo krivca za vse svoje težave v sionizmu in boljševizmu. Na včerajšnjem odprtju Svetovnega judovskega kongresa se je zavzel za ničelno toleranco do antisemitizma. Poudaril je, da nova madžarska ustava ščiti tako Jude kot druge manjšine, obljubil pa je tudi vpeljavo spominskega dneva na holokavst v šole in ustanovitev spominskega centra. Razloge za pojav antisemitizma je Orban našel v trenutni evropski gospodarski krizi, nič pa ni omenil politike svoje stranke in vlade, zaradi katere se privzdigujejo obrvi širom Evrope.

Orbanov govor ni prepričal niti udeležencev kongresa, ki so obžalovali, da ni izpostavil nobenega od zadnjih antisemitskih oziroma rasističnih incidentov in da se ni jasneje distanciral od stališč skrajne desnice. Nekdanji premier Ferenc Gyurcsany je med govorom zapustil dvorano, nasledniku pa očital laganje, saj naj bi antisemitizem in antisemite izkoristil za izgradnjo svoje lastne moči.

V Münchnu se je s tritedensko zamudo začelo sojenje edini preživeli pripadnici nemške neonacistične skupine Nacionalsocialistično podzemlje Beati Zschäpe. Tridesetletnica je obtožena sostorilstva pri umoru osmih ljudi s turškimi koreninami, grškega priseljenca in policistke, soudeležena pa naj bi bila tudi pri petnajstih oboroženih ropih. Po enem od ponesrečenih ropov je policija našla trupli drugih dveh članov celice, ki naj bi storila samomor, Beate pa se je predala. Družbo na zatožni klopi ji delajo še štirje domnevni pomagači, ki so med letoma 2000 in 2007 asistirali skupini, med njimi je tudi predstavnik desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemčije Ralf Wohlleben.

Sojenje spremlja obilica medijskega in siceršnjega kravala. Za tritedensko zamudo so poskrbeli turški mediji, ki so se pritožili na razporeditev sedežev v dvorani, namenjenih medijem. Pred sodiščem različna združenja, med njimi veliko turških, protestirajo proti desničarskemu nasilju in rasizmu. Priseljence je že prej razjezilo tudi dejstvo, da je policija dolgo storilce iskala znotraj turške mafije, zaradi česar je bila deležna kritik, da je slepa za desničarski ekstremizem. Zaradi afere naj bi bil zato po izbruhu afere prisiljen odstopiti tudi šef nemške obveščevalne službe.

Po tematski liniji se selimo v Bangladeš, kjer se v glavnem mestu Daki nadaljujejo včeraj začeti spopadi med policijo in skrajnimi islamisti, ki zahtevajo zakon proti blasfemiji. Več kot deset tisoč mobiliziranih policistov je sicer očistilo glavno mestno ulico, vendar so se spopadi, v katerih naj bi bilo ubitih več kot dvajset ljudi, preselili v stranske ulice. Na čelu versko gorečih protestnikov je novokomponirana verska skupina Hifazat, ki zahteva smrtno kazen za vse, ki bi žalili islam, in poziva k zavrnitvi „antiislamske politike“, pod čemer razume promoviranje spolne enakopravnosti. In še detajl za ljubitelje ideološkega marketinga: vzklikajo se gesla, tako tista najbolj običajna „Alah je največji!“ kot tudi „Ateiste je treba obesiti!“.

Zimzelena Carla del Ponte, članica komisije Združenih narodov, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, je za švicarski radio izjavila, da obstajajo konkretni sumi o koriščenju kemičnega orožja s strani sirijskih upornikov. Do podatkov o uporabi živčnega plina sarin naj bi se komisija dokopala med pogovori z žrtvami napadov, ki se zdravijo v sosednjih državah, in z njihovim zdravniškim osebjem. Na morebitno uporabo kemičnega orožja v sirijskem konfliktu kot dejanja, ki bi šlo čez vse meje, je večkrat opozorila tudi administracija Združenih držav Amerike. Predsednik Barack Obama je prejšnji teden izjavil, da obstajajo dokazi o uporabi takšnega orožja, ni pa popolnoma jasno, kdo naj bi ga uporabil.

Za danes napovedana izredna seja Državnega zbora, na kateri naj bi poslanci odločali o ustavnih spremembah referendumske ureditve, je odložena. Tako so se odločili včeraj na sestanku parlamentarnih strank, medtem ko ostaja nejasna usoda za jutri napovedane seje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Čaka se na stališče poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Kljub političnemu preigravanju v parlamentu pa se bo vseeno zgodila prva izredna Skupščina ljudstva v organizaciji vstajniškega gibanja. Odločen NE spreminjanju ustave naj bi bil izrečen v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ob šestnajsti uri. Govori Vesna Bukovec iz Mreže za neposredno demokracijo:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Kakšna bosta format in scenosled skupščine?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

V predpoletnem bombardiranju s kultom všečno oblikovanega telesa si mednarodni dan brez diete zasluži pozornost. Predstavnice društva Ženska svetovalnica so ob tej priložnosti izdale letake na temo motenj hranjenja in dneva brez diet, ki ga delijo mimoidočim v nekaterih mestih. Poleg letaka se po besedah Ane Ziherl, svetovalke in vodje programa za pomoč pri motnjah hranjenja, najde prostor tudi za bombonček s sporočilom, da sladkor v zmernih količinah vendarle ni najhujše zlo.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Kaj pa uredniška politika mnoštva revij in drugih medijskih prispevkov, ki se pod kapitalsko pretvezo prodajajo kot ženski mediji? Obstajajo strategije upora popredmetenju ženskega telesa?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness