OFF Brezja

Aktualno-politična novica
18. 8. 2020 - 15.00
 / OFF

Kanadski finančni minister Bill Morneau je danes ponoči odstopil. V izjavi za javnost je kot razlog za odstop navedel svojo kandidaturo za generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, a v ozadju odstopa sta spor s predsednikom vlade Justinom Trudeaujem in afera dobrodelne organizacije WE charity. Fundacija je bila letos izbrana za upravljanje obsežnega, 900 milijonov dolarjev vrednega programa pomoči študentom med pandemijo, za kar bi dobili dobrih 50 milijonov dolarjev. Kmalu po objavi sodelovanja pa so v javnosti zaokrožili podatki o številnih ugodnostih in nagradah ter poslovnem sodelovanju med člani vlade in fundacijo. Največ prahu so dvignila potovanja v Afriko in Latinsko Ameriko, ki jih je dobrodelna organizacija krila članom vladajoče Liberalne stranke, med katerimi je tudi Morneau.

Vroče pa ni le v sobanah kanadske vlade, ampak tudi pri njihovih južnih sosedih v Združenih državah Amerike. V najbogatejši ameriški zvezni državi Kaliforniji so podjetja za dobavo elektrike sporočila, da ne morejo več slediti porabi, zato so uvedla vsakodnevne enourne izklope elektrike za svoje uporabnike. Povečanje rabe energije zaradi klimatskih naprav in težave z dobavo so v državi povzročili hud primanjkljaj energije, ki ob viških porabe znaša že 4400 megavatov, kar je dvakratnik celotne slovenske porabe električne energije. Nenapovedane in neusklajene ustavitve dobave elektrike so razjarile prebivalce, ki razmere primerjajo z energetsko krizo, ki jo je v državi pred 20 leti povzročila deregulacija energetskih podjetij. Na odklope elektrike se je že odzval tudi guverner Gavin Newsom, ki je za težave okrivil slabo pripravljenost upravljalcev električnega omrežja. Po njegovem mnenju se takšni odklopi za državo, kot je Kalifornija, preprosto ne spodobijo.

Najmanj nespodobni pa so tudi pranje denarja in druge oblike finančne goljufije. Nemški urad za preiskovanje takšnih oblik nečistoč FIU je v poročilu objavil, da se je število primerov pranja denarja in financiranja terorističnih organizacij v letu 2019 v primerjavi z letom 2018 povečalo za 50 odstotkov. Povečanje števila primerov na 115 tisoč je posledica strožje zakonodaje in nadzora nad finančnim poslovanjem nemških pravnih subjektov, ocenjujejo v uradu. Novembra so v Nemčiji namreč po seriji finančnih škandalov, ki so pogosto vključevali največje nemške banke, predvsem Deutsche Bank, sprejeli nov sveženj zakonov o finančni goljufiji. Nemško finančno upravo medtem pretresa nov primer koruptivnega delovanja uslužbencev državnih finančnih nadzornih organov. Dobra petina uslužbencev državnega bančnega nadzornega organa BaFin je bila po lastnih podatkih urada namreč aktivnih borznih akterjev, pogosto pri delnicah podjetij, zoper katera urad presenetljivo ni uvedel nadzora. Kako prikladno ...

Sodišča pa so odločila o vpletenosti gibanja Hezbolah in sirske vlade v uboj vplivnega sunitskega milijarderja in nekdanjega predsednika vlade Rafica Haririja leta 2005. Hariri, ki je do leta 2004, ko je odstopil, vodil več vlad, je bil med najbogatejšimi ljudmi na Bližnjem vzhodu in tesen zavetnik ZDA v Libanonu. Njegov umor leta 2005, ko je umrl v samomorilskem bombnem napadu, je sprožil val protestov, ki je iz Libanona izgnal sirsko vojsko in povzročil menjavo oblasti. Za njegov umor so njegovi podporniki obtožili gibanje Hezbolah in sirsko vlado, čeprav sta oba vpletenost zanikala. Mednarodni tribunal v Haagu je danes v sodbi petim sodelavcem gibanja Hezbolah tem zanikanjem pritrdil ter sirsko vlado in vodstvo gibanja Hezbolah opral vpletenosti v napad. Čeprav se sodišče strinja z tožilstvom, da sta tako Hezbolah kot sirska vlada imela motiv za umor, ni nobenega dokaza, da bi bila v umor vpletena. Hariri je imel poleg tega v Libanonu veliko sovražnikov, ki bi po mnenju sodišča lahko izvedli napad.

Andraž Teršek je odstopil od ustavne pritožbe, ki jo je vložil zaradi zavrnitve svoje kandidature za ustavnega sodnika. Teršek je pritožbo vložil potem, ko poslanci na tajni seji niso potrdili kandidature. Kot neustavno je v pritožbi označil tako možnost oddaje neveljavne glasovnice kot tajnost glasovanja samega. Za odstop od pritožbe se je odločil, ker ocenjuje, da sodišče njegove pritožbe ni obravnavalo absolutno prednostno, kot je zahteval. Zaradi tega meni, da pritožba ne bo ustrezno obravnavana do poteka postopkovnega roka za novo kandidaturo za ustavnega sodnika, ki se izteče 11. septembra. Ker noče otežiti prijavnega postopka novim kandidatom, se je zato odločil, da kandidaturo umakne. 

Nejasnosti glede prihodnjih vladnih ukrepov za preprečitev širjenja virusa je nekoliko razjasnila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ministrica je potrdila, da se bodo po načrtih ministrstva 1. septembra v šolske klopi vrnili vsi učenci in dijaki. Vrnitev k pouku bo potekala po tako imenovanem načrtu B, ki predvideva vrnitev vseh učencev ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Ministrica je sicer pustila odprto možnost za zaostritev pogojev po tako imenovanem načrtu C, ki predvideva polovični obisk šol. V Googlovi spletni trgovini si medtem lahko uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Android naložijo novo vladno aplikacijo za spremljanje okužb. Ta se bo prek povezave bluetooth povezala z bližnjimi telefoni, ki imajo naloženo isto aplikacijo, in vam povedala, ali ste bili v stiku z osebo, ki se je v aplikaciji označila za okuženo.

Pri Olimpiji Ljubljana, slovenskem nogometnem prvoligašu in enem izmed letošnjih slovenskih predstavnikov v nogometnih evropskih tekmovanjih, pa so se očitno odločili, da pri naslednjem streljanju enajstmetrovk ne bodo potrebovali božje pomoči. V odprtem pismu na svoji spletni strani so se namreč obregnili ob tako imenovani verski dogodek na Brezjah, ki naj bi bil dokaz za dvojne standarde pri uveljavljanju protikoronskih varnostnih ukrepov. V klubu zaradi pozitivnih testov peščice igralcev velja karantena, kar pomeni, da zdravi, neokuženi igralci kljub negativnim testom ne smejo skupaj trenirati. V klubu so prepričani, da odgovorni, predvsem NIJZ, s tem delajo nepopravljivo škodo klubu in celotnemu slovenskemu nogometu, saj se ne morejo pripraviti na prihajajoče državno prvenstvo in nastope na evropskih tekmovanjih. Odgovorne so pozvali, da preučijo ukrepe, ki so jih na verskem dogodku na Brezjah sprejeli odgovorni, saj so prepričani, da lahko manj kot 20-članska nogometna ekipa spoštuje enaka pravila kot več kot 3000 vernikov, ki mestoma niso nosili mask in spoštovali zahtevane varnostne razdalje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness