24. 9. 2012 – 14.00

OFF Črnogorskih prevar

Audio file

Zloglasna tovarna Foxconn Technology v Taiyuanu na severu Kitajske je vsled razgrajanja in uničevanja infrastrukture začasno prekinila obratovanje. V tovarni, ki zaposluje 79 tisoč ljudi, naj bi se 2000 ljudi sprlo, 40 naj bi bilo ranjenih. Na Sina Weibo, kitajskem hibridu Twitterja in Facebooka, so se sprva pojavile informacije, da je bil razlog za izgred fizični obračun varnostnika z delavcem, a so kasneje vpis izbrisali, prav tako so bile cenzurirane fotografije, ki so pričale o razdejanju v tovarni. Foxconn trdi, da je razgrajanju botroval osebni spor, a na že prej omenjenem družbenem omrežju trdijo, da je do tega prišlo zaradi slabih delovnih razmer. Spomnimo, v tovarni, kjer so nadure malodane obvezne in neplačljive, je prišlo do množičnih samomorov, ki jih je vodstvo tovarne razrešilo z namestitvijo mrež pod stanovanjskimi objekti.

Oblasti v Iranu so obvestile, da nameravajo vzpostaviti  domači in od tujine izolirani internet, kmalu zatem pa bodo blokirani iskalniki, kakršen je Google. Doslej je Iran imel sistem filtriranja internetnih strani, a so ga mnogi uporabniki ugnali, zato namera po vzpostavitvi popolnoma samostojnega sistema, ki naj bi bil dovršen do marca prihodnje leto. 

Na parlamentarnih volitvah v Belorusiji je slavil predsednik države Aleksander Lukašenko, saj so bili zmagoviti le njegovi privrženci, medtem ko po neuradnih podatkih opozicija ni osvojila niti enega mandata v 110-članskem parlamentu. Opozicija trdi, da so volitve ponarejene, da je bila udeležba 38- in ne 74,3-odstotna kot trdi volilna komisija, medtem pa Lukašenko opozarja na možne izgrede, češ, citiramo: „Kot veste, se je glavni šov pri nas začel šele po volitvah, upam, da nas teh tokrat bog obvaruje,“ konec citata.

Ne bog, ampak volilna prevara pa naj bi omogočila oblasti v Črni gori ponovno zasesti vodilni položaj po parlamentarnih volitvah 14. oktobra. Mreža za afirmacijo nevladnega sektorja v Črni gori, krajše MANS, je ugotovila, da je v razvidu volilnih upravičencev kar 20 tisoč fantomskih. Kako so to ugotovili, nam pojasni direktorica MANS-a Vanja Ćalović:

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

Kakšna je bila reakcija oblasti in volilne komisije?

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

Gre za sistemsko ali namerno napako? Nadaljuje Ćalović.

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

V Evropo, natančneje k evroskeptikom. Velika Britanija in Kanada načrtujeta vzpostavitev skupne diplomatske mreže v državah, ki jih trenutno ne pokriva ne ena ne druga država. Britanski zunanji minister je ob napovedi namere spomnil na lanski nagovor ministrskega predsednika Davida Camerona kanadskim parlamentarcem, v katerem je povedal sledeče, navajamo: „Smo dva naroda, a pod isto krono in združeni pod en nabor vrednot,“ konec navedka. Skupni diplomatski mreži botruje vsesplošna varčevalna vnema, a tudi odklonilni odnos Konservativne stranke na britanskem otočju do Evropske službe za zunanje delovanje, vzpostavljene leta 2010, ki naj bi v tujini pokrivala podobne vsebine kot veleposlaništva nacionalnih držav.

V Rimu bo danes v okviru notranjega ministrstva potekala prva seja vladnega omizja o vprašanjih Slovencev v Italiji na kateri bo govora predvsem o vprašanju finančnih sredstev za manjšinske ustanove. Več o dogodku nam bo povedala članica italijanskega parlamenta Tamara Blažina:

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

Koncem prejšnjega tedna je bila ustreljena volkulja Tia, enajsta od dvanajstih predvidenih za letošnji zakoniti odstrel. Sicer naj bi na slovenskem prebivalo med 32 in 43 volkov. Zaradi strahu pred napadi na drobnico se je letos lov podaljšal za mesec dni, a v septembru prvič poskusno le na pašnikih, saj, kot trdijo strokovnjaki, odstrel volka ne vpliva na plenjenje živine, z ukrepom pa želijo vplivati na vedenje volka. Več nam bo povedal Ivan Kos z Biotehniške fakultete in vodja projekta Slowolf.

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

Kaj so želeli doseči z ukrepom, ki zadnji mesec lov na volka dovoljuje le na pašnikih?

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje

Na ministrstvu za okolje in prostor ravno poteka seja širše delovne skupine o dotični problematiki, na kateri si strokovnjaki  želijo lansko število za odstrel znižati na 10 oziroma 9.

Dodaj komentar

Komentiraj