OFF danskega praznika

Aktualno-politična novica
7. 2. 2023 - 15.00
 / OFF

Kolumbijska vlada je predstavila dobrih 230 milijard evrov vreden štiriletni načrt socialnih in gospodarskih investicij. Cilj načrta je zmanjšanje števila prebivalcev, živečih v skrajni revščini, pod deset odstotkov. To bi dosegli predvsem z razdelitvijo skoraj treh milijonov hektarjev zemlje revnejšim kmetom. Gre za Slovenijo in pol zemlje. Po pojasnilu na spletni strani kmetijskega ministrstva namerava vlada zemljo vzeti tistim, ki so jo pridobili ilegalno. 

Dve operativni vladi, ena v Tripoliju, druga v Tobruku
 / 3. 3. 2022

Evropska komisija je libijski obalni straži izročila prvega od petih novih patruljnih čolnov, s katerimi bo straža beguncem preprečevala prehod Sredozemskega morja. Evropska unija je pošiljko označila za ukrep, ki bo reševal življenja, kljub temu da beguncem ob vrnitvi v Libijo grozijo preganjanje, mučenje ali suženjstvo. Sredstva za čolne je Unija dobila iz proračuna za upravljanje meja, ki je del kriznega sklada Evropske unije za Afriko. O nadaljnjem prizadevanju zaustavitve prehodov beguncev iz severne Afrike bodo ta teden govorili tudi na vrhu predstavnikov držav Evropske unije.

V Franciji poteka tretji stavkovni dan proti predlagani pokojninski reformi. Zaradi stavke v dveh jedrskih in več termoelektrarnah se je oskrba z električno energijo znižala za 4 odstotke. Medtem francoska narodna skupščina razpravlja o pokojninski reformi, za katero poskuša predsednik Emmanuel Macron pridobiti podporo predvsem od Republikancev, saj vladajoča koalicija nima večine. Osrednji del reforme predvideva zvišanje upokojitvene starosti za dve leti.

Danski obrambni minister Jakob Ellemann-Jensen je vzel bolniški dopust za nedoločen čas. Razlog naj bi bila utrujenost. Bolniško je minister vzel po protestih proti ukinitvi dela prostega dne z namenom financiranja obrambnega proračuna. Prek 50 tisoč Dancev je šlo na ulice, ker je vlada napovedala ukinitev krščanskega praznika in dela prostega dne, uvedenega leta 1686. Praznik dneva velike molitve, ki pade na četrti petek po veliki noči, je bil uveden prav z razlogom oklestenja števila manjših verskih praznikov, ki so od tedaj vsi združeni na isti dan. Vlada ukinitev praznika predlaga, da bi povečala davčne prihodke, z njimi pa povečala obrambni proračun. Poleg ukinitve dela prostega dne bi z reorganizacijo javne uprave zmanjšali število zaposlenih za 2700 javnih uslužbencev. 

O trenutni eskalaciji na Kosovu
 / 14. 12. 2022

Kosovski predsednik vlade Albin Kurti in srbski predsednik Aleksandar Vučić sta se ločeno sestala s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom. Kurti je po sestanku dejal, da sprejema predlagani predlog Evropske unije za normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo. Po besedah Kurtija je francosko-nemški predlog dobra osnova za prihodnje pogovore. Načrt vključuje tudi delno avtonomijo večinsko srbskih občin na Kosovu, za kar je Kurti predstavil šest pogojev. Predlog, ki ni uradno objavljen, naj ne bi predvidel srbskega priznanja Kosova ali srbske zaveze po umiku blokade vstopa Kosova v mednarodne institucije. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srečanje z Lajčakom ocenil kot dobro in odprto, kasneje pa je zatrdil, da lahko o priznanju Kosova samo sanjajo. Vučić je na ponedeljkovi seji vrha Srbske napredne stranke tudi napovedal možnost predčasnih parlamentarnih volitev, ki bi bile že septembra. Kot je dejal, se je pripravljen znova potegovati za premiersko funkcijo, ki jo je pred prevzemom predsedniške že opravljal. Za predčasne volitve je zdaj kriva kar Socialistična stranka Srbije, ki se je kljub temu, da je del vladajoče koalicije, po mnenju Vučića začela podrejati opoziciji.

Premier Robert Golob je državnemu zboru za notranjega ministra predlagal Boštjana Poklukarja. Ministra je Golob moral predlagati po decembrskem odstopu Tatjane Bobnar, ki je premieru očitala politične pritiske na kadrovske odločitve v policiji. Odkar je Lista Marjana Šarca postala del Gibanja Svoboda, je član Svobode tudi Poklukar. Magistrsko nalogo z naslovom Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij je Poklukar napisal pod mentorstvom Damirja Črnčeca. Nekdanji operativec Janeza Janše in šef obveščevalne agencije je nato pristal pod okriljem Marjana Šarca. Notranji minister je bil Poklukar že v vladi Marjana Šarca, ko je strumno nadaljeval s politiko izvajanja pushbackov na slovenski južni meji. To je povedal tudi sam ob obisku Ilirske Bistrice julija 2019.

Izjava

Tatjana Bobnar je obljubljala migracijsko in azilno politiko, ki bo spoštovala človekove pravice. Prav tako je obljubila odstranitev ograje in žice na južni meji. Poklukar pa je maja 2019, ko je bil minister, postavljal dodatno ograjo.

Izjava

Do konca decembra lanskega leta je vojska odstranila slabih 18 odstotkov žice in dobre 4 odstotke ograje, ki so jo porušile poplave. Novembra so na ministrstvu objavili javno naročilo za odstranitev ograje. 23. januarja so v času začasnega ministrovanja Sanje Ajanović Hovnik že izbrali izvajalca. Izbrali so podjetje Minis, pri katerem bodo ograjo odstranili v zameno za sedem milijonov evrov. Tako bo ograjo odstranjevalo isto podjetje, ki jo je postavilo. 

Dve leti po evikciji Avtonomne tovarne Rog
 / 18. 1. 2023

Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na zastrupitev delavcev na gradbišču Centra Rog. Na gradbišču je v soboto okrog osme zvečer prišlo do delovne nesreče, v kateri se je več delavcev zastrupilo z ogljikovim monoksidom. To, da so bili delavci na gradbišču v soboto zvečer, je kršitev gradbene pogodbe med občino in izvajalcem del. To je priznal tudi Janković in napovedal sledeče ukrepe:

Izjava

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je predstavil načrt za vzpostavitev sistema, ki bi vsako leto zagotovil tri tisoč novih javnih stanovanj. Sicer je novopečeni minister zatrdil, da bodo z ukrepi začeli že letos, a je 100 milijonov sredstev iz državnega proračuna napovedal za leto 2026. 

Izjava

OFF je pripravil vajenec Tilen, mentoriral je Martin.

Foto: © News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0), flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness