OFF Evropski super ligi

Aktualno-politična novica
21. 4. 2021 - 15.00
 / OFF

Porota v Minneapolisu je Dereka Chauvina, zdaj že nekdanjega, odpuščenega policista, spoznala za krivega smrti Georgea Floyda v vseh treh točkah obtožnice. Ta ga je bremenila uboja ter nenamernega in nenaklepnega umora. Slednji velja za najresnejše kaznivo dejanje med točkami obtožnice, za katero je zagrožena kazen 40 let zapora. Kakšna bo izrečena kazen, bo znano v roku osmih tednov. George Floyd je umrl 25. maja lani, potem ko ga je Chauvin devet minut in 29 sekund s kolenom na vratu pritiskal k tlom in ga tako zadušil. Trem policistom, ki so prisostvovali aretaciji Floyda, bodo zaradi obtožb sodelovanja pri umoru sodili v ločenih postopkih. Na Chauvinovo obsodbo se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu, za katerega je dejal, da je “madež na duši [ameriškega] naroda”.

Projekt nogometne Evropske superlige, krajše ESL, se bo očitno končal, še preden se je sploh začel, vsaj v prvotno zamišljeni sestavi. Vseh šest angleških ustanovnih klubov, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham, je sinoči uradno sprožilo postopke za izstop iz ESL, sledila pa sta jim še dva italijanska in španski ustanovni klub, AC Milan in Inter Milan ter Atletico Madrid. V ekspresnem razvoju dogodkov, ko so ključni akterji drug za drugim začeli obračati plošče, je kot zadnji skorajšnje sesutje projekta samega vase priznal podpredsednik ESL in predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki je na vprašanje, ali lahko tekmovanje izpeljejo s tedaj še petimi ali šestimi pridruženimi ekipami, dejal:

Izjava

V predhodni izjavi, objavljeni ponoči, so v ESL sicer še vztrajali, da bodo glede na okoliščine razmislili o preoblikovanju projekta, saj trenutni status quo evropskega nogometa potrebuje spremembo, in da obstoječi sistem ne deluje.

Za pohlepne klube oziroma njihove lastnike prihaja čas kesanja. Ob morebitnih sankcijah, ki visijo nad njimi, bodo poskušali oprati svoje dobro ime pred navijači. Tako je Liverpoolove odpuščanja prosil John W. Henry, ameriški lastnik kluba iz Merseysida.

Izjava

Navijačev zaenkrat še niso slišali oziroma uslišali v Juventusu, Real Madridu in Barceloni, ki za zdaj ostajajo del ESL.

Le nekaj ur po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ki so v Čadu potekale 11. aprila, je čadska vojska sporočila, da je 68-letni predsednik Idriss Déby podlegel poškodbam, ki jih je minuli konec tedna utrpel v spopadih z uporniki Fronte za spremembe in soglasje v Čadu, bolj znane pod kratico FACT. Déby je, kot so pokazali rezultati, na volitvah sicer osvojil 80 odstotkov glasov in s tem že šesti zaporedni predsedniški mandat. Predsedniško funkcijo je opravljal vse od leta 1990, ko je oblast prevzel z državnim udarom. Čad bo ob razpuščeni vladi in parlamentu prihodnjih osemnajst mesecev vodil vojaški svet na čelu z Mahamatom Idrissom Débyjem Itnom, 37-letnim generalom in sinom pokojnega predsednika.

Nemško ustavno sodišče je zavrglo zahtevo za zadržanje ratifikacije sklepa Sveta Evropske unije o sistemu lastnih virov. Tega morajo države članice EU ratificirati za začetek izvajanja ključnega dela 750 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje po pandemiji COVIDA-19. Ustavno sodišče je ocenilo, da je možnost za uspeh ustavne presoje znatno nižja od potencialne škode, ki bi nastala z zadržanjem. Sklep Sveta Evropske unije o sistemu lastnih sredstev, ki je podlaga za zadolževanje Evropske komisije v imenu članic, sta marca potrdila spodnji in zgornji dom nemškega parlamenta, a je, preden bi zakon podpisal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, pet posameznikov na ustavno sodišče v Karlsruheju vložilo ustavno pritožbo z zahtevo po začasnem zadržanju izvajanja zakona, ki je bila sedaj zavržena. Preiskava, tako sodišče, ni razkrila visoke verjetnosti, da bi z izvajanjem zakona Nemčija kršila temeljna pravna načela, bodo pa argumente iz pobude še nadalje preučili.

Ostajamo v Nemčiji. Tamkajšnje obrambno ministrstvo je sporočilo, da se bo nemška vojska iz Afganistana umaknila hitreje, kot so sprva načrtovali. 1100 vojakov bo državo zapustilo do 4. julija, torej dober mesec prej, kot je doslej napovedovala nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer. Odločitev  sledi posvetovanjem članic zveze Nato, ki preučujejo izzive in posledice umika Natovih enot iz Afganistana, od koder se bo do 11. septembra, 20. obletnice terorističnih napadov na “dvojčka”, popolnoma umaknila tudi ameriška vojska.

Na Univerzi v Ljubljani danes poteka drugi krog volitev za rektorja za mandatno obdobje 20212025. Študentje lahko še do 16. ure prek spleta oddamo svoj glas bodisi za Igorja Papiča, trenutnega rektorja in rednega profesorja na Fakulteti za elektrotehniko, bodisi za Gregorja Majdiča, rednega profesorja na Veterinarski fakulteti. Ob tem naj opozorimo, da je skupna vrednost študentskih glasov enaka petini vseh na volitvah oddanih glasov.

Joc Pečečnik je danes razkril svoje načrte glede Plečnikovega stadiona za Bežigradom, ki ga ima v lasti skupaj z Mestno občino Ljubljana in Olimpijskim komitejem Slovenije. Kot je povedal, od projekta ne odstopa, prav tako pa v projektu, kljub drugačnim navedbam v preteklosti, ostaja Olimpijski komite. Obnova bo sedaj za nekaj časa potisnjena v še globlje mirovanje, medtem pa se bo Pečečnik posvetil sodnim postopkom, med drugim tudi kazenski ovadbi ministra za kulturo Vaska Simonitija. Več v OFFsajdu ob 17. uri.   

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness