27. 6. 2024 – 15.00

OFF faliranih pučistov

Audio file
Vir: Fernando6718 (Wikimedia, Creative Commons)

Bolivijski vojaki pod poveljstvom generala Juana Joséja Zúñige so zasedli predsedniško palačo in trg pred njo v prestolnici La Paz, vendar so se le nekaj ur zatem umaknili. Predsednik Luis Arce je med vdorom vojske v palačo iz nje v video nagovoru državljane pozval, naj se organizirajo za boj proti državnemu udaru. Protestniki so nato blokirali ceste proti trgu, Delavska centrala Bolivije – največji sindikat v državi – pa je razglasila stavko. Nadzor nad prizoriščem je po umiku vojske prevzela policija in generala Zúñigo aretirala. Po aretaciji je Zúñiga izjavil, da mu je igranje državnega udara naročil predsednik, da bi si dvignil popularnost. General Zúñiga je sicer v ponedeljek zagrozil, da bo aretiral nekdanjega predsednika Eva Moralesa iz stranke Gibanje za socializem, če bo na naslednjih predsedniških volitvah ta ponovno kandidiral. Predsednik Luis Arce iz iste stranke je Zúñigo po tej grožnji razrešil s položaja poveljnika kopenske vojske. Arce je zmagal na bolivijskih volitvah leta 2020 po padcu pučistične vlade Jeanine Áñez, na katerih je kandidiral kot kandidat Gibanja za socializem.

Audio file
23. 10. 2020 – 17.00
Volitve v Boliviji, na katerih je zmagal MAS

Okrožno sodišče v New Yorku je nekdanjega predsednika Hondurasa Juana Orlanda Hernándeza obsodilo na 45 let zapora za sodelovanje v trgovini z mamili. Sodišče je Hernándeza spoznalo za krivega sprejemanja podkupnin v zameno za zaščito pošiljk kokaina v Združene države. Več obsojenih tihotapcev je pričalo, da so podkupili Hernandéza, ta pa trdi, da je v resnici vodil protimamilarsko politiko in da so tihotapci pričali proti njemu zaradi maščevanja. Ameriško zvezno tožilstvo v New Yorku je preiskavo zaradi vpletenosti v mamilarske posle proti takratnemu predsedniku Hondurasa sprožilo leta 2015 in po koncu njegovega mandata leta 2022 zahtevalo njegovo izročitev, nakar se je predal sam.

Ameriško konservativno vrhovno sodišče je odločilo, da državni uslužbenci funkcionarji smejo prejemati darila za svoje odločitve. Vrhovno sodišče je odločalo o primeru Jamesa Snyderja, župana mesta Portage v Indiani, ki je po nakupu petih tovornjakov za občino v vrednosti okrog milijona evrov od podjetja prejel 10 tisoč evrsko nagrado. Župan je trdil, da je šlo za plačilo za svetovanje, zvezno tožilstvo pa ga je obtožilo korupcije. Po mnenju konservativne večine na vrhovnem sodišču v tem primeru ni šlo za podkupnino, katere namen bi bil vpliv na odločitev, ampak za zahvalo, saj je župan denar prejel po odločitvi.

Vir: Evropski parlament
Audio file
10. 6. 2024 – 17.00
Po evropskih volitvah in razpustitvi francoskega parlamenta

Francosko ministrstvo za notranje zadeve je ukazalo razpustitev več skrajno desničarskih skupin. Kot razlog na ministrstvu navajajo spodbujanje sovraštva in tveganje nasilja teh skupin ter sporočajo, da so proti njim sprožili preiskave. Med prepovedanimi so nekatere muslimanske skupine in fašistično študentsko združenje iz Pariza Groupe Union Défense, katerega člani so podprli neformalno voditeljico Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Ukaz o razpustitvi teh skupin je ministrstvo izdalo štiri dni pred prvim krogom predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je predsednik Emmanuel Macron razpisal po porazu njegove renesančne stranke na evropskih volitvah.  

Audio file
23. 11. 2023 – 0.05
Nočni program o genocidu v Gazi

Izraelska vojska je bombardirala stanovanjski naselji Šudžaja in Sabra v mestu Gaza na severu okupirane enklave, nakar je vanju vdrla s tanki. Prebivalstvu je ukazala beg v južni del mesta, kamor pa so tanki cesto že blokirali. Vojska bombardira tudi begunsko taborišče Burejdž v osrednji Gazi in mesto Rafa od meji z Egiptom. Na Zahodnem bregu je okupatorska vojska ponoči aretirala okrog 28 ljudi, največ v Dženinu.

Svet Radiotelevizije Slovenija je sprejel poziv vladi za dvig RTV prispevka. Prispevek trenutno znaša 12,75 evra na mesec, svet pa je vlado pozval, naj ga zviša na 14 evrov mesečno od začetka naslednjega leta, torej za deset odstotkov, kar je najvišje možno zvišanje. S tem bi prispevek manj kot tretjinsko uskladili z inflacijo od leta 2012, ko je bil prispevek nazadnje dvignjen, je dejal predsednik sveta Goran Forbici. Poziv vladi je prebral njegov pobudnik in član sveta Tadej Troha.

Izjava

Sočasno z novinarsko konferenco sveta RTV so svojo novinarsko konferenco pred stavbo javne radiotelevizije organizirali upokojenci Pavla Ruparja, ki so premierja Roberta Goloba pozvali nasprotno, naj RTV prispevek ukine.

Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo državljanke Irana, ki ji je ena od slovenskih bank zavrnila odprtje transakcijskega računa. Banka ji je odprtje računa zavrnila zaradi državljanstva, pri čemer se je sklicevala na ameriške sankcije proti Iranu, ki jim Slovenija sledi. Zagovorniku je banka pojasnila, da se le z zavrnitvijo odprtja računa lahko izogne tveganju financiranja terorizma in pranja denarja ter prepreči, da bi ameriške banke z njo prekinile sodelovanje. Zagovorniku banka ni predložila dokazil, da ji sankcije proti Iranu ali pogodbe s tujimi bankami nalagajo onemogočanje odprtja računa vsem državljanom Irana. Po mnenju zagovornika zavrnitev ni bila edina možnost in bi banka sporne transakcije lahko preprečila z nadzorom poslovanja konkretne stranke.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Anonimnež / 27. Junij 2024 / 19.30

Spet puročate o vsem, razen o narbul bistvenjih stvareh nje.

Novinarski kolega je spisal odprto pismo Nataši Pirc Musar, ki se gre jutri v Kijev vreči na kolena pred nacuharskim narkomanom Zelenskim. Slovenija bo z Ukrajino sklenila varnostni sporazum v okviru katerega bo čez leta v državo, katere BDP temelji na izvozu prostitutk in pšenice, ostalo pa k njegovi rasti dodajo tuja posojila in mešetarjenje z orožjem, zmetala za milijone evrov denarja zavoljo nadaljevanja ameriške proksi vojne proti Rusiji.

Vojko Kogej NPM poziva, naj se končno opredeli do vojnih zločinov Kijevskega režima, ki je čez leta obstreljeval mesta na vzhodu Ukrajine, kjer je samo v 8 letih umrlo na tisoče etničnih rusov. Rusom se je ukinjalo plače, penzije, prepovedovalo pravoslavno vero, jezik in udeleževanje v javnem življenju. Vojne zločine ukrajinski nacisti izvajajo tudi tekom specialne vojaške operacije, saj praktično ne mine tedna, ko ne bi zagrešili pokola civilov in false flag operacij, s katerimi skušajo okriviti rusko vojsko, ki zgolj osvobaja svoje ljudi izpod lovk genocidnih manijakov. Samo spomnimo se na primer Buče ali pa Kahovke.

Naš nadobudni novinariat v Sloveniji in vobče na zahodu je ob vseh teh grozotah pridno molčal in hkrati dodajal k širjenju stekle rusofobne propagande. Govorili so, in še vedno govorijo, da je Rusija imperialist in agresor, Ukrajina pa demokratična država pod udarom megalomanskih fantazij Vladimirija Putina. Če je vse to res, zakaj je Zelenski prepovedal vse opozicijske stranke in medije, do njegovega režima kritične novinarje po pozaprl in celo ubil. Spomnimo se, kako je Januarja letos zaradi mučenja v zaporu v Ukrajini umrl ameriško-čilski novinar Gonzalo Lira. Zakaj so se na seznamu t.i. Mirotvorca, "za odstrel" znašli tudi naši novinarji, na primer Polona Frelih, ki so že leta 2014 poročali o agresiji Azovcev in ostalih nacističnih smeti nad ruskim prebivalstvom v Ukrajini?

NPM in ostali podobni liberalci (spomnimo se levih vlad pred trenutno) so oportunisti in dvoličneži, ki so nas ponesli v naročje psihopatskih globalistov in ostalih imperialističnih pijavk zahodne unipolarne. hegemonije. Posiljujejo nas z ideološko in kulturno dekadenco, obenem pa navijajo za najbolj vulgarno različico neoliberalizma, s katerim nas trgajo kot hijene. Za osvoboditev izpod te brezdušne, neinspirirane kamarile bo potreben oster razredni boj, saj se ne bodo predali zlahka. In ne bodo prenehali s svojimi dejanji, dokler se ne opečejo nad srdom ljudske volje.

https://insajder.com/slovenija/pismo-predsednici-poskrbite-za-slovenske…

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.