24. 7. 2012 – 14.00

Off francoske preporazdelitve

Audio file

V Peruju se je že drugič v enem letu, odkar je predsednik države Ollanta Humala, preoblikovala vlada. Dosedanji pravosodni minister in nekdanji borec za človekove pravice, Juan Jimenez (izg. huan himenez), je tako postal novi predsednik vlade, pri čemer je zamenjal Oscarja Valdesa. Slednji, sicer nekdanji vojak, je bil  kritiziran zaradi brutalnega zatiranja predvsem staroselskih protestov proti načrtovanemu rudarskemu projektu v Združenih državah stacioniranega podjetja Newmont Minning Corporation v Congi na severu Peruja. Nasprotniki 4,8 milijarde dolarjev vrednega projekta rudnikov zlata so trdili, da bi zlatokopi posledično onesnažili njihove reke in jezera. V zadnjih spopadih med policijo in aktivisti je bilo ubitih pet ljudi. Sicer pa ne gre za osamljen primer borbe ljudstva proti multinacionalkam, pri katerih je prišlo do nasilnega posredovanja varnostnih sil. Samo v zadnjem letu je bilo v Peruju okoli 250 ostrejših demonstracij, pri čemer je bilo ubitih 17 ljudi in približno 2300 ranjenih. Predsednik Humala pa je v času svojega predsedovanja že trikrat razglasil izredne razmere.

V mestu Alep, ki leži na severu Sirije blizu Turške meje, se je v centralnem zaporu zgodil upor, v katerem je bilo ubitih 15 oseb. Zaporniki, ki so domala vsi pripadniki opozicijske vojske, so s protestom želeli opozoriti na nečloveške pogoje v zaporu, na manko hrane in vode. Po poročanju opozicijskega sirskega narodnega sveta  so zaporni pazniki na zapornike ob protestu enostavno začeli streljati. Objavili so tudi fotografije, s katerih je razviden masaker. Upravnik zapora pa je začasno prekinil vso komunikacijo z  zunanjim svetom. To je bil sicer drugi protest zapornikov v centralnem zaporu v Alepu v zadnjih dveh tednih. Zaporniki in sirski narodni svet opozarjajo na možnost, da se bodo v omenjenem zaporu začele izvajati eksekucije.

Članicam ruske aktivistične pank skupine Pussy Riot, ki so v priporu zaradi protivladnega performansa v cerkvi Kristusa Rešitelja v Moskvi že štiri mesece, je sodišče kljub številnim protestom podaljšalo pripor še za pol leta. Sodišče ni upoštevalo niti predloga odvetnikov, ki so predlagali, da se obtoženim pripor  zamenja za hišni pripor oziroma da plačajo okoli tri tisoč dolarjev globe. In to kljub temu, da imata dve članici skupine Pussy Riot otroka.

V okrožju Orange v Kaliforniji je prišlo do spopada med policijo in protestniki, ki so demonstrirali proti policijskem nasilju nad  Latinoameričani. Neposredni povod za protest je bil uboj 24-letnega Manuela Diaza, ki je v soboto popoldne padel pod streli    policista. Protestniki so se zbrali blizu kraja uboja, pri čemer so zažigali smetnjake in v policiste, ki so preiskovali kraj streljanja, metali kamenje in steklenice. Uradno naj bi policija odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji, vendar posnetki kažejo, da je policija na množico spustila tudi psa, ki je obgrizel več ljudi. Po besedah načelnika policijske postaje Anaheim, Johna Welterja, je bil Diaz ustreljen, potem ko je zbežal  pred dvema policistoma, vendar zaenkrat natančnejše razlage še ni podal. Mama ustreljenega mladeniča pa je povedala, da je bil najprej ustreljen v hrbet, potem pa še v glavo. Zaradi nerazjasnjenih okoliščin je župan Anaheima pozval k neodvisni preiskavi dogodka.       

Francoski parlament, v katerem jih imajo od 577 sedežev 314 socialisti, je zvišal davke na bogate in ukinil davčne olajšave na nadure. To so prve spremembe od politike, ki je do sedaj v glavnem temeljila na politiki bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Francoski ekonomsko-politični program se pod vodstvom socialistov precej razlikuje od tistega, ki ga je vodil bivši predsednik. Sarkozy, ki je bil znan kot predsednik blišča, je bil neposredno povezan in tudi naklonjen ekonomski eliti v Franciji. Vlada predsednika Francoisa Hollanda pa z novo politiko zahteva od bogatih, da nosijo svoj pravičen delež pri prispevkih v državno blagajno. Tudi sicer je Hollande  svojo predvolilno kampanjo vodil na predpostavki o uravnoteženi davčni politiki.

Prejšnji teden so na sindikatu Mladi plus na Davčno upravo in na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovili poziv z naslovom „Volontersko pripravništvo – novodobno suženjstvo“, in sicer kot reakcijo na javna razpisa za opravljanje volonterskega pripravništva, objavljena na omenjenih inštitucijah. Danes je sindikat poslal poziv še ministru za pravosodje in javno upravo, Senku Pličaniču, naslovljen „Bodo mladi pripravniki reševali javno upravo?“. V njem pozivajo ministra, da se poveže z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in skupaj pripravijo program za financiranje pripravništev s pomočjo črpanja sredstev iz Evropskih strukturnih skladov. Več o pozivu nam je povedal član izvršnega odbora sindikata Mladi plus, Goran Lukič:

Izjava se nahaja v posnetku

Namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, Liljana Selinšek, je za Offsajd prejšnji teden med drugim povedala, da zavrača enačenje njihove inštitucije z novodobnimi sužnjelastniki, ter se pohvalila, da se je komisija ne glede na varčevalne ukrepe odločila, da bo prostovoljnim pripravnikom plačevala prevozne stroške in nadomestilo za malico. Kaj o tem meni Lukič:

Izjava se nahaja v posnetku

Off sta pripravila Gregor in Marko.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.