Off informativnega programa

Aktualno-politična novica
10. 5. 2022 - 15.00
 / OFF

Melania, Filipini & PKK
 / 27. 1. 2019
Na Filipinih so se včeraj zaključile predsedniške volitve, na katerih so volivci izbirali naslednika Rodriga Duterteja. Novi predsednik je postal Ferdinand Marcos mlajši, bolj znan kot Bongbong Marcos, iz desničarske stranke Gibanje nove družbe. Po 95 odstotkih preštetih glasov jih je Marcos dobil okoli 30 milijonov oziroma 56 odstotkov in ima več kot dvojno prednost pred najbližjo zasledovalko, odhajajočo podpredsednico iz liberalnih vrst Leni Robredo, ki je dobila okoli 14 milijonov glasov. Bongbong Marcos je z devetindvajsetimi leti zapustil državo in prebegnil na Havaje, potem ko je Ferdinand Marcos izgubil oblast v tridnevni revoluciji. Po očetovi smrti leta 1989 so mu filipinske oblasti dovolile vrnitev v državo. Politični projekt družine Marcos še vedno v glavnem usmerja vdova legendarnega kleptokratskega filipinskega diktatorja sedemdesetih in osemdesetih let, Imelda Marcos.

Po odstopu premierja Mahinda Radžapaksa se na Šrilanki nadaljujejo nasilni protesti. Ti so dosegli nov vrhunec, potem ko so protestniki ponoči zažgali hišo bivšega premierja. V zgodnjih jutranjih urah je morala posredovati vojska in premierja rešiti iz njegovega doma ter ga odpeljati na neznano lokacijo. Vojska in policija sta zaradi izgredov dobili pooblastila, da lahko brez naloga aretirata kogar koli, vojska lahko ljudi brez razloga pridrži za 24 ur, v veljavo pa je stopila tudi policijska ura. Šrilanka se že dlje časa sooča s padcem vrednosti svoje valute, zaradi katerega ne more več plačevati uvoza surovin, predvsem energentov, posledično pa tamkajšnja gospodarska kriza vse bolj postaja tudi humanitarna.

Vse od belgijskega kolonializma do aktualne vlade v DR Kongo
 / 3. 4. 2019
Iz Demokratične republike Kongo, natančneje iz province Ituri na vzhodu države, zopet poročajo o oboroženih spopadih med militantno skupino Codeco in vladnimi silami. Zadnji napad se je zgodil včeraj, ko so pripadniki Codeca napadli rudnik zlata Camp Blanquette v bližini mesta Mongbwalu in pri tem ubili okoli štirideset civilistov. Codeco je militantna skupina, strukturirana znotraj verske sekte, ki naj bi ščitila interese skupnosti Lendu ter jo branila pred napadi vladnih sil in skupnostjo Hema. Ti dve skupnosti sta se v vojno zapletli že med letoma 1999 in 2003. Provinci Ituri in Severni Kivu sta od maja 2021 oblegani, kar daje vsa pooblastila vojski in policiji Demokratične republike Kongo, da izvaja varnostne akcije v vzhodnem delu države. To je bil že drugi napad Codeca na civilno prebivalstvo; prvega so izvedli februarja letos, tudi takrat so bile vse smrtne žrtve civilisti. 

V državnem zboru je potekal prvi sestanek začasnih vodij novih poslanskih skupin o poteku konstitutivne seje novega državnega zbora, ki bo potekala v petek. Na prvi seji bodo poslanci poleg potrditve mandatov, sestave mandatno-volilne komisije in glasovanja o novem predsedniku državnega zbora odločali še o podpredsednikih državnega zbora, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles državnega zbora. Mesto predsednika MVK bo pripadlo stranki Gibanje Svoboda, prav tako naj bi mesto predsednice državnega zbora zasedla podpredsednica Gibanja Svoboda, Urška Klakočar Zupančič, medtem ko bo podpredsednica državnega zbora iz vrst SD-ja. Po besedah Damijana Zrima iz vrst Socialdemokratov sta možnosti le dve – ponovno izvoljeni poslanki Meira Hot in Bojana Muršič. Kandidat za generalnega sekretarja državnega zbora je poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič. V poslanskih skupinah SDS-a in NSi-ja mu niso naklonjeni, saj naj bi generalni sekretar skrbel za interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. V sredo se nadaljujejo koalicijska pogajanja, po katerih bo več znanega tudi o morebitnih kandidatih za ministrska mesta.

Na izredni seji programskega sveta Radiotelevizije Slovenija so svetniki podprli predlog generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, da bi televizija dobila ločena uredništva informativna programa, enega na prvem in enega na drugem programu. Ta bo odslej ločena programsko-produkcijska enota z lastnim odgovornim urednikom. Po mnenju generalnega direktorja je ločitev nujna zaradi kadrovske in programske obvladljivosti. Ekipa novinarjev na prvem televizijskem programu predloga večinsko ne podpira, medtem ko od novinarjev drugega programa predloga ne podpira zgolj eden. Več o dogajanju na seji programskega sveta pove Gregor Drnovšek, predstavnik zaposlenih v programskem svetu.

Izjava

Na izredni seji je generalni direktor tudi sporočil, da se 30. maja vrača oddaja Studio City z novim voditeljem. Po odmoru in pogovoru z odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik pa je generalni direktor povedal, da Studia City za nedoločen čas ne bo več, saj vodstvo nacionalke za to oddajo očitno ne najde nadomestne ekipe. Zaposleni so na seji tudi predvajali posnetek, na katerem član programskega sveta Slavko Kmetič razlaga, kako bo RTV v prihodnje ravnal z neposlušnimi novinarji.

Izjava

Naslednja seja programskega sveta RTV bo 23. maja.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.