22. 4. 2015 – 15.00

OFF Jemnskega vojnega miru

Audio file

Koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije, ki napada protirežimske Hutujce v Jemnu, je oznanila konec prvega dela svojih vojaških operacij. S tem so končani vsi zračni napadi, ki so v preteklem mesecu ubili ali ranili več tisoč ljudi. Operacijo “Odločujoč vihar” bo tako nadomestila, vsaj sodeč po imenu, bolj pomirjujoča “Povrnitev upanja”. Žal ni videti, da bi povrnitev upanja pomenila tudi povrnitev miru, saj zaenkrat nobena izmed strani ne kaže želje po premirju.

Koalicija naj bi v drugi fazi vojaške operacije začela s pomočjo civilistom. A predlog zaenkrat ostaja zgolj mrtva črka na papirju, saj ni znano kakšni naj bi bili ti ukrepi. V isti sapi koalicijski generalštabi dodajajo, da se bodo boji proti uporniškim Hutujcem nadaljevali v okviru  “protiterorističnih” akcij. Kaj to pomeni, je postalo jasno le nekaj ur po uradnem oznanilu prenehanja operacije. V okolici jemenskega mesta Aden poročajo o novih zračnih napadih, ki ciljajo hutujske tanke in ostala oklepna vozila.

V Hong Kongu demokratični deficit znova buri duhove. Kitajske oblasti so namreč razkrile poseben dokument, ki ureja in zapoveduje način izpeljave prihajajočih volitev za  predsednika te posebne kitajske administrativne regije. Predlog predvideva, da bodo na volitvah za hongkonškega premiera ljudje lahko izbirali med 10 kandidati. Do sedaj so ljudje lahko izbirali zgolj med tremi vnaprej izbranimi kandidati.

A predlagana reforma še vedno ohranja moč 1200-članskega nominacijskega odbora, ki bo še vedno imel glavno besedo pri selekciji kandidatov. Pri izbiri bodo kajpak upoštevali smernice ter napotke Pekinga in Kitajske komunistične partije. Sedaj je na vrsti hongkonški zakonodajni svet, ki lahko dokument bodisi potrdi ali zavrne. Zagovorniki bolj demokratične politične ureditve imajo znotraj 70-članskega sveta 27 predstavnikov, za sprejetje dokumenta pa je potrebnih 47 glasov. Številni zato že označujejo nove reforme kot nedemokratične.

Ostajamo v Aziji. Na Japonskem je okrajno sodišče v Kagošimi zavrnilo pritožbo nad ponovnim zagonom tamkajšnje jedrske elektrarne, ki jo vodi energetsko podjetje Kyushu Electric power. Lokalni prebivalci so na sodišče vložili posebno pritožbo, ki je zahtevala prenehanje obratovanja jedrske elektrarne. Po fukušimski jedrski katastrofi so na Japonskem izključili vseh 48 reaktorjev. Pod pritiski energetskih podjetij ter politike sedaj nekatere izmed njih vklapljajo nazaj v omrežje, a pri tem prihaja do precejšnjega odpora ljudi. V podobnem primeru je sodišče pretekli teden v Takhami odločilo, da se jedrske elektrarne zaradi nasprotovanja javnosti ne sme vključiti.

Poslovnih težav pa kmalu ne bodo več imeli avstralski kmetje, ki se ukvarjajo s pridelavo banan. Na severu Avstralije v provinci Far North Queensland sta do nedavnega dve plantaži bananovcev bili pod uradno karanteno zaradi napada panamske bolezni, ki jo povzročajo spore glive Fusarium oxysporum. Avstralske oblasti so takoj po zaznavi prvega primera nemudoma uvedle karanteno. Enemu izmed kmetov so že dovolili nadaljevanje proizvodnje banan. Za ta ukrep si je že od uvedbe karantene močno prizadevala celotna avstralska banana industrija. Panamska bolezen prizadane zgolj bananovce s tem, ko preko glive okuži njihove korenine, ki nato zgnijejo. Bolezen se zelo hitro širi, še posebej na plantažnih tipih nasadov. Omenjena bolezen je sicer najhuje udarila v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je uničila celotno proizvodnjo banan na avstralskem severnem teritoriju.

V Združenih državah Amerike je zvezno sodišče v New Yorku odločilo, da rasistični in versko žaljivi oglasi na newyorškem javnem prometu in infrastrukturi ne bodo prepovedani. Odločitev o prepovedi dotičnega oglaševanja, ki jo je sprejel javni prevoznik Metropolitan transportation authority, bi po besedah sodnikov posegla v ustavno zagotovljeno ter varovano pravico do svobode izražanja. Sodišče je s tem presodilo v prid fundamentalistični organizaciji American Freedom Defense Initiative, ki je podobne akcije že izvedla v številnih drugih ameriških mestih. Newyorški avtobusi in postaje podzemne železnice bodo tako lahko od sedaj naprej okrašeni s krasnimi napisi “Smrt muslimanom”, “V vojni med civiliziranimi in barbari podprite civilizirane” itn.

Selimo se v Evropo. V Veliki Britaniji so zaradi poslovne goljufije in prirejanja poslovnih rezultatov aretirali borznega posrednika Navinderja Singh Saraa. Sarao je bil pravnomočno obsojen zaradi finančnega zloma leta 2010, ki je v zgolj nekaj minutah izničil za skoraj 500 milijard delnic različnih ameriških podjetij. Zlom je sicer na Wall Streetu trajal zgolj 20 minut, a so med tem časom nekatera podjetja popolnoma izgubila svojo vrednost. Ameriški tržni nadzorniki so ugotovili, da je Sarao pri goljufiji uporabljal posebne računalniške algoritme in programe, ki so pomagali s fiktivnimi množičnimi prodajami ustvarjati množično povpraševanje. S to tehniko je uspel napihniti ceno delnic številnih podjetij in se tako okoristil za najmanj 27 milijonov dolarjev

Danes bo ob 17-ih potekal Marihuana marš, ki ga organizira ŠOU v Ljubljani v  sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami s področja drog in konoplje. Marihuana marš letos opozarja na škodljive prakse, ki nastajajo zaradi prepovedi uporabe konoplje. Pri tem organizatorji trdijo, da je letošnji shod bolj kot izobraževanju ter informiranju namenjen protestu proti vladnim politikam. Namen današnjega protestnega shoda nam pojasni Klemen Balanč, vodja projekta Marihuana marš:

Izjava dostopna v prispevku

V Mariboru se je danes odvila Medkulturna živa knjižnica, ki jo v okviru programa Medkulturni Maribor pripravljajo Društvo Odnos, Mednarodni Afriški forum in Mladinski kulturni center Maribor. Živi knjižnici bo ob treh sledila razprava o medkulturnem dialogu, ki jo bodo izvedli v Sloveniji živeči Afričani. O razlogih za izpeljavo današnje medkulturne izmenjave smo se pogovarjali z direktorjem Mednarodnega Afriškega foruma Ibrahimijem Nouhoumom:

Izjava dostopna v prispevku



 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.