11. 6. 2013 – 14.00

Off Makedonije in Južne Amerike

Audio file

Notranji minister Venezuele Miguel Rodriguez sporoča, da so varnostni organi zasačili dve skupini Kolumbijcev, namenjeni v prestolnico Caracas, kjer naj bi umorili predsednika Nicolasa Maduro. Domnevajo, da obstaja še tretja skupina, zato so uvedli poostren nadzor in dodatno varovanje predsednika države. Maduro je pred mesecem dni obtožil kolumbijske sile blizu nekdanjega predsednika Alvara Uribeja, sicer prisklednika Združenih držav Amerike, da ga želijo umoriti, tokrat je izjavil, da Venezueli preti „fašistična desnica s podporo nasilnih skupin v Kolumbiji“. Zasačeni Kolumbijci naj bi nosili ponarejene venezuelske vojaške obleke in orožje, povezani pa naj bi bili z do levih oboroženih skupin sovražnim narkokartelom Los Rastrojos.

Uporniška levičarska skupina FARC, ki je zavoljo nemotenega pridobivanja finančnih sredstev na račun proizvodnje in preprodaje drog s sovražno Los Rastrojos vendarle dosegla dogovor o vzajemnem nenapadanju, pa uspešno nadaljuje mirovna pogajanja z vlado. Šest tem je na pogajalski mizi v kubanski Havani, prvo, o agrarni reformi so odkljukali prejšnji mesec, sedaj pa odpirajo drugo temo - kako bodo uporniki sodelovali na političnem parketu v primeru, da pogajanja uspejo? FARC-ov pogajalec Andreas Paris zahteva razširitev političnega prostora za opozicijo in odklon od dosedanjega, pretežno dvostrankarskega sistema, medtem ko konzervativne sile, nadvse nezadovoljne s pogajanji vlade sicer desnega Juana Manuela Santosa z uporniki, poudarjajo, da ustava prepoveduje politično udejstvovanje obsojenim kaznivih dejanj. Večina vidnih predstavnikov FARC-a je bila obsojenih v odsotnosti, za pogajalce pa je nalog za pripor začasno zamrznjen.

Nemško ustavno sodišče si bo po današnjem in jutrišnjem zaslišanju vpletenih do jeseni vzelo čas za presojo o ustavnosti vloge Evropske centralne banke pri reševanju krize v območju evra, natančneje njen program OTM – „Outright Monetary Transactions“, v okviru katerega ECB odkupi državne obveznice, čeprav se mora država, preden ECB privoli v odkup njenih obveznic, najprej obrniti na mehanizem za stabilnost evra in pri tem privoliti v stroge pogoje pomoči. Dodajmo, pomoči iz programa OMT ni uporabila še nobena država. Predsednik ECB Mario Draghi sicer meni, da je program eden boljših v zadnjih letih, medtem ko predsedujoči Nemški centralni banki Jens Weidmann meni, da lahko tako ECB finančno pomaga državam, ko jim ne bi smela, povrhu pa to lahko škodi nemškemu finančnemu ravnovesju, vsa stvar pa je po njegovo neustavna.

Litvanski parlament je pred tednoma na pobudo predstavnikov poljske manjšine in z žegnom ministrstva za zdravje v postopek sprejemanja uvrstil zakon, ki bi prepovedal splav. Zakon bo podvržen normalni proceduri, njegova potrditev oziroma zavrnitev pa se pričakuje šele jeseni. Makedonija, ki je dan zatem v proceduro uvrstila zakon, v tem primeru na pobudo ministra za zdravje Nikola Todorova, ki bi splav omejeval, pa ga je že sprejela. Po hitrem postopku in brez javne razprave. Poslanci Socialnih demokratov, največje opozicijske stranke, se v protestu seje niso udeležili, medtem ko je predstavnica vladajoče VMRO DPMNE, s polnim imenom Notranja makedonska revolucionarna organizacija – Stranka za makedonsko narodno enotnost, Suzana Anova ob sprejetju zakona dejala sledeče, navajamo: „Zakon je usmerjen v zaščito in skrb za ženske ter njihovo reproduktivno in duševno zdravje,“ konec navedka.

Zakon dekletom in ženskam narekuje, da pred odločitvijo obiščejo svetovalnico, ginekologa in obvestijo osemenjevalca, nato pa podajo prošnjo na komisijo, ki splav bodisi odobri ali pa zavrne. Člane komisije sicer imenuje kar sam minister. Brez posvetov in razprave pa je odslej prepovedano splaviti prej kot v letu dni po že opravljenem splavu. Vlada Nikole Gruevskega je leta 2009, družno z Makedonsko pravoslavno cerkvijo, financirala kampanjo proti splavu.

Podporniki vlade pa so se družno že drugič podali proti občinski upravi Centar v Skopju. V petek so na račun govoric, lansiranih s strani skupine Veritas, češ da bo nedavno izvoljeni opozicijski župan Andrej Zernovski demontiral začeto gradnjo pravoslavne cerkve, ljubkovalno imenovane po premierju Gruevskova cerkev, uničili pročelje občinske stavbe. Včeraj so protest ponovili navkljub večkratnim izjavam župana, da uničenje cerkve ni na njegovi agendi, nasilne izpade pa je tokrat zaustavila močno okrepljena prisotnost policistov. Že dvakrat iz mestne hiše evakuirani župan Zernovski ob tem dodaja, da referendum o projektu „Skopje 2014“ ostaja, prav tako prekinitev vseh na projekt vezanih del na gradbiščih. Projekt Skopje 2014 je doslej terjal nekaj čez 200 milijonov evrov, kiti pa ga postavljanje številnih kipov in stavb, ki poveličujejo aspekte makedonske zgodovine, medtem ko Zernovski meni, da ga v prvi vrsti kitita korupcija in pranje denarja.

Dogodek dneva, več o njem v OFF-sajdu, pa je vsekakor odprtje Hiše integrativne medicine v Celju, v kateri bodo izobraževali, testirali in predstavljali različne metode dopolnilnega zdravljenja in zagotavljanja dobrega počutja s področja komplementarnosti. Več pobudnik odprtja, dr. Zmago Turk:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Da pa ne bo trpelo vaše zdravje, skrbi policija, ki vas bo tega učila z izdajanjem finančnih kazni, vsaj takrat, ko ne boste sledili prometnim predpisom. Do nedelje velja poostren nadzor nad kolesarji po vsej Sloveniji. Previdno!

Dodaj komentar

Komentiraj