OFF mednarodnega No U

Aktualno-politična novica
20. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Svetovna zdravstvena organizacija je oznanila, da transspolnost umika s seznama mentalnih obolenj. V najnovejši mednarodni klasifikaciji bolezni, objavljeni v ponedeljek, je spolna neskladnost kategorizirana kot, citiramo, “stanje, vezano na spolno zdravje”, in ne več kot “motnje uma, obnašanja in nevrorazvoja”. Odločitev so obrazložili s tem, da obstaja dovolj dokazov, da ne gre za umsko motnjo ter da je lahko stara klasifikacija povod za stigmatizacijo transspolnih ljudi. Prav tako naj bi nova klasifikacija najbolje zadostila zagotavljanju zdravstvenih potreb transspolnih ljudi, ob čemer so poudarili, da se transspolnosti ne da pripisati pred puberteto ter da spolno zaznamovano obnašanje in osebna preferenca nista zadostna razloga za priznanje diagnoze. Kot zanimivost naj še dodamo, da je organizacija med klasificirane duševne bolezni prvič umestila tudi odvisnost od računalniških iger in kopičenje, bolje znano kot “hoarding”.

Avstralska komisija za človekove pravice je oznanila začetek nacionalne preiskave o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu. Preiskavo izpostavljajo kot prvi konkreten projekt na nacionalni ravni, ki izhaja iz spletne kampanje ozaveščanja o spolnem nasilju #MeToo. Preiskava bo trajala eno leto in bo v kontekstu obravnave razlogov za spolno nadlegovanje na delovnem mestu upoštevala številna polja, denimo vlogo tehnologije in socialnih medijev, učinkovitost prava v soočanju s problematiko ter ekonomske učinke spolnega nadlegovanja. Ob teh posebej izpostavljajo, da poleg že znanih osebnih in kariernih posledic nadlegovanja obstajajo tudi obsežne organizacijske posledice v smislu zmanjšanja produktivnosti, visoke stopnje menjave delovnih mest, izostajanja z dela, zahtevkov za nadomestila in zgodnje upokojitve. Po podatkih iz leta 2012 je petina Avstralk in Avstralcev, starejših od 15 let, že izkusila spolno nadlegovanje, v 68 odstotkih primerov pa se je to zgodilo na delovnem mestu. Najnovejša nacionalna študija, katere izsledki bodo javno objavljeni avgusta letos, naj bi po besedah komisarke za spolno diskriminacijo Kate Jenkins pričala o povečevanju obsega zabeleženih primerov nadlegovanja.

Madžarski parlament bo danes glasoval o vladnem predlogu paketa zakonov, pogovorno znanih pod imenom “Stop Soroš”, s katerimi bodo močno ogrozili delovanje nevladnih organizacij s področja humanitarne pomoči migrantom. Predlog želi v imenu zagotavljanja nacionalne varnosti uzakoniti možnost zaporne kazni za vse nevladne organizacije in posameznike, obtožene pomoči ilegalnim priseljencem in prosilcem za azil. Poleg tega je dan poprej Ministrstvo za finance izdalo predlog 25-odstotnega povišanja obdavčitve nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s priseljenci in migranti.

Glede na skoraj dvotretjinsko večino, ki jo Viktor Orban in njegova vladajoča stranka Fidesz uživata v parlamentu, bo predlog najverjetneje tudi sprejet, čeprav predstavniki pravne stroke opozarjajo, da zaradi številnih nedorečenosti in pravnih praznin dvomijo o njegovi ustavnosti in izvedljivosti, ko pride do sodne prakse. Ne glede na to je predlog dolgo pričakovana materializacija protimigrantske retorike vodstva države, pri kateri vlogo grešnega kozla in strica iz ozadja uspešno igra finančni mogotec George Soroš, čigar humanitarna fundacija Open Society je bila nedavno preko pravnega pritiska tako rekoč izgnana iz Madžarske.

Ameriška zunanja politika dosledno dokazuje popolno odsotnost kakršnega koli načelnega kompasa, o čemer priča oznanitev njihove ambasadorke v Združenih narodih, Nikki Haley, da ZDA izstopajo iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Kot razlog za odločitev so navedli domnevno pristranskost Sveta pri obravnavi Izraela in odločitev za preiskavo nedavnih kršitev človekovih pravic s strani Izraela nad Palestinci v Gazi.

Haley je o domnevni pristranskosti do Izraela govorila vse od imenovanja na mesto ambasadorke v začetku lanskega leta ter obljubljala, da bo ta odnos izkoreninila iz organizacije ali pa bodo Združene države iz nje izstopile. Z odločitvijo za slednje, po besedah Haley, ZDA ne le izrekajo podporo Izraelu kot tesnemu zavezniku, temveč želijo v mednarodni diplomaciji omejiti domnevno nepravično kritiko izraelskega odnosa do Palestincev, Svet združenih narodov pa je obtožila, da ščiti kršitelje človekovih pravic. ZDA so v preteklosti, natančneje leta 2006 v času predsednikovanja Georgea Busha, za tri leta bojkotirala delovanje v Svetu iz skoraj identičnih razlogov. Takrat je bil ambasador in zagovornik te politične linije John Bolton, ki je danes predsednikov svetovalec za nacionalno varnost. Kontinuiteta.

Stranki Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan so bili neuspešni pri izpodbijanju rezultatov parlamentarnih volitev na Vrhovnem sodišču, ki je pritožbe zavrglo. Pritožniki označujejo izid volitev kot nelegitimen in rezultat privilegijev večjih strank ter menijo, da so volitve potekale na podlagi neustavnih zakonov. Neustavnih zato, ker diskriminirajo nekatere, to je  njihove politične stranke, saj jim v volilni kampanji ne omogočajo nastopanja pod enakimi pogoji kot parlamentarnim strankam.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo v prid članu Sindikata Ministrstva za obrambo in potrdilo, da mora delodajalec delavcu zagotoviti ustrezno plačilo za odmor za malico, ki ga ne more izkoristiti. Prav tako je delavec upravičen do plačila za čas primopredaje dela pred in po izmeni. Sodišče je ministrstvu tako naložilo plačilo nadomestila za predajo dela in neizkoriščen čas odmora v višini dobrih štiri tisoč evrov.

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je za 29. junij napovedal dveurno stavko v podjetju Štore Steel. Spomnimo, stavka bi morala potekati že 25. maja, a so jo takrat zaradi domnevnih pritiskov delodajalcev odpovedali in se odločili za vnovična pogajanja o dvigu plač. Ta so bila več kot očitno neuspešna.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness