OFF Mladini

Aktualno-politična novica
17. 8. 2022 - 15.00
 / OFF

O dolgoletnem in nemajhnem pregoni muslimanske manjšine Rohingya
 / 1. 9. 2017

Indijsko notranje ministrstvo je napovedalo, da bo rohinške begunce v New Delhiju pridržalo v begunskih centrih in nato deportiralo. To je v nasprotju z izjavo ministra za mestno in stanovanjsko politiko Hardeepa Singha Purija, ki je spremembo vladne politike do muslimanske manjšine iz Mjanmara napovedal le nekaj ur pred obvestilom notranjega ministrstva. Puri je na Twitterju sporočil, da jim bo vlada dodelila stanovanja v zahodnem New Delhiju, osnovne potrebščine in stalno policijsko varovanje. Nanašal se je na 1.100 beguncev, ki živijo v New Delhiju. Sicer je v Indiji okrog 40 tisoč Rohingov, ki so iz Mjanmara zbežali zaradi tega, ker jih vojska tam preganja.

V Turčiji protesti proti Erdoganu, hkrati pa Turčija blokira vstop Švedske in Finske v NATO
 / 23. 5. 2022

Izraelski predsednik vlade Jair Lapid je sporočil, da bosta Izrael in Turčija obnovila diplomatske odnose in v državi vrnila veleposlanike. Izrael je s Turčijo prekinil diplomatske odnose leta 2018, ko je izraelska vojska ubila več Palestincev, ki so sodelovali na protestih na meji v Gazi. Na njih so protestniki zahtevali implementacijo begunskih pravic do vrnitve. Turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu je napovedal, da bo turški veleposlanik v Tel Avivu branil pravice Palestincev. Medtem ko se odnosi med Turčijo in Izraelom toplijo, pa se turško-sirski odnosi nadalje krhajo. Turška vojska je v sodelovanju z islamističnimi milicami po poročanju sirske tiskovne agencije v zračnem napadu ubila vsaj tri sirske vojake. Do napada je prišlo v sklopu turške ofenzive na kurdsko mesto Kobane na severu Sirije.

Analiza dogajanja pred ameriškimi volitvami za senat in predstavniški dom
 / 12. 8. 2022

Volivci v ameriških zveznih državah Aljaska in Wyoming so na včerajšnjih primarnih volitvah izbirali kandidate strank za novembrske vmesne volitve. Wyominžani in Wyominžanke so na ločenih primarnih volitvah za vsako stranko posebej izbirali strankarske kandidate za mesto guvernerja in eno mesto v predstavniškem domu. Obe mesti trenutno obvladuje republikanska stranka, kar se najverjetneje ne bo spremenilo tudi po novembrskih volitvah. Republikanci so za svojega guvernerskega kandidata izbrali sedanjega guvernerja Marka Gordona, za mesto v predstavniškem domu pa se bo namesto aktualne poslanke v predstavniškem domu Liz Cheney potegovala Harriet Hageman. Cheney je bila ena redkih republikaskih predstavnic, ki je podprla ustavno obtožbo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Hageman pa je na primarnih volitvah podprl prav Trump. Na Aljaski so potekale enotne primarne volitve za obe stranki. Volivci in volivke so kandidate prvič izbirali s sistemom rangiranja kandidatov. Tako za mesto guvernerja kot za mesto v predstavniškem domu se bodo na glasovnico uvrstili štirje najuspešnejši kandidati za vsako funkcijo. Glasovi še niso dokončno prešteti.

Širitev zveze Nato na rusko mejo
 / 17. 5. 2022

Finski zunanji minster Pekka Haavisto je napovedal, da bo Finska z začetkom naslednjega meseca število izdanih turističnih vizumov za ruske državljane zmanjšala na desetino. To nameravajo doseči s skrajšanjem delovnega časa urada za oddajo vlog za turistične vizume, saj popolna prepoved, ki bi temeljila na državljanstvu, ni mogoča. Podobne ukrepe so druge države Evropske unije, ki mejijo na Rusijo, že sprejele. Haavisto je napovedal tudi, da se bo Finska na vrhu zunanjih ministrov Unije konec meseca zavzela za prekinitev sporazuma z Rusijo o poenostavitvi vizumskih postopkov. 

 

Italijanski premier Mario Draghi nepreklicno odstopil, volitve konec spetembra
 / 21. 7. 2022

Nosilka liste italijanske levosredinske Demokratske stranke v Furlaniji-Julijski krajini na septembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah bo Tatjana Rojc. Edina italijanska parlamentarka slovenskega rodu si je tako zelo verjetno zagotovila ponovno izvolitev v senat. Slovenska manjšina v Italiji nima avtomatsko zagotovljenega predstavnika v italijanskem parlamentu. Spremembo ustave na tem področju je sicer predlagala prav Rojc. Italijanke in Italijani bodo na volitvah, ki sledijo odstopu Maria Draghija, svoje predstavnike prvič izbirali po novi volilni zakonodaji, ki so jo pred dvema letoma potrdili na referendumu. Z namenom zmanjšanja stroškov so število poslancev in senatorjev zmanjšali za dobro tretjino. Namesto 945 predstavnikov jih bodo volivci septembra izbrali 600.

Izkoriščanje vojne za predvolilno kampanjo in predvolilne kampanje za vojno z mediji
 / 22. 3. 2022

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija se je odločil, da Televizija prekine vsako poslovno sodelovanje s tednikom Mladina. Vodstvo Televizije Slovenija je zmotil zadnji uvodnik urednika Mladine Grega Repovža. V odzivu na uvodnik je vodstvo zapisalo, da je z razočaranjem ugotovilo, da je Grega Repovž prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo so označili kot za javni prostor nesprejemljivo. V njem Repovž Urbanijo, nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje, namreč označi za Janševega šefa propagande. Večji del uvodnika je sicer namenjen medijem v omrežju največje opozicijske stranke SDS. Vodstvo RTV je sporočilo tudi, da bo proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev. Grega Repovž pa trdi, da poslovnega sodelovanja med Mladino in Televizijo Slovenija tako ali tako že sedaj ni. 

Izjava

Socialni demokrati so sporočili, da je višje sodišče v Celju prejšnji mesec zavrnilo pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper sodbo, po kateri se mora nekdanji premier opravičiti stranki SD za trditve o ukradeni judovski vili in ji plačati 10 tisoč evrov. Z zavrnitvijo pritožbe je sodba postala pravnomočna. Tožbo je v imenu Socialnih demokratov vložila pretendentka za predsednico države Nataša Pirc Musar. Okrajno sodišče v Velenju, ki je lani oktobra prvo presodilo o tožbi, je Janši pomagalo tudi s pisanjem opravičila. Na svojem Twitter profilu mora zapisati, citiramo: »Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.« Konec citata.

Pravna mreža za varstvo demokracije je vlado pozvala, naj vloži tožbe proti ministrom prejšnje vlade, ki so po koncu mandata prejeli nadomestila za neizkoriščen dopust. V pravni mreži so prepričani, da ministri niso bili upravičeni do nadomestil, ki so si jih izplačali predzadnji dan opravljanja funkcije. Prav tako predlagajo računskemu sodišču, naj opravi revizijo vseh postopkov izplačil. V pravni mreži menijo, da je odločba vladne komisije za administrativne zadeve in imenovanja, ki jo je vodil tedanji minister za kohezijo Zvonko Černač, nična, saj naj bi komisija kot pravno podlago za izplačila napačno navedla Zakon o delovnih razmerjih. Ministri in drugi državni funkcionarji so si izplačali nadomestila v skupni vrednosti okoli 230 tisoč evrov. Najvišji nadomestili sta prejela nekdanja minister in ministrica rajnke Stranke modernega centra, Zdravko Počivalšek in Simona Kustec, ki zaradi prezaposlenosti z reševanjem življenj in obiska Tokia nista porabila več kot 50 dni dopusta. Državno odvetništvo pa meni, da funkcionarjem izplačilo za neizkoriščeni dopust po Zakonu o delovnih razmerjih pripada in zato vladi tožbo nekdanjih ministrov odsvetuje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness