OFF novinarjev in piratov

Aktualno-politična novica
27. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Avstralsko vrhovno sodišče je razsodilo, da se islamska aktivista Horan Monis in Amirah Droudis, ki sta obtožena pošiljanja žaljivih pisem družinam avstralskih vojakov, padlih v Afganistanu, v svoji obrambi ne moreta sklicevati na pravico do svobodnega govora. Čeprav je bilo njuno sporočilo politično motivirano in ciljalo tudi na kritiko avstralske zunanje politike in vojaške intervencije v Afganistanu je sodišče zaradi žaljivih in poniževalnih izjav do umrlih in njihovih bližnjih razsodilo slednjim v prid. Sedaj jima grozi 26 oziroma 16 let zaporne kazni. Kot zanimivost naj navedemo, da avstralski zakoni prepovedujejo uporabo poštne službe v namene žaljenja ali groženj kar pomeni, da bi obtoženca kazni lahko ušla, če bi pisma dostavila osebno.

 

V nedeljo bo znana razsodba Somalijskega sodišča v primeru novinarja Abdiaziza Abdinura, ki je obtožen žalitve vladnega telesa zaradi intervjuja z domnevno žrtvijo posilstva, ki naj bi ga zagrešili vladni vojaki. Novinarjeva aretacija je bila posledica zvišanega medijskega zanimanja za domnevne spolne zlorabe s strani somalijskih varnostnih sil v begunskih taboriščih po državi, kateri sta botrovali nepovezani reportaži ene izmed državnih televizij in novinarske agencije Aljazeera. Abdinur po poročanju Aljazeere ni bil povezan z nobeno izmed reportaž, njegova aretacija pa je sprožila val ogorčenja iz vrst borcev za novinarsko svobodo po celem svetu.

 

Japonski minister za ribištvo Yoshimasa Hayashi je po nedavnem incidentu med japonskimi kitolovkami in ladjami organizacije za varstvo kitov Sea Shepherd v intervjuju za agencijo AFP izjavil, da Japonska nikoli ne bo prenehala s kitolovom saj je po njegovo uživanje kitovega mesa nepogrešljiv del japonske kulture. Kot argumente v svoj prid je navedel, da se Japonska ni nikoli vtikala v kulturo uživanja mesa kengurujev v Avstraliji ali psov v Koreji in na Kitajskem, saj razume kulturno pomembnost teh navad. Japonski kitolovci so se zaradi vztrajnih akcij organizacije Sea Shepherd v zadnjih mesecih obrnili na vojsko za pomoč, ki jim je v namene varstva in odganjanja aktivistov namenila eno bojno ladjo. O legitimnosti vojaške intervencije poteka burna debata med avstralskim okoljevarstvenim ministrstvom in predstavniki japonske vlade, ki jo podpihujejo aktivisti na eni in kitolovci na drugi strani. Zaenkrat ni nobena stran pokazala interesa po kakršnemkoli kompromisu.

 

Spletna pretočna skupnost The Pirate Bay, ki je nastala na Švedskem in delovala pod okriljem njihove Piratske stranke, je zaradi pritiskov zakonodajnih organov prisiljena zapustiti državo. Svoje strežnike in povezavo s spletom bo sedaj dobivala od Španije in Norveške oziroma njunih Piratskih strank.

 

Rusija je 1. novembra lani sprejela zakon, ki prepoveduje spletne strani z informacijami o sintezi, uživanju, pridelavi in gojenju prepovedanih drog. Večina spletnih strani s tovrstnimi informacijami v ruskem jeziku je že blokiranih, pred dnevom pa so oblasti blokirale dostop do, vsaj desetletje najbolj priljubljene take strani v angleškem jeziku, Erowid.org. Na ruskih strežnikih sicer še deluje danes najbolj informativni portal o drogah v angleškem jeziku bluelight.ru.

 

Poslanci v parlamentu so za novega predsednika državnega zbora s 52 glasovi za in 34 proti izvolili Janka Vebra iz vrst Socialnih demokratov. Njegova prva naloga bo, kot je dejal, da bo spravil v tek nekaj projektov, ki so zastali potem, ko je Državni zbor ostal brez predsednika. V parlamentu sedaj poteka pogovor o konstruktivni nezaupnici vladi, kateri bo sledilo glasovanje za izvolitev Alenke Bratušek za novo mandatarko vlade Republike Slovenije. Bratuškova navaja poglavitne cilje v primeru izvolitve za mandatarko.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.
 

Planinska zveza Slovenije danes praznuje 120-letnico svoje ustanovitve. Za več informacij o svojem delovanju in bogati tradiciji hribolazništva smo klicali Boruta Peršolja, podpredsednika zveze.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

OFF sta pripravila Jankovič in vajenec Natan Vitežnik

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.