OFF OBSTANKA STA

Aktualno-politična novica
3. 5. 2021 - 15.00
 / OFF

Kolumbija dve leti po podpisanem mirovnem sporazum s FARC
 / 29. 5. 2019
Kolumbijski predsednik Ivan Duque je po množičnih protestih začasno umaknil predlog davčne reforme. Desna vlada Duqueja je predlagala reforme, ki vključujejo razširjene davke za državljane in lastnike podjetij ter povišanje davkov od prodaje hrane, komunalnih storitev in bencina. Odpravili bi tudi številne trenutne olajšave ter povišali davke podjetjem. Več deset tisoč protestnikov se je na pobudo kolumbijskih sindikatov v sredo udeležilo protestov. Duque bo sicer še enkrat pregledal reforme, vendar pravi, da jih v celoti ne bodo umaknili. 

Salvadorski parlament je razrešil glavnega državnega tožilca in najvišje sodnike, ker naj bi bili sovražni do populističnega predsednika države Nayiba Bukeleja. Vladajoči poslanci so sodnike in tožilce obtožili oviranja vladne strategije proti pandemiji covid-19. Ta poteza je sprožila mednarodne kritike, manjšinska parlamentarna opozicija pa jo je označila za državni udar. Odpuščeni sodniki trdijo, da gre za protiustavni napad na demokracijo. Sicer to ni prvič, da se je Bukele spopadel s sodiščem. Lansko leto so zakonodajalci kongresnemu odboru predlagali, da Bukeleja označijo kot mentalno nesposobnega za upravljanje države, potem ko je z močno oboroženo policijo in vojsko vdrl v parlament, da bi pritisnil na zakonodajalce glede odobritve zakona proti kriminalu.

Južna Afrika je prepovedala gojenje levov za lov na trofeje in turistične izkušnje ‘‘božanja mladičev’’. Podlaga za odločitev je dvoletna študija o praksi vzrejanja levov v ujetništvu, ki je ugotovila, da to škodi divjim živalim. Odločitev je bila sprejeta na podlagi poročila komisije, ki ureja lovska pravila in pravi, da je treba zaustaviti ter odpraviti udomačitev levov z vzrejo v ujetništvu. 

Vojaški svet Čada pod vodstvom Mahamata Debyja, sina pokojnega predsednika Idrissa Debyja, je imenoval prehodno vlado. Mahamat je imenoval vlado s štiridesetimi ministri ter ustanovil novo ministrstvo za narodno spravo. Vojaški svet je napovedal tudi ukinitev policijske ure, ki je bila vzpostavljena po Debyjevi smrti. Mahamatu pa nista naklonjeni opozicijska koalicija in civilna družba, ki že nekaj dni protestirata proti vojaškemu svetu. Kljub prepovedi protestov, ki jo je vojska uvedla med nacionalnim žalovanjem za Debyjem, so demonstranti v več delih prestolnice N’Djamena zahtevali civilno vladavino. Mahamata obtožujejo institucionalnega državnega udara.

Kirgizija in Tadžikistan bosta svoje sile umaknili s skupne meje, potem ko je v bojih umrlo več kot 30 ljudi. Predsednik Kirgizije Sadir Žaparov in predsednik Tadžikistana Emomali Rakhmon sta se zavezala, da bosta ohranila premirje med državama. Boji so se začeli, ko je želel Tadžikistan postaviti nadzorne kamere za nadzor vodovoda na reki Isfara v bližini kirgiške vasi. Na reki namreč stojita rezervoar in črpališče vode, ki si ga lastita obe strani. Tadžikistanske čete naj bi streljale na kirgiška vozila v bližini kirgiške vasi in s tem blokirale cesto na spornem ozemlju, kjer je tisoče Kirgizijcev ostalo odrezanih od svoje države. Kirgizija je Tadžikistan obtožila, da v bližini enklave Vorukh postavlja svoje čete in tja prinaša vojaško opremo.

Koronavolitve v najkoruptivnejši državi Evropske unije
 / 5. 4. 2021
Po treh propadlih poskusih sestavljanja vlade je sedaj jasno, da bodo v Bolgariji julija potekale predčasne parlamentarne volitve. Bolgarska socialistična stranka bo sicer mandat za sestavo vlade prejela v sredo, a ga bodo po besedah njihove vodje, Kornelie Ninove, takoj vrnili zaradi pomanjkanja podpore. Mandatu so se pred njimi zaradi pomanjkanja podpore drugih strank odrekli tudi drugi dve največji bolgarski stranki, do sedaj vladajoča konservativna stranka GERB in anti-establišmentska Obstaja takšen narod. Predsednik Rumen Radev bo tako moral razpustiti parlament in imenovati začasno vlado. 

Ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev se je tudi uradno začela bitka za obSTAnek Slovenske tiskovne agencije. STA je na novinarski konferenci oznanila začetek kampanje, s katero se bodo zbirala sredstva za pomoč. Danes štejemo 123 dni, odkar je STA ostala brez plačila za opravljanje javne službe, ker ji UKOM blokira finančna sredstva. Današnjo novinarsko konferenco sta vodili predsednica Društva novinarjev Slovenije, Petra Lesjak Tušek, in predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, Alenka Potočnik. Tušek je citirala programskega direktorja Društva novinarjev Slovenije, Gašperja Andrinka, podpredsednika Upravnega odbora Društva novinarjev, ki je zadevo označil za sistematično diskreditacijo, razvrednotenje in uničenje novinarstva. Tušek citira novinarja časnika Novi Matajur, Blaža Močnika.

izjava

Joc Pečečnik ne namerava odstopiti od boja za Plečnikov stadion
 / 21. 4. 2021
Začela se je tudi peticija za ohranitev Plečnikovega stadiona za Bežigradom. Družba Bežigrajski športni park, krajše BŠP, si že od leta 2007 prizadeva na stadionu zgraditi poslovno-trgovsko-hotelski kompleks, ki bi ogrožal kulturni spomenik. Ministrstvo za kulturo je lani zavrnilo kulturnovarstveno dovoljenje, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Direktor BŠP-ja Joc Pečečnik pa je kljub temu na nedavni novinarski konferenci izjavil, da od projekta ne bo odstopil, in vložil kazenske ovadbe ter tožbe na Ministrstvo za okolje in prostor. Na spletni stran peticija.online Olimpijski komite Slovenije in Mestno občino Ljubljana pozivajo, da od projekta odstopita. Vodja projekta je Jure Leben, ki je sicer danes v intervjuju za Delo potrdil, da bo do poletja ustanovil Stranko zelenih dejanj, krajše Z.DEJ!. 

 

OFF je napisal Nicol. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness