19. 6. 2014 – 14.00

OFF ohranjenih pašnikov

Audio file

Na Kitajskem so na zaporne kazni obsodili tri protikorupcijske aktiviste. Wei Zhongping in Liu Ping bosta v ječi preživela naslednjih šest let in pol, Li Sihua pa tri leta. Aktivisti, združeni v Gibanje novih državljanov, ki zahteva več političnih pravic, so bili aretirani, potem ko so se slikali s transparentom, na katerem je bila zahteva po razkritju premoženja vladnih uradnikov. To je bilo očitno preveč, zato so bili na podlagi različnih obtožb, med drugim povzročanja nemira in zbiranja množice na javnem kraju, obsojeni na zaporno kazen. Proti korupciji se sicer uradno bori tudi kitajska vlada, vendar pa samoiniciative državljanov na tem področju očitno ne tolerira.

 

Poljski premier Donald Tusk je napovedal razpis predčasnih volitev, če se razburjenje zaradi prisluškovalnega škandala ne poleže. Časnik Wprost je namreč objavil posnetke zasebnih pogovorov med visokimi vladnimi uradniki, v katerih se prostodušno pogovarjajo o potezah centralne banke in discipliniranju poslovnežev z državnim aparatom. Po objavi prvih posnetkov in napovedi naslednjih je državno tožilstvo izdalo nalog za preiskavo, v okviru katerega so policisti zasegli in poskušali zaseči več računalnikov in dokumentov v uredništvu časnika. Preiskovanje kaznivega dejanja prisluškovanja in novinarska pravica do zaščite virov stojita vsaksebi, zato je preiskava povzročila zgražanje in obtožbe o kršenju medijske svobode. K odstopu je vlado pozval tudi vodja opozicije Jaroslaw Kaczynski. [izg. Jaroslav Kačinski]

 

Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju s člani kongresa zagotovil, da ne potrebuje nobenega dovoljenja zakonodajnega organa za morebitno posredovanje v Iraku. Iraška vlada je namreč ZDA zaprosila za pomoč v boju proti borcem sunitske militantne skupine ISIL, ki v zadnjih dneh zavzema mesto za mestom in se bliža prestolnici Bagdad. Obama, ki je v zadnjih dneh že nakazal, da je pripravljen v Irak poslati pomoč v obliki brezpilotnih letal, je povedal, da je to odvisno predvsem od odziva iraške vlade s premierom Nourijem Malikom, ki zaenkrat kljub obljubam o vzpostavitvi vlade narodne enotnosti očitno ni uspel prepričati sunitskega dela prebivalstva.

 

Po včerajšnji abdikaciji španskega kralja Juana Carlosa je ob polnoči tron uradno zasedel njegov sin Felipe VI., ki je dopoldne tudi uradno zaprisegel in od svojega očeta slovesno prejel kraljevo krono in žezlo. Felipe je tako v podporo republiki zaprisegel kljub množičnim demonstracijam, ki so se v Španiji odvijale vse od napovedi odstopa dosedanjega kralja. V svojem prvem govoru v novi funkciji je Felipe sicer poudaril, da se zaveda izzivov, ki jih prinaša 21. stoletje in ekonomska kriza, vendar pa svoje nepotrebne vloge in maškarade, ki jo spremlja, očitno še ni prepoznal za odvečno.

 

Ofenziva pakistanske vojske na severovzhodu države v pokrajini Severni Waziristan je sprožila val več kot 100,000 beguncev. Operacija proti talibanom in ostalim oboroženim skupinam, ki praktično nadzorujejo ta del države ob meji z Afganistanom, je rezultat napada na letališče v Karačiju. Pakistanska vojska je tako v napadu na sever države uporabila tudi tanke in letalstvo, v prvi fazi pa so ubili že več kot 100 upornikov. Da bi prebivalci lahko zbežali, je vojska skrajšala policijsko uro in pobeg olajšala, sicer pa se operacije nadaljujejo.

 

Šrilanški parlament je s prepričljivo večino podprl zakon, s katerim so zavrnili preiskavo zadnjih dni operacije proti Tamilskim upornikom na severu države, ki jo načrtujejo Združeni narodi. Preiskavo, ki jo je marca lani odobril Varnostni svet Združenih narodov, vodi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pilay, odločitev, ki jo je sprejel parlament, pa razen načelnega mnenja ne pomeni praktično ničesar, saj bodo združeni narodi svojo preiskavo dogodkov lahko nadaljevali. Preiskava naj bi po mnenju parlamenta posegala v suverenost in dostojanstvo države, vendar pa so Združeni narodi prepričani, da je več kot 40,000 ubitih Tamilcev v prvih mesecih leta 2009 dovolj dober razlog za preiskavo.

 

Komisija za preprečevanje korupcije se je izrekla o pred enim tednom sprejetem zakonu o financiranju strank. Ta po njihovem mnenju krši ustavno načelo enakosti položaja poslancev in je pisana na kožo eni interesni skupini, tistim, ki so zakon sami zase tudi sprejeli. Zakon tako ne zadostuje merilom transparentnosti ter omogoča porabo davkoplačevalskih sredstev za parcialne, to je strankarske namene. Poleg tega skrajšan postopek sprejemanja, ki je izključeval sodelovanje strokovne javnosti, kaže, da je šlo za izhod v sili v želji po zagotavljanju čim več sredstev za prihajajoče volitve.

 

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave je v Tržiču pripravilo novinarsko konferenco ob koncu projekta Sonaravno upravljanje planin na varovanih območjih - Alpa in Korošica. Vodjo projekta, Mirjam Dular, smo povprašali, kaj je bila vsebina projekta.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Mirjam Dular smo nadalje vprašali, kaj so glavni vidiki in nameni spodbujanja ohranjanja pašništva na visokogorskih pašnikih.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Ker so bili v končni fazi glavni izvajalci projekta lokalni kmetje, smo vodjo projekta povprašali še o njihovem odzivu.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj